Români premiaţi şi decoraţi pentru merite deosebite

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Oameni care ne fac cinste

Români premiaţi şi decoraţi pentru merite deosebite

Monden 27 Februarie 2012 / 00:00 573 accesări

INTEGRITATE PROFESIONALĂ Profesoara Georgeta Vanţiu care a promovat limba şi cultura spaniolă în România, într-o perioadă în care autorităţile comuniste intenţionau să le scoată din programa şcolară de învăţământ preuniversitar, a primit medalia Crucii Ordinului Isabel la Catolica, distincţie acordată de Regele Spaniei, Juan Carlos. Georgeta Vanţiu a avut o contribuţie semnificativă la înfiinţarea, în 1990, a Liceului Bilingv Miguel de Cervantes la Bucureşti. De asemenea, profesoara a sprijinit şi a susţinut dezvoltarea tuturor secţiilor bilingve funcţionale în prezent în România, de la Bucureşti, Ploieşti, Braşov, la Timişoara, Cluj-Napoca, Oradea, Craiova, Iaşi şi în comuna Roşu. Profesoara Georgeta Vanţiu are astăzi 71 de ani şi este pensionară. „Întreaga viaţă a doamnei Georgeta Vanţiu a fost, de fapt, o bătălie pentru promovarea limbii şi culturii spaniole. În anul 1986, autorităţile comuniste aveau intenţia de a renunţa la limba spaniolă din programele de învăţământ. Nu s-a întâmplat asta graţie hotărârii cu care doamna Vanţiu a susţinut programe, semnând proteste şi pledând, oricâte umilinţe ar fi presupus asta, pentru menţinerea materiei de studiu în sistemul de învăţământ”, a declarat ambasadorul Spaniei la Bucureşti, Don Estanislao de Grandes Pascual. La rândul său, profesorul universitar Maria Mendez de Valdivia, ataşat al Ministerului Educaţiei la Ambasada Spaniolă de la Bucureşti, a precizat că profesoara Georgeta Vanţiu a primit medalia în cel mai înalt grad posibil pentru „o persoană care nu este angajată în niciun fel politic”. Distincţia i-a fost acordată în cadrul ceremoniei de deschidere a celei de-a VIII-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru Şcolar în limba spaniolă.

Ordinul Isabel la Catolica este o înaltă decoraţie a Spaniei, instituită de regele Fernando al VII-lea la 14 martie 1815 şi acordată atât cetăţenilor spanioli, cât şi celor străini, pentru merite deosebite aduse naţiunii. Aceasta este acordată în mod special pentru cei care se remarcă în mod excepţional pentru serviciile şi devotamentul faţă de limba, cultura şi civilizaţia Spaniei în relaţiile cu celelalte state.

OSCARUL PENTRU TEHNOLOGIE Inginerii români Radu Corlan şi Petru Pop au fost recompensaţi cu premiul pentru tehnologie acordat anul acesta de Academia Americană de Film, datorită unei camere ce poate filma până la un milion de cadre pe secundă. Camera Phantom, inventată de o echipă din care mai fac parte un american şi un polonez, este utilizată la Hollywood pentru efecte speciale. Invenţia românilor a fost deja folosită la realizarea mai multor filme, printre care „Sherlock Holmes: A Game of Shadows” şi „The Green Hornet”. Ceremonia de premiere s-a desfăşurat înainte de tradiţionala gală Oscar, ce va avea loc duminică seară, în Los Angeles. Numele câştigătorilor premiului Oscar pentru tehnologie au fost anunţate de actriţa de origine ucraineană Milla Jovovich.

CEA MAI LUNGĂ SCRISOARE DE DRAGOSTE România a intrat de vineri în Cartea Recordurilor cu cea mai lungă scrisoare de dragoste din lume, numărul declaraţiilor de iubire scrise pe epistolă ajungând la 1.468, au declarat. Mesajele au fost scrise vineri, la un eveniment organizat pe strada Lipscani din Capitală. „În calitate de judecător oficial al Guinness World Records, pot să vă confirm că toate criteriile şi regulile au fost respectate, un nou record mondial fiind atribuit în România”, a declarat reprezentantul oficial Guinness World Records, Seyda Subasi-Gemici. România a doborât astfel recordul stabilit anul trecut în SUA, la New York, unde au fost scrise 1.075 de mesaje.



12