Români repatriaţi din Siria

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Români repatriaţi din Siria

Externe 28 Martie 2013 / 00:00 480 accesări

Ministerul Afacerilor Externe informează că marţi a avut loc o nouă acţiune de repatriere a unui grup de 15 cetăţeni români, însoţiţi de un membru de familie, cetăţean sirian, pe ruta Damasc - Beirut - Bucureşti. Reprezentanţii ambasadelor României la Damasc şi Beirut au întocmit documentele de călătorie necesare şi au îndeplinit procedurile de ieşire din Siria pentru toţi cetăţenii repatriaţi. De la începutul conflictelor din Siria, ambasada Romaniei la Damasc a repatriat, prin proceduri proprii, 288 de cetăţeni români. Totodată, în perioada 21 august 2012 - 15 ianuarie 2013, misiunea diplomatică împreună cu Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (O.I.M.) au sprijinit, prin zborurile de linie disponibile, evacuarea sau repatrierea unui număr de 127 cetăţeni români, membri de familie ai acestora, precum şi 49 cetăţeni ai R. Moldova.

AJUTORUL BRICS Preşedintele sirian, Bashar al-Assad, a cerut la summit-ul BRICS, reunit la Durban, în Africa de Sud, să acţioneze pentru a opri violenţa în ţara sa şi pentru a pune capăt suferinţei poporului său, cauzată de sancţiunile internaţionale. ”Îndemn liderii din cadrul BRICS să lucreze împreună pentru a opri imediat violenţa în Siria, cu scopul de a garanta succesul soluţiei politice. Aceasta necesită o voinţă internaţională clară de a seca sursele terorismului, de a opri finanţarea şi înarmarea sa”, scrie el într-o scrisoare trimisă ieri omologului sud-african, Jacob Zuma, care prezidează summit-ul. ”Voi, cei care încercaţi să aduceţi pacea, securitatea şi justiţia în lumea tulbure de astăzi, depuneţi toate eforturile pentru a curma suferinţa poporului sirian, cauzată de sancţiuni economice nedrepte, contrare legilor internaţionale şi care afectează în mod direct viaţa şi nevoile cotidiene ale cetăţenilor noştri”, adaugă el. Ţările emergente din grupul BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud) s-au abţinut de la votarea rezoluţiei Consiliului de Securitate ONU privind intervenţia în Libia. ”Voi sunteţi o speranţă pentru popoarele oprimate care suferă intervenţii externe împotriva intereselor acestor popoare”, spune al-Assad, cu referire la sancţiunile şi ajutorul adus rebeliunii de SUA şi ţările occidentale. Conflictul sirian s-a soldat cu peste 70.000 de morţi şi aproximativ un milion de refugiaţi, potrivit ONU.

SPECIALIST ONU ONU a numit, marţi, un cercetător suedez la conducerea echipei de experţi însărcinate să ancheteze o eventuală utilizare de armament chimic în Siria şi a decis ca din această echipă să nu facă parte cetăţeni ai marilor puteri. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, l-a numit să conducă echipa pe profesorul Ake Sellstrom, care a participat la misiuni de căutare de arme de distrugere în masă în Irak, în anii \'90. Nici mandatul şi nici alcătuirea misiunii nu au fost finalizate încă, iar aceasta nu va avea ca obiectiv să decidă cine, eventual, a utilizat armament chimic. Opoziţia şi Guvernul siriene se acuză reciproc că au recurs la acest tip de armament în martie, în regiunile Alep şi Damasc. Potrivit ONU, cercetările se vor concentra la început asupra acuzaţiilor formulate de Guvernul sirian, primul care a solicitat o anchetă. Franţa şi Marea Britanie au solicitat ONU, la rândul lor, să se studieze toate acuzaţiile, indiferent că au fost formulate de opoziţie sau Damasc.



12