ÎN PRAG DE RĂZBOI CIVIL Un grup de şase cetăţeni români a fost repatriat, ieri, la cerere, din Siria. Aceştia au sosit la Bucureşti, pe aeroportul Henri Coandă, cu o cursă Turkish Airlines. Măsura a făcut parte din procedurile de sprijin consular acordate de MAE, prin Ambasada României la Damasc, în limitele competenţelor sale. Misiunea României în Siria este în permanent contact cu cetăţenii români din zonele de conflict, acordându-le sprijinul necesar, pentru facilitarea comunicaţiilor, sprijin logistic şi de aprovizionare, în funcţie de situaţia specifică în care se găsesc aceştia. Se eliberează documente de călătorie şi se asigură serviciile consulare necesare, după caz. România are convenite cu Iordania, Liban şi Turcia, ţări vecine Siriei, planuri de eventuală evacuare a cetăţenilor români din această ţară a Orientului Mijlociu unde situaţia riscă să se deterioreze şi să ajungă la un război civil.
Una dintre persoanele repatriate, o femeie alături de cei doi copii ai săi minori, a reuşit să părăsească oraşul Homs, greu încercat în ultimele săptămâni. Considerat un centru al opoziţiei, este bombardat aproape zilnic de forţele armatei siriene, populaţia fiind obligată să trăiască în teroare şi condiţii tot mai vitrege prin lipsa apei potabile şi a electricităţii, alimentelor şi altor materii de primă necesitate.
PRESIUNI ASUPRA REGIMULUI Opozanţi sirieni au respins ieri în bloc un proiect de Constituţie pe baza căruia regimul intenţionează să organizeze un referendum la 26 februarie, apreciind că textul păstrează spiritul legii fundamentale actuale şi îi conferă preşedintelui prerogative absolute. „Regimul sfidează voinţa sirienilor deoarece nu sunt întrunite condiţiile pentru organizarea unui referendum şi cel care a elaborat proiectul nu este legitim”, au adăugat contestatarii, referindu-se şi la continuarea reprimării revoltei declanşate în urmă cu 11 luni. Totodată, violenţele continuă. Potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului, cel puţin 33 de persoane au fost ucise miercuri în Siria. La rândul lor, SUA au calificat drept „glumă” anunţul regimului sirian de a organiza un referendum privind un proiect pentru o nouă Constituţie în timp ce încă se continuă represaliile faţă de opozanţii regimului condus de Bashar al-Assad.
Pe de altă parte, europarlamentarii reuniţi în plen, la Strasbourg, au adoptat o rezoluţie în care şi-au exprimat dorinţa ca toate statele membre UE să-şi retragă ambasadorii din Siria şi să îngheţe relaţiile cu ambasadorii sirieni din UE. Şi Elveţia îşi va închide ambasada de la Damasc. România nu intenţionează totuşi să suspende activitatea ambasadei de la Damasc atâta timp cât asistenţa pentru cetăţenii proprii va reclama prezenţa diplomatică şi consulară. Pe rând, Franţa, Olanda, Italia, Marea Britanie, SUA şi monarhiile din Golf au decis retragerea ambasadorilor lor din Siria, denunţând violenţele repetate ale regimului sirian împotriva propriului popor. În cadrul Departamentului Consular din MAE funcţionează o linie telefonică dedicată: +40.21.319.21.37 - la care cetăţenii români afectaţi de actuala situaţie din Siria pot suna 24/24, pentru asistenţă şi informaţii consulare.