• Caz similar • Autorităţile din Cipru cercetează cazul aproape identic al miliardarului Friedrich Karl Flick, ale cărui rămăşiţe pământeşti au fost furate anul trecut, cu tot cu sicriu, din cavoul familiei aflat în oraşul austriac Velden. Investigaţia a fost declanşată în cazul furtului, dintr-un cimitir din Nicosia, al cadavrului fostului preşedinte Tassos Papadopoulos. Există indicii că hoţii din Cipru au acţionat la fel ca în Austria, au îndepărat piatra funerară grea şi nu au lăsat urme mai deloc. Misterul „răpirii” cadavrului miliardarului german s-a rezolvat luna trecută, după o investigaţie ce a durat un an. Poliţia a recuperat sicriul în Ungaria şi a operat câteva arestări care sugerează că în spatele furtului se află o bandă internaţională, care solicită o recompensă bănească pentru returnarea rămăşiţelor pământeşti. Trei bărbaţi au fost interogaţi vineri la Nicosia timp de două ore în legătură cu dispariţia cadavrului lui Tassos Papadopoulos, dar ulterior au fost eliberaţi fără a fi puşi sub acuzare.
• Răscumpărare de mii de euro • Sicriul lui Friedrich Karl Flick a fost furat în noiembrie, iar autorităţile ungare şi române au reţinut patru persoane în ancheta asupra acestui caz. Friedrich Karl Flick, fiul unui mare industriaş german, a emigrat în Austria în 1990. La momentul morţii acestuia, în octombrie 2006, averea sa era estimată la 5-6 miliarde de euro. Mormântul fostului preşedinte cipriot a fost profanat, vineri, cu o zi înainte de împlinirea unui an de la moartea sa, iar presa cipriotă de sâmbătă a evocat posibilitatea implicării în furt a unei bande de români. Rămăşiţele pământeşti ale fostului preşedinte au dispărut în cursul nopţii, autorii furtului profitând de o furtună violentă şi o întrerupere a alimentării cu energie electrică. Anchetatorii au declarat că acţiunea a fost pregătită minuţios, iar profanatorii au reuşit să îşi şteargă toate urmele. Poliţa a afirmat că, ţinând cont de greutatea pietrei de mormânt - de circa 250 de kilograme - pe care au ridicat-o hoţii, în incident au fost implicate cel puţin trei - patru persoane. Potrivit unor martori, un vehicul al armatei fusese zărit în afara cimitirului. Deşi ancheta poliţiei nu a înaintat prea mult, cotidianul „Phileleftheros” a titrat sâmbătă că autorităţile analizează două scenarii. Unul dintre ele ia în calcul posibilitatea ca un grup extremist să fie implicat în macabrul incident având ca unic scop tulburarea şi deraierea procesului de pace. Cealaltă ipoteză este că furtul cadavrului ar putea fi „opera” unor profanatori profesionişti de morminte care vor să obţină răscumpărare de la familie. O sursă din cadrul familiei fostului preşedinte a declarat ziarului „Politis” că familia nu crede că de vină sunt cetăţeni ciprioţi greci.
• O carieră importantă • Tassos Papadopoulos a fost preşedinte al Republicii Cipru din 2003 până în 2008 şi i-a determinat pe ciprioţii greci să respingă un plan ONU de reunificare a insulei divizate la un referendum care a avut loc în 2004. Într-un vot simultan, ciprioţii turci au spus „Da” la referendum, dar planul a eşuat şi insula s-a alăturat divizată în acelaşi an UE. Sâmbătă a avut loc un serviciu memorial. În ciuda necazului, familia Papadopoulos a insistat ca slujba de comemorare să aibă loc aşa cum era planificat, în ziua în care se împlinea un an de când fostul preşedinte a încetat din viaţă, la vârsta de 74 de ani, în urma unui cancer pulmonar. În cursul ceremoniei religioane a fost binecuvântat inclusiv mormântul vandalizat. Sute de cetăţeni şi politicieni au adus un omagiu fostului preşedinte.
Ex foto Poliţia cipriotă a solicitat în regim de urgenţă informaţii din partea autorităţilor române, austriece şi ungare în ancheta asupra profanării mormântului fostului preşedinte Tassos Papadopoulos