Cu toate că autorităţile americane au încurajat în mod constant cultivarea plantelor modificate genetic, astfel încît România să rămînă o piaţă agricolă deschisă şi după aderarea la Uniunea Europeană, europenii sînt mult mai pretenţioşi la capitolul siguranţă alimentară. După mulţi ani în care francezii, germanii, englezii sau spaniolii şi-au exprimat temerile cu privire la pericolele reprezentate de consumul porumbului, soiei sau al alimentelor modificate genetic, România este obligată să aplice regulamentul comunitar. Dar totul este doar pe hîrtie, pentru că, în realitate, nimeni nu controlează organismele denumite generic şi OMG. „Ştiţi cîte alimente modificate genetic consumaţi? Cum recunoaşteţi un astfel de produs şi ce puteţi face în cazul în care aţi consumat aşa ceva?” Sînt doar cîteva din întrebările la care a încercat să răspundă şi organizaţia nonguvernamentală clujeană InfOMG, care a iniţiat o campanie de sensibilizare a opiniei publice asupra riscurilor pe care le ridică organismele modificate genetic. După zece zile în care au vizitat oraşele Cluj - Napoca, Sibiu, Galaţi şi Iaşi, turul de informare a ajuns ieri şi la Constanţa. Turul InfOMG pe litoral a debutat cu amplasarea unui infocentru pe str. Ştefan cel Mare, lîngă Tomis Mall, dar şi a unei roşii gigantice cu înălţimea de 6 metri. ”Am pus la dispoziţia publicului informaţii despre riscurile organismelor modificate genetic. Acestea constau în date actuale despre potenţialul impact negativ asupra mediului, sănătăţii umane, animale şi drepturile micilor agricultori. Statul nu-şi ia rolul în serios şi, în pofida existenţei măsurilor legislative, nu gestionează corect problema. Nu s-au făcut controale, oamenii nu sînt informaţi, iar suprafeţele cultivate cu soia modificată au crescut alarmant”, a declarat reprezentantul InfOMG, Ramona Duminicioiu. Deşi România cultivă soia modificată genetic abia din anul 1998, ţara noastră a fost clasificată drept cel mai mare cultivator de OMG din Europa. Cele 136.000 de hectare cuprind 14 varietăţi de soia. Pe lîngă lipsa de reacţie a autorităţilor statului, mulţi fermieri au ignorat sancţiunile sau retragerea subvenţiilor şi au continuat să modifice soia. O situaţie asemănătoare se înregistrează la porumb, o varietate a companiei Monsanto, denumită NK603, fiind aprobată pentru consum în Uniunea Europeană. De altfel, cele mai recente studii realizate de cercetătorii ruşi au relevat faptul că OMG-urile afectează direct organismul uman. ”După o lungă perioadă în care mai multe perechi de hamsteri au consumat soia modificată genetic, s-a constatat că aceştia au suferit modificări ale organelor interne, femelele şi-au pierdut fertilitatea şi au devenit mult mai agresive. Evident, nu se pot face astfel de teste pe oameni, însă nimeni nu respectă procedurile de control prevăzute în lege”, a încheiat reprezentanta organizaţiei clujene.