România - fruntaşă la numărul de decese cauzate de hepatitele cronice

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Gastroenterologii din România sînt nemulţumiţi de faptul că, deşi din punct de vedere medical nu mai este necesară puncţia biopsie hepatică pentru determinarea unui diagnostic al bolii hepatice, procedura este obligatorie în cazul bolnavilor care doresc să obţină tratament gratuit pentru bolile hepatice

România - fruntaşă la numărul de decese cauzate de hepatitele cronice

Social 23 Septembrie 2006 / 00:00 1119 accesări

Un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) arată că România este pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte numărul de decese cauzate de hepatitele cronice - cu 262.875 de cazuri la un milion de locuitori - şi pe locul doi (după Republica Moldova) în cazul deceselor cauzate de ciroză. Medicii sînt de părere că majoritatea pacienţilor au fost infectaţi în anii '80, în sistemul sanitar, din cauza instrumentelor şi procedurilor medicale neadecvate, cum ar fi seringi nesterilizare sau transfuzii cu sînge netestat. De asemenea, specialiştii sînt de părere că fondurile primite de sistemul sanitar pentru cercetare şi pentru tratamentul bolilor ficatului sînt insuficiente, iar legislaţia specifică nu este actualizată. “Medicamentele pentru tratarea hepatitei sînt foarte scumpe, de aceea o parte dintre cei bolnavi intră într-un program, iar medicaţia unui pacient ajunge la două miliarde de lei pe an”, a declarat directorul Spitalului de Boli Infecţioase, dr. Sorin Rugină.

Specialiştii consideră că tratarea hepatitei virale este foarte scumpă, dar este mult mai "rentabilă" tratarea bolii în acest stadiu, decît după evoluţia acesteia în stadiul de ciroză. Medicii susţin că fondurile alocate de Guvern sînt prea mici în comparaţie cu nevoile pacienţilor, astfel încît sînt nevoiţi să îi selecteze doar pe cei cu şanse mai mari de vindecare, adăugînd că singurul "ajutor" în acestă situaţie este evoluţia lentă a bolii (30 -35 de ani) pînă la faza de ciroză. Gastroenterologii din România sînt nemulţumiţi de faptul că, deşi din punct de vedere medical, nu mai este necesară puncţia biopsie hepatică pentru determinarea unui diagnostic al bolii hepatice, procedura este obligatorie în cazul bolnavilor care doresc să obţină tratament gratuit pentru bolile hepatice. “Statul nu prea investeşte în acest domeniu, deoarece nu dispunem de aparatură modernă în determinarea unui diagnostic. Dar nici alte state europene nu au, în afară de Franţa, Germania, Italia sau Spania”, a declarat dr. Sorin Rugină. Specialiştii susţin că din cauza puncţiei biopsie hepatică un pacient dintr-o mie decedează. Potrivit unui studiu realizat la Cluj-Napoca, virusul hepatitei B este prezent la 5-6 % din populaţie, iar virusul hepatitei C la 8-12% din locuitorii României. Consecinţele cele mai grave ale hepatitei C sînt, pe termen lung, ciroza hepatică şi riscul de cancer hepatic.

Taguri articol


12