România - printre primii 20 de exportatori mondiali de alimente ecologice

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

România - printre primii 20 de exportatori mondiali de alimente ecologice

Justiție 06 Septembrie 2007 / 00:00 698 accesări

Agricultura ecologică se află, deocamdată, la început de drum, comparativ cu tehnicile folosite în Uniunea Europeană, însă acest domeniu începe să devină tot mai atractiv pentru fermierii români. În fiecare an, legumele şi fructele ecologice produse în ţara noastră ajung pe mesele nemţilor, elveţienilor sau olandezilor. Peste 3.000 de producători şi comercianţi de produse ecologice s-au înregistrat în 2006 la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), ceea ce a făcut ca suprafeţele cultivate să crească de la 110.400 la 143.000 de hectare. \"Cu un export de legume şi fructe de circa 75 de milioane de euro în 2006, România se situează printre primii 20 de exportatori mondiali din domeniu. Peste 20 de milioane de euro din acest export s-au realizat cu produse ale agriculturii ecologice, 75% constituind exportul de nuci\", se arată într-un comunicat al Ministerului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale (MIMMCTPL). Cea mai importantă pondere din suprafeţele cultivate ecologic este deţinută de păşunile şi plantele furajere, care au totalizat anul trecut 51.200 de hectare, faţă de 42.300 de hectare în 2005. Producători români au realizat anul trecut peste 166.000 de tone de produse ecologice, dintre care circa 8.700 de tone de legume. Producţia ecologică vizează şi sector animal, astfel că anul trecut, au fost obţinuţi 11,2 milioane de litri de lapte de vacă, faţă de 10 milioane de litri în 2005. Producţia de lapte ecologic reprezintă, însă, un procent foarte redus din cantitatea totală realizată într-un an, estimată la 5,5 miliarde de litri. Pe de altă parte, creşteri importante au fost înregistrate şi în ceea ce priveşte mierea ecologică, cantitatea de 1.243 de tone fiind dublă faţă de producţia obţinută în 2005.



12