România - ţara din UE cu cele mai multe decese cauzate de TBC

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

România - ţara din UE cu cele mai multe decese cauzate de TBC

Revenirea mondială a TBC constituie o ameninţare reală pentru sănătate, aproape două miliarde de oameni fiind expuşi riscului de a contracta boala
Eveniment 25 Martie 2009 / 00:00 471 accesări

Coordonatorul Programului Naţional de Control al Tuberculozei, dr. Constantin Marica, a anunţat că România a înregistrat, în ultimii şase ani, o scădere a incidenţei cazurilor de tuberculoză (TBC), dar rămîne ţara cu cele mai multe decese din cauza acestei boli din UE. Potrivit datelor statistice ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în anul 2008 au fost înregistrate 19.108 de cazuri noi de TBC, cu 2% mai puţine comparativ cu 2007, cînd au fost raportate 19.495 cazuri. „Cifrele indică, pentru anul trecut, o incidenţă de aproape 108 cazuri la o sută de mii de locuitori, faţă de 110 cazuri la suta de mii de locuitori, cît s-au înregistrat în 2007. Există judeţe în ţară, în special cele din sud, cum ar fi Dolj, unde se înregistrează mai multe cazuri, din cauza condiţiilor de trai”, a precizat dr. Constantin Marica, cu ocazia Zilei Mondiale de Combatere a Tuberculozei. Pacienţii români bolnavi de TBC beneficiază de tratament gratuit în toate institutele de profil din ţară. „Sînt multe centre unde pacienţii cu tuberculoză pot fi trataţi la standardele din alte ţări ale UE. Costurile sînt acoperite 100% şi chiar şi diagnosticarea se face gratuit”, a mai spus dr. Marica. În plus, de peste trei ani, pacienţii cu TBC care nu mai răspund la tratamentul standard al acestei boli, pot fi trataţi în două centre speciale, la Bucureşti şi la Bisericani. Aceste centre au fost renovate şi dotate, iar personalul medical a fost special instruit astfel încît pacienţii care nu mai răspund la tratamentul obişnuit să poată urma alte scheme de tratament. Din anul 2007, România face parte, alături de alte 17 ţări, printre care Bulgaria, Armenia, Turcia şi Federaţia Rusă, din Planul de Stopare a tuberculozei, program ce aparţine OMS şi se va desfăşura pînă în anul 2015. Reprezentanţii OMS au precizat că scopul programului este să reducă semnificativ numărul cazurilor de TBC din cele 18 de ţări şi să elimine, treptat, tuberculoza ca problemă de sănătate publică, pînă în anul 2050.

TBC nu va fi eradicată niciodată

La rîndul său, consilierul ministrului Sănătăţii, Gheza Molnar, a declarat că revenirea mondială a TBC constituie o ameninţare reală pentru sănătate, aproape două miliarde de oameni fiind expuşi riscului de a face boala şi că aceasta nu va fi eradicată, cu toate încercările de stopare a epidemiei. „Din păcare, cauzele reemergenţei TBC depăşesc graniţele practicii medicale, mulţi bolnavi dezvoltînd rezistenţă la tratament. De asemenea, globalizarea, mobilitatea persoanelor, a mărfurilor şi animalelelor reprezintă o altă cauză a creşterii numărului de cazuri de tuberculoză”, a mai spus consilierul, precizînd că maladia poate fi transmisă chiar prin laptele de vacă. El a adăugat că sărăcia este o altă cauză a reemergenţei maladiei. Potrivit medicului, tuberculoza nu va fi eradicată niciodată, autorităţile sanitare mondiale încercînd doar stoparea epidemiei. Incidenţa bolii în România este printre cele mai crescute din Europa, cu peste 100 de cazuri la suta de mii de locuitori. Adică, zilnic, la nivel naţional se îmbolnăvesc de TBC circa 70 de persoane. „Deşi per total se înregistrează o scădere absolută a numărului de cazuri de TBC, avem în îngrijire un număr deloc neglijabil de bolnavi cronici, un semnificativ procent din aceştia fiind cazuri multidrog rezistente (MDR TB). Anual, se înregistrează în România aproximativ 800 de cazuri cu MDR TB. Numărul total al cazurilor care necesită tratament este de aproximativ 1.500. Avînd în vedere evoluţia cu mult mai dificilă a acestor cazuri, cu rate de vindecare mult mai mici (în jur de 60% în condiţii optime de studiu), se impune contabilizarea aparte a acestor cazuri”, a mai spus Gheza Molnar. Reamintim că judeţul Constanţa se situează pe locul III în ţară în ceea ce priveşte incidenţa cazurilor de TBC.



12