România a blocat candidatura Serbiei la UE

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Decizie amânată

România a blocat candidatura Serbiei la UE

Externe 29 Februarie 2012 / 00:00 428 accesări

RESPECTAREA MINORITĂŢILOR Autorităţile din România au blocat, în cursul reuniunii miniştrilor Afacerilor Europene din statele UE, luarea unei decizii privind acordarea statutului oficial de candidat Serbiei. La finalul reuniunii miniştrilor Afacerilor Europene din statele UE s-a recomandat acordarea statutului de candidat pentru aderarea la UE Serbiei, însă fără a se lua o decizie formală. Acordarea statutului de candidat necesită unanimitatea celor 27. Ministrul danez al Afacerilor Europene, Nicolai Wammen, a confirmat că vor avea loc discuţii zilele următoare pentru aplanarea divergenţelor care persistă. România exercită presiuni asupra Serbiei pentru a primi garanţii în privinţa etnicilor români, explică un diplomat, catalogând drept “o surpriză” opoziţia autorităţilor de la Bucureşti.

Preşedintele sârb Boris Tadic declara, luni, după întrevederea avută la Bruxelles cu şefa diplomaţiei europene Catherine Ashton, că speră ca la reuniunea Consiliului Afaceri Generale să se ajungă la un acord privind acordarea statutului de candidat la aderarea la UE. Serbia a declarat că înţelege poziţia părţii române şi a fost conştientă mereu de dificultăţile existente pentru obţinerea statutului de candidat la UE, dar este dispusă să discute cu toţi actorii implicaţi, a declarat ,la Bruxelles, preşedintele sârb Boris Tadic. În opinia sa, chestiunea vlahilor este una regională, nu doar a Serbiei, în condiţiile în care vlahi trăiesc şi în Grecia, Albania, Croaţia sau Fosta Republică a Macedoniei, şi în acest context este nevoie de discuţii la nivel regional. Boris Tadic a susţinut că standardele drepturilor minorităţilor în Serbia sunt ridicate şi că există legi ce protejează accesul acestora la sistemele de educaţie, la cultură.

UN PARCURS DIFICIL Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat că Serbia merită statutul de ţară candidată şi a precizat că există deja o majoritate de state membre UE care sunt în favoarea adoptării unei astfel de decizii. Oficialul european a adăugat că, deşi a făcut progrese, Serbia mai are încă de înregistrat paşi înainte. Postul naţional sârb de radio a comentat că blocajul reprezintă un nou obstacol, în contextul în care Serbia se confruntă deja cu un parcurs dificil către obiectivul de a deveni candidat la aderarea la UE. „Acest lucru aruncă o umbră asupra negocierilor şi aşa dificile cu ministrul german al Afacerilor Externe Guido Westerwelle”, au declarat surse diplomatice. Aceste surse au mai declarat pentru cotidian că va avea loc o angajare imediată în discuţii intensive cu „vecinul prieten” România, unul dintre cele cinci state membre ale UE care nu au recunoscut declaraţia unilaterală de independenţă a Kosovo.

Serbia are o mare problemă şi în privinţa provinciei Kosovo. Peste o mie de radicali albanezi au protestat pentru a denunţa acordul încheiat între oficialii de la Priştina şi Belgrad, favorabil unui Kosovo independent şi care deschide, de asemenea, calea către obţinerea statutului de candidat la aderarea la UE pentru Serbia. Manifestanţii au denunţat „Guvernul care nu lucrează în interesul poporului din Kosovo”. Provincia Kosovo şi-a proclamat independenţa de Serbia în 2008 şi a fost apoi recunoscut de 90 de state. Serbia refuză categoric să îi recunoască independenţa, însă negociază cu oficialii de la Priştina în conformitate cu cerinţele de la Bruxelles.



12