“România a salutat evenimentele din 7 aprilie ca pe o revoluţie, ca pe un moment de ruptură, iar presa românească a susţinut moral tinerii aflaţi în stradă”, a declarat deputatul comunist Mark Tkaciuk, care a menţionat că, astfel, Bucureştiul a confirmat implicarea în evenimentele de anul trecut.
Audiat luni, la Procuratura Generală, în legătură cu evenimentele postelectorale din aprilie 2009 din R. Moldova, deputatul Mark Tkaciuk a spus că s-a ocupat de stabilizarea situaţiei politice din capitală, a ţinut activ legătura cu ambasadele ţărilor din Vest şi cu biroul lui Javier Solana, care deţinea, la acel moment, funcţia de Înalt Reprezentat al UE pentru Politica Externă şi Securitate Comună. Tkaciuk s-a arătat convins că mărturiile sale vor demonstra că Partidul Comuniştilor a făcut totul, la 7 aprilie, pentru a nu permite violenţa şi vărsarea de sânge, folosindu-se de instrumente europene. “Personal am fost martor la ordinul dat de fostul preşedinte Vladimir Voronin, fostului ministru de interne, Gheorghe Papuc, să nu intervină în forţă”, a spus Tkaciuk. Totodată, el a povestit jurnaliştilor că în dimineaţa zilei de 7 aprilie a fost cu un buchet de trandafiri la Vladimir Voronin, pentru a-l felicita, în calitate de fost consilier, la aniversarea inaugurării în funcţia de preşedinte. Deputatul comunist a menţionat că ulterior a plecat la sediul PCRM, de unde a urmărit evenimentele, “prin intermediul jurnaliştilor susţinători ai PCRM şi membrii partidului”.
Mark Tkaciuk a mai fost audiat de procurori, săptămâna trecută, în dosarul legat de dispariţia originalului Declaraţiei de Independenţă şi Constituţiei Republicii Moldova. Anterior, procurorii i-au audiat în cele trei dosare legate de 7 aprilie pe fostul ministru de interne, Gheorghe Papuc, fostul comisar al capitalei, Vladimir Botnari, în calitate de învinuiţi şi pe fostul preşedinte Vladimir Voronin, deputaţii Vladimir Ţurcan şi Mark Tkaciuk în calitate de martori.