Dacă un miliard de euro ar fi echivalentul a 10 bani, atunci fondurile europene contractate până acum de România sunt suficiente pentru a lua o cafea de la automat. Ţara noastră ocupă ultimul loc în Europa Centrală şi de Est în privinţa accesării de bani europeni, ba chiar face tot posibilul să rămână pe această poziţie. În perioada 2007 - 2010, rata de absorbţie a fost de numai 7%, cele mai slabe performanţe înregistrându-se, culmea, pe segmentele de transporturi şi mediu, care beneficiază, în mod normal, de cele mai mari sume. Cele şapte procente se traduc prin plăţi efective de 1,5 miliarde euro, dintr-un buget total disponibil de 23,3 miliarde euro. Coincidenţă sau nu, cam 20 de miliarde euro am luat de la Fondul Monetar Internaţional. Desigur, este mult mai simplu să te împrumuţi de bani când ştii că rambursarea va fi pasată populaţiei, decât să facilitezi şi să promovezi atragerea de fonduri europene (n.r. - bani „gratis”, ca să fim înţeleşi!).
• MAI TARI DECÂT BULGARII LA PROMISIUNI • La nivel regional, în cele zece state care au aderat la UE după 2004, rata plăţilor efective a fondurilor comunitare este de 17%. Cele mai bune performanţe le au Letonia şi Lituania (30% fiecare), urmate de Slovenia (27%), Cehia (26%), Estonia (21%), Slovacia (17%), Ungaria şi Polonia (16% fiecare), Bulgaria (10%) şi România (7%), potrivit unui studiu amplu al companiei de consultanţă KPMG. România a reuşit să depăşească Bulgaria doar în clasamentul contractelor, reuşind să obţină promisiuni pentru 10,4 miliarde euro, adică 45% din fondurile disponibile.
• AM LUAT DOAR 1% DIN FONDURILE PENTRU TRANSPORT • Ţara noastră a înregistrat cele mai slabe performanţe în privinţa plăţilor efective obţinute prin Programele Operaţionale de Transport şi Mediu, care au alocate cele mai mari sume. Pe axa de transport, care are un buget de 5,698 miliarde euro, în perioada 2007 - 2013, România a obţinut plăţi efective de numai 47 milioane euro, până la finele anului trecut, adică mai puţin de 1% din fondurile disponibile. Contractele semnate în acest sector acoperă 836 milioane euro, adică 15% din bugetul total. Pe axa de mediu, fondurile încasate însumează 122 milioane euro, adică 2% din totalul de 5,611 miliarde euro alocate, însă valoarea grant-urilor contractate se ridică la 2,4 miliarde euro, respectiv 43% din finanţarea disponibilă.
• PERFORMANŢE BUNE PE AXA DE RESURSE UMANE • Programul Operaţional Regional (POR) a adus în România plăţi efective de 589 milioane euro, adică 13% din bugetul total de 4,384 miliarde euro al iniţiativei, iar contractele încheiate ar putea asigura atragerea a peste 3 miliarde euro, adică 70% din bugetul total. Bugetul de peste 4 miliarde euro al axei pentru dezvoltarea resurselor umane este acoperit în proporţie de 72% (2,93 miliarde euro) prin contracte, în timp ce plăţile efective însumează 476 milioane euro, adică 12% din fonduri. Pe axa „Creşterea Competitivităţii Economice”, România a obţinut 267 milioane euro din bugetul total de 3 miliarde euro, înregistrând o rată efectivă de absorbţie de 9%, în timp ce contractele încheiate în acest sector acoperă peste un miliard de euro, adică 34% din suma alocată.