Al treilea deces prin gripă nouă îndoliază bilanţul pandemiei în România. Ţara noastră a înregistrat, în acest week-end, un al treilea deces prin gripă A/H1N1, la o persoană adultă, iar în ultimele 24 de ore au fost confirmate 145 de cazuri noi de gripă pandemică. Ieri, Ministerul Sănătăţii (MS) a anunţat că numărul total a ajuns la 3.112.
GRIPA PANDEMICĂ A AFECTAT PESTE 3.100 DE ROMÂNI
Din cele 145 de cazuri noi de gripă A/H1N1 raportate de Centrul Naţional pentru Boli Transmisibile, 16 au fost înregistrate în judeţul Iaşi, câte 14 în Bucureşti şi judeţul Botoşani, 12 în Dâmboviţa şi Prahova, 11 în Bacău şi 10 în Vrancea, precizează MS.
ÎNCĂ DOUĂ CAZURI DE GRIPĂ CU VIRUS A/H1N1 CONFIRMATE LA CONSTANŢA
Şi la Constanţa au fost confirmate încă două cazuri de gripă cu virus pandemic, în contextul în care cele 52.750 de doze de vaccin Cantgrip (împotriva infecţiei cu virusul gripal A/H1N1 - n.r.) au ajuns încă de vineri la Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Constanţa. La nivel naţional, în urma confirmării de cazuri cu gripă A/H1N1 în colectivităţi şcolare, în ultimele 24 de ore, vor fi suspendate cursurile, pentru şapte zile, la mai multe unităţi de învăţământ din ţară. Amintim că MS a demarat, joi, 26 noiembrie, campania de vaccinare împotriva virusului A/H1N1, primele 250.000 doze de vaccin pandemic de la Institutul Cantacuzino, producător al vaccinului, fiind livrate către direcţiile de Sănătate Publică din zonele cu focare (Bucureşti şi regiunea Moldova). Secretarul de stat în MS, prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel, a fost unul dintre primii vaccinaţi contra gripei noi, cu vaccinul produs de Institutul “Cantacuzino”, în faţa jurnaliştilor, dorind să dea un exemplu şi să încurajeze populaţia să nu refuze imunizarea. El şi-a exprimat regretul că există medici care refuză să se vaccineze contra gripei noi, mai ales că au studii de specialitate şi ar trebui să ştie care sunt beneficiile unui vaccin de acest tip. Reamintim că aproape zece persoane infectate cu virusul gripal A/H1N1 erau, ieri, în stare gravă, fiind ventilate mecanic. Pacienţi sunt internaţi la secţii de terapie intensivă şi necesită ventilaţie mecanică, a mai spus Streinu-Cercel. Niciunul nu este din Constanţa.
SE MENŢIN RECOMANDĂRILE OMS. În urma întrunirii Comitetului de Urgenţă de joi, 26 noiembrie 2009, dr. Margaret Chan, directorul general al Oranizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a declarat că, după considerarea opiniilor Comitetului de Urgenţă, precum şi a continuării situaţiei pandemice, s-a decis menţinerea celor trei recomandări temporare. Astfel, autorităţile au stabilit că ţările nu trebuie să închidă graniţele sau să restricţioneze traficul internaţional de călători şi comerţul, să se intensifice supravegherea cazurilor compatibile de gripă neobişnuite şi a pneumoniilor severe şi că este prudent ca persoanele bolnave să îşi amâne călătoriile.