România a inventat Guvernul fără miniștri și premierul fără obiectul muncii!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ca la nebuni!

România a inventat Guvernul fără miniștri și premierul fără obiectul muncii!

Politică 15 Iunie 2017 / 18:33 4059 accesări

Aproape toți miniștrii Guvernului și-au dat în bloc demisia. O premieră neagră în istoria României.

Aproape toți miniștrii Guvernului și-au dat în bloc demisia. O premieră neagră în istoria României.

Conducerea PSD vrea să depună moțiune împotriva unui SINGUR OM

Conducerea PSD vrea să depună moțiune împotriva unui SINGUR OM

Nu-i așa că suntem originali? Într-o singură seară (miercuri, 14 iunie, n.r.), s-au înregistrat câteva premiere negative în istoria țării, demne de Cartea Recordurilor. Una - că avem un premier fără miniștri, iar a doua - că România este singura țară în care aproape toți miniștrii unui Guvern și-au dat demisia în bloc. Practic, acum Guvernul există doar pe hârtie. Pentru a-l da jos pe Sorin Grindeanu, PSD și ALDE vor să depună o moține de cenzură împotriva unui singur om, ceea ce reprezintă o altă premieră. În acest joc, Grindeanu se ține cu dinți de scaun și caută aliați la PSD. Unul dintre aceștia este Victor Ponta, pe care l-a ademenit cu postul de secretar general al Guvernului. Mai trist este că, din cauza haosului creat de Liviu Dragnea și supușii săi, țara a intrat într-o criză gravă. Primele semne au apărut deja: leul a scăzut dramatic în raport cu euro și dolarul.

Ca la nebuni! Politicienii români „au reușit“, și de această dată, să ne demonstreze că interesele personale și de grup sunt mai presus de agenda cetățeanului. Pe nepusă masă, România s-a trezit într-o criză fără precedent, generată, culmea, de oamenii care ar trebui să asigure liniștea în țară și un trai mai bun. Într-o noapte, mai-marii din PSD, conduși de Liviu Dragnea, s-au pus la masă și s-au supărat pe propriul lor guvern, mai precis pe propriul premier, Sorin Grindeanu, pe care l-au acuzat că a făcut praf programul de guvernare. Au întocmit și un raport care arată dezastrul guvernării Grindeanu, raport realizat de Darius Vâlcov, fost ministru al Finanțelor și care are mai multe probleme în Justiție. Spăsiți, de voie, de nevoie, toți miniștrii și-au dat demisia din funcție și l-au lăsat pe Grindeanu „în Guvernul gol“. Criza a fost accentuată și mai mult de premierul Grindeanu, care a refuzat să demisioneze, invocând un motiv penibil, acela că nu vrea să dea Executivul în mâna președintelui Klaus Iohannis și implicit a Opoziției. Astfel, prin gestul său de a-l înfrunta pe Dragnea, pe care l-a acuzat direct că a orchestrat toată această șaradă, Grindeanu s-a transformat, din premierul mielușel ce părea la începutul mandatului, într-un adevărat „bad boy“, gată să apere țara de balaurul Dragnea. Pentru cei mai mulți dintre români, motivele pentru schimbarea propriului Guvern din cauza rezultatelor slabe sunt praf în ochi, pentru că, în realitate, jocurile sunt altele. Se pare că atât Dragnea, cât și Grindeanu ne ascund anumite aspecte ale acestui scandal iscat la nici o lună de când Liviu Dragnea ne spunea că este mulțumit de Executiv, pentru că respectă programul de guvernare. Ce s-a întâmplat în această lună? Nimeni nu pare dispus să ne răspundă. Sursele din politică spun, pe la colțuri, că Dragnea s-ar fi supărat pe Grindeanu pentru faptul că acesta ar fi dirijat de „anumite grupuri“, și nu de PSD. Analiștii afirmă că Grindeanu s-a dat de gol miercuri seara, când a părut a fi un om care are spatele asigurat. Indiferent de motivațiile acestui mega-scandal, s-au înregistrat trei premiere negative în istoria țării. Una este că avem un premier fără miniștri, a doua - că România este singura țară în care aproape toți miniștrii unui Guvern și-au dat în bloc demisia, iar a treia - că un partid a depus o moțiune împotriva unui singur om.

PREMIERUL SE ȚINE DE SCAUN?

Ținând cont de aspectele acestui scandal politic, practic, țara noastră a bifat ceva de Cartea Recordurilor, inventând Guvernul fără miniștri. Fără sprijin politic, Guvernul există doar pe hârtie, iar din punct de vedere legal, Grindeanu mai poate rezista baricadat în Palatul Victoria o vreme, dar e un Guvern muribund, fără niciun pic de autoritate. Stiripesurse.ro notează că, în momentul în care Constituția României a fost revizuită, niciun moment legiuitorul nu s-a gândit la ce s-ar întâmpla dacă prim-ministrul nu mai are sprijin politic și el refuză să plece din funcție. În situația de față, lucrurile sunt și mai complicate, în condițiile în care președintele Klaus Iohannis a declarat prin purtătorul său de cuvânt, Mădălina Dobrovolschi, că solicită soluționarea urgentă a crizei din interiorul coaliției de guvernare. „Președintele României a primit scrisoarea semnată de președinții PSD și ALDE, prin care aceștia anunță că au retras Guvernului sprijinul politic. Președintele României a luat act de faptul că în interiorul coaliției de guvernare a apărut o nemulțumire în ceea ce privește activitatea Executivului și că se dorește schimbarea întregului Cabinet", a declarat Mădălina Dobrovolschi. Purtătorul de cuvânt al președintelui a făcut precizări legate de procedură. Dobrovolschi a subliniat că, potrivit articolului 106 din Constituție, funcția de membru al Guvernului încetează în urma demisiei, a revocării, a pierderii drepturilor electorale, a stării de incompatibilitate, a decesului, precum și în alte cazuri prevăzute de lege. Cu alte cuvinte, celor de la PSD și ALDE li s-a spus să caute alte metode de a-l face pe Grindeanu să își dea demisia.

MOȚIUNE DE CENZURĂ ÎMPOTRIVA UNUI SINGUR OM

Singura alternativă a coaliției de guvernare de a-l executa pe Sorin Grindeanu este depunerea unei moțiuni de cenzură. Adică o moțiune împotriva unui SINGUR OM. Anunțul a fost făcut de liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, care a declarat că moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu va fi depusă săptămâna viitoare, luni, în Parlament. Liderul ALDE nu a ezitat să lanseze un atac la adresa premierului care a refuzat să-și depună mandatul, spunând că situația creată de acesta este de „Cartea Recordurilor”. „Încearcă (Grindeanu, n.r.) diferite soluții pentru a rămâne în funtea Guvernului, fără sprijinul politic al partidelor care asigură majoritatea în Parlament. Asistăm la niște elemente de circ din partea unui om care a ajuns acolo prim-ministru nu prin propriile merite, ci pentru că a fost desemnat de coaliția majoritară din Parlament”, a declarat Tăriceanu.

CALCULELE ÎN PARLAMENT

Câteva calcule simple ne arată că pentru a trece moţiunea de cenzură este nevoie de 233 de voturi. De partea cealaltă, pentru a rămâne premier, Sorin Grindeanu are nevoie de doar 13 PSD-işti care să voteze împotriva moţiunii. Din calcule, PSD și ALDE au în total 246 de parlamentari la Senat şi Cameră. Dar din numărul acesta total, Sorin Grindeanu şi aliaţii lui din PSD încearcă acum să rupă un număr suficient de deputaţi şi senatori care să voteze împotriva moţiunii de cenzură. Lucru ce nu pare imposibil la prima vedere. Dacă Grindeanu convinge 13 deputaţi şi senatori PSD şi ALDE să nu vină la şedinţa de vot sau să voteze „împotrivă“, atunci ar putea să rămână premier. Împotriva moţiunii sunt oficial PNL şi USR, care au în total 141 de parlamentari. Cei de la USR vor fi în sală la această moţiune, însă nu vor vota; au spus că se vor uita amuzaţi la circul politic al social democraţilor. Nici PNL nu va vota ca Guvernul Grindeanu să pice prin moţiune. Pe de altă parte, UDMR nu a decis ce va face la această moţiune de cenzură, dacă o va susţine sau nu. Mai rămân cei de la minorităţi şi parlamentarii care sunt sau vor trece de partea lui Daniel Constantin.



12