România a preluat oficial preşedinţia Consiliului Uniunii Europene

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

România a preluat oficial preşedinţia Consiliului Uniunii Europene

Priorităţile asumate de România
Politică 01 Ianuarie 2019 / 14:47 894 accesări

Ministerul de Externe a anunţat care sunt priorităţile președinției României la Consiliul Uniunii Europene, rol pe care ţara noastră l-a preluat oficial, de la Austria, la miezul nopţii dintre ani. Este pentru prima dată când România deține acest oficiu de când a aderat la Uniunea Europeană. În perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2019, România va exercita primul său mandat la Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, pe fundalul unei agende europene marcate de evoluții politice și dosare cu un impact decisiv asupra viitorului Uniunii. Procesul de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, negocierea bugetului Uniunii pentru perioada 2021-2027, alegerile pentru Parlamentul European din mai 2019, precedate de o campanie cu mize politice majore și mesaje cu potențial de dezinformare și diviziune la nivel european, vor spori complexitatea agendei viitoarei Președinții a Consiliului UE, anunţă MAE într-un comunicat de presă.

Ministerul de Externe arată care vot fi priorităţile președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

"În contextul unor astfel de provocări, România își propune să promoveze pe parcursul mandatului său o viziune pragmatică, axată pe principiul coeziunii europene pe toate palierele: politic, economic, social. Acționând sub motto-ul „Coeziunea, o valoare comună europeană", Președinția României la Consiliul Uniunii Europene se va concentra pe identificarea de soluții care să reflecte deopotrivă interesele statelor membre și viziunea instituțiilor europene, răspunzând astfel idealului unei Europe solidare, unite și puternice.

Prioritățile Președinției României la Consiliul Uniunii Europene sunt fundamentate pe imperativul coeziunii, declinat în cei patru piloni principali de acțiune: (1) Europa convergenței: creștere, coeziune, competitivitate, conectivitate; (2) Europa siguranței; (3) Europa, actor global; (4) Europa valorilor comune.

În calitate de Președinție, România va conduce lucrările Consiliului Uniunii Europene, având oportunitatea de a contribui la avansarea agendei europene, prin gestionarea cu imparțialitate a marilor dosare aflate pe agenda europeană pe durata celor șase luni de mandat: definirea viitorului buget al Uniunii Europene, funcționarea Pieței Unice Europene, consolidarea dimensiunii sociale a UE, agenda de securitate internă a Uniunii, lupta împotriva terorismului, gestionarea fenomenul migrației și consolidarea rolului Uniunii Europene în plan global.

Calendarul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene cuprinde un număr important de reuniuni și evenimente de nivel sau cu componentă predominant tehnică, oficiale sau informale. Alături de Summit-ul informal de la Sibiu (9 mai 2019), moment-cheie în care vor fi identificate liniile care vor ghida acțiunea Uniunii pe termen mediu, în scopul agreării viitoarei Agende Strategice a UE, numeroase evenimente informale organizate la nivel național vor oferi oportunitatea evidențierii avantajelor comparative ale României și a promovării viziunii naționale asupra evoluției anumitor politici europene.

Pornind de la cei patru piloni, Președinția României la Consiliul UE va urmări asigurarea convergenței în plan economic și social prin promovarea avantajelor provenind din digitalizarea industriei europene, prezervarea celor patru libertăți fundamentale ale pieței interne, promovarea egalității de gen și sprijinirea politicii de coeziune și a politicii agricole comune. În procesul de consolidare a rolului UE în plan global, va evidenția importanța politicii de extindere și a acțiunii Uniunii în vecinătate, cu un impact pozitiv în ecuația regională. Nu în ultimul rând, Președinția României la Consiliul UE va acționa pentru protejarea alegerilor democratice și libere pentru Parlamentul European împotriva interferențelor externe, inclusiv din perspectiva ultimelor mesaje de tip fake news provenite din afara spațiului euroatlantic vizând România și Uniunea Europeană.

Procesul de pregătire a preluării mandatului de Președinție rotativă a fost asigurat de Ministerul Afacerilor Externe, sub coordonarea directă a prim-ministrului României și a avut la bază cooperarea inter-instituțională în ce privește fondul dosarelor, dar și din punct de vedere organizatoric și logistic. Ministrul delegat pentru afaceri europene George Ciamba va prezida Consiliul Afaceri Generale, formațiune a Consiliului UE cu rol de coordonare a unor domenii de politică transversale, care asigură coerența lucrărilor desfășurate de celelalte reuniuni ministeriale ale Consiliului UE.

Întregul proces de pregătire a preluării președinției a beneficiat de continuitate la nivel național și de o comunicare permanentă la nivel politic și tehnic cu instituțiile și partenerii europeni. În această logică s-au desfășurat acțiunile din 2018 premergătoare preluării președinției, precum vizita membrilor Conferinței Președinților grupurilor politice din Parlamentul European la București și reuniunea comună a Guvernului României cu Colegiul Comisarilor la Bruxelles.

Un alt exemplu elocvent constă în colaborarea constantă a României cu Trio-ul anterior Estonia-Bulgaria-Austria, cu scopul asigurării continuității activității Consiliului UE. Transferul mandatului către Trio-ul România-Finlanda-Croația va fi inițiat prin preluarea de către țara noastră a Președinției rotative a Consiliului UE la 1 ianuarie 2019. Pe această cale, România își exprimă aprecierea pentru eforturile depuse de cele trei președinții anterioare, pe parcursul celor 18 luni (iulie 2017-decembrie 2018), pentru avansarea proiectelor aflate pe agenda europeană și reiterează angajamentul ferm în ce privește asigurarea unei tranziții coerente între cele două Trio-uri de Președinții rotative ale Consiliului UE.

Pe parcursul celor șase luni de mandat, România va urmări prin acțiunile sale consolidarea coeziunii și unității europene, ca premise ale avansării unui proiect european viabil", se mai arată în comunicatul MAE.



12