România a semnat contractul pentru avioanele F-35, cel mai performant aparat de luptă multirol al momentului.
România va plăti peste 6 miliarde de dolari pentru 32 de avioane de generaţia a cincea, pregătirea personalului, piese de schimb şi armament. Primii piloţi români se vor antrena pe F-35 prin 2030.
„Astăzi, România face un pas important în consolidarea securităţii sale şi în întărirea parteneriatelor internaţionale, semnând, alături de Guvernul Statelor Unite ale Americii, acordul pentru achiziţia avioanelor F-35. Marcăm astfel o etapă esenţială în procesul de modernizare a Forţelor Armate ale României şi reiterăm angajamentul nostru ferm faţă de NATO şi faţă de valorile pe care le împărtăşim cu Statele Unite ale Americii: democraţie, libertate şi securitate”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.
"Este o onoare să mă alătur dumneavoastră astăzi pentru un moment semnificativ în parteneriatul strategic de apărare dintre Statele Unite și România – semnarea contractului pentru achiziționarea de către România a avioanelor de luptă F-35A Lightning II.
Decizia României de a achiziționa aceste avioane de luptă avansate reprezintă un pas important în modernizarea continuă a Forțelor Armate Române și va contribui semnificativ la apărarea pe termen lung a Alianței NATO și la securitatea noastră colectivă.
Poziția României de lider pe flancul estic al Alianței continuă să joace un rol esențial în promovarea securității euro-atlantice.
În acest sens, felicităm România pentru angajamentul său de a aloca până la 2,5% din PIB pentru cheltuielile de apărare. Acest lucru va avea un impact durabil asupra capacităților de apărare ale țării și asupra contribuției sale la apărarea colectivă a NATO.
Forțele Aeriene Române au demonstrat deja un angajament extraordinar în înlocuirea avioanelor MiG de generație veche cu avioane de luptă F-16, în strânsă cooperare cu Forțele Aeriene ale SUA și cu aliați precum Portugalia și Norvegia.
Aceste avioane F-16 au îmbunătățit semnificativ capacitățile de apărare aeriană ale României, permițând țării să joace un rol mai important în misiunile de poliție aeriană ale NATO.
Constituirea acestei flote de F-16 pune bazele critice pentru tranziția ulterioară a României către avioanele de luptă F-35 în anii 2030.
Această tranziție nu numai că va spori interoperabilitatea Alianței, dar va oferi și cea mai avansată capabilitate, necesară pentru a face față unui mediu caracterizat prin amenințări de ultimă generație în viitor.
Senzorii de ultimă generație, caracteristicile stealth și arhitectura de luptă centrată pe rețea ale F-35 vor permite României să opereze mai eficient într-un mediu de securitate în rapidă schimbare", a declarat ambasadorul SUA, Kathleen Kavalec.