România a semnat tratatul de sclavagism economic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
După o scurtă hăhăială prezidenţială

România a semnat tratatul de sclavagism economic

Eveniment 03 Martie 2012 / 00:00 796 accesări

SEMNARE Liderii din 25 de state membre ale Uniunii Europene, printre care şi România, fără Marea Britanie şi Republica Cehă, au semnat, vineri, la Bruxelles, Tratatul privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa în cadrul Uniunii Economice şi Monetare (zona euro). Tratatul, a cărui formă finală a fost convenită la Consiliul European informal din 30 ianuarie, stabileşte ca limită a deficitului bugetar structural pragul de 0,5%. În cazul în care nivelul datoriei publice este semnificativ sub 60% din PIB şi nu există riscuri privind sustenabilitatea pe termen lung a finanţelor publice, acest deficit structural poate să ajungă la circa 1% din PIB. Deficitul bugetar maxim ciclic plus cel structural se va încadra în limita de 3% din PIB. “Este un pas important pentru întărirea încrederii în uniunea economică şi monetară”, a declarat preşedintele UE, Herman Van Rompuy.

GAFĂ PREZIDENŢIALĂ Din partea României, documentul a fost semnat de preşedintele Traian Băsescu. Şi cum ar fi putut Băsescu să iasă din nou în evidenţă decât printr-un hăhăit emis atunci când a scris greşit data postată pe documentele oficiale. \"Ce atâta problemă? Aia e semnătura mea, frate\", a afirmat iritat preşedintele când a fost întrebat despre eroare. Sătul de şirul interminabil de gafe prezidenţiale, comise la cel mai înalt nivel internaţional, preşedintele PSD, Victor Ponta, şi-a exprimat regretul că la semnarea acestui tratat nu a fost prezent premierul Mihai Răzvan Ungureanu. Ponta a anunţat demararea de către USL a unei serii de iniţiative legislative, pentru a clarifica rolurile preşedintelui, respectiv premierului, în ceea ce priveşte semnarea de către aceştia, în numele României, a tratatelor internaţionale. “Consider că România ar fi fost mai bine reprezentată la acest nivel de primul-ministru în funcţie. Iniţiativele legislative pe care le vom face vor avea rolul de a elimina confuzia cu privire la modul în care România este reprezentată la nivel internaţional. Astfel de modificări sunt absolut necesare pentru a clarifica relaţiile politice interne, precum şi pentru a da coerenţă şi credibilitate reprezentării României în străinătate”, a declarat Victor Ponta.

REACŢIA SPECIALIŞTILOR Specialiştii au reacţionat şi ei imediat după semnarea tratatului. Institutul de Analiză, Strategie şi Prognoză GeoPOL consideră că tratatul fiscal, semnat vineri la Bruxelles, va accentua decalajele de dezvoltare dintre România şi statele din zona euro. “România era obligată să semneze acest tratat, altfel singurul proiect coerent din perioada post-comunistă, în cadrul căruia s-au intersectat aspiraţiile clasei politice cu cele ale populaţiei ar fi avut mari şanse să eşueze. În schimb, România ar fi trebuit să renegocieze prevederile Tratatului, profitând de faptul că se află în afara zonei euro”, susţin specialiştii GeoPOL. Ei mai spus că România are nevoie, pe termen scurt, de investiţii masive, care nu vor fi însă posibile întrucât duc la deficite mari şi s-ar ajunge la o încălcare a prevederilor Tratatului.



12