Şefa Misiunii R. Moldova la Consiliul Europei (CoE) a acuzat din nou România că a orchestrat violenţele de la Chişinău, într-o reuniune organizată de Comisia de Politică Externă a Parlamentului European. Eugenia Chistrugă a părăsit reuniunea organizată de Comisia de Politică Externă a PE, după ce a citit poziţia oficială a Guvernului de la Chişinău cu privire la evenimentele care au urmat alegerilor din 5 aprilie, refuzînd să participe la dezbateri. Eugenia Chistrugă a fost invitată alături de Dorin Chirtoacă, primarul Chişinăului şi unul dintre liderii opoziţiei, la un schimb de opinii cu membrii Parlamentului European şi ai unor organizaţii pentru apărarea drepturilor omului, printre care şi Amnesty International, referitor la alegerile parlamentare şi evenimentele postelectorale. După ce şi-a citit discursul redactat în limba franceză, acuzînd din nou România că a orchestrat revolta de la Chişinău, aceasta a ascultat timp de cîteva minute întrebările adresate de europarlamentarii români referitoare la măsurile luate de Guvernul de la Chişinău pentru reprimarea demonstranţilor. În tot acest timp, Chistrugă a discutat în limba rusă cu Marianne Mikko, preşedinta delegaţiei de cooperare parlamentară UE - R. Moldova, apoi a declarat că nu participă la discuţii, după care s-a ridicat şi a părăsit sala.
”Anunţul lui Traian Băsescu privind cetăţeania a sporit tensiunile cu Chişinăul”
Liderul liberalilor europeni (ALDE), Graham Watson, a declarat, joi, în plenul PE, că, în opinia sa, anunţul preşedintelui Traian Băsescu privind acordarea cetăţeniei pentru moldoveni a accentuat tensiunile cu Chişinăul. Graham Watson a declarat, referitor la acuzaţiile formulate de R. Moldova la adresa României, că ”ar trebui să se aducă dovezi privind implicarea. Măsuri precum expulzarea ambasadorului şi introducerea vizelor pentru cetăţenii români reprezintă paşi inacceptabili. Anunţul lui Traian Băsescu privind cetăţenia cred că a contribuit la sporirea tensiunii”. De asemenea, liderul liberalilor europeni a catalogat ”optimismul anunţurilor comisarului Benita Ferrero Waldner privind situaţia din R. Moldova drept nelalocul lui”. Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în 14 aprilie, în discursul din Parlament, că a cerut Guvernului să modifice de urgenţă Legea cetăţeniei, astfel încît cetăţenii de etnie română din R. Moldova să poată obţine mai rapid, la cerere, cetăţenia română. În 15 aprilie, Guvernul a decis să simplifice procedurile de redobîndire şi acordare a cetăţeniei române pentru foştii cetăţeni români şi descendenţi ai acestora pînă la gradul III, prin modificarea Legii cetăţeniei din 1991.
Comisarul european pentru Relaţii Externe, Benita Ferrero-Waldner, şi-a exprimat spijinul, joi, pentru trimiterea unei misiuni de anchetă a UE în R. Moldova, unde opoziţia continuă să conteste victoria comuniştilor la alegerile legislative. Tot joi, Ferrero-Waldner a recunoscut ”progresele realizate de R. Moldova în legătură cu Planul de Acţiune al Politicii Europene de Vecinătate în cursul lui 2008”, subliniind însă ”persistenţa anumitor provocări majore”.
OSCE nu a găsit dovezi privind implicarea României în protestele de la Chişinău
Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa nu a găsit dovezi ale unei implicări a României în protestele violente din R. Moldova, aşa cum a acuzat Chişinăul, a declarat Philip Remler, şeful misiunii OSCE pentru R. Moldova. El a adăugat că degenerarea situaţiei a avut la bază mai degrabă frustrarea faţă de perspectiva unei noi conduceri comuniste. În plus, mai puţin de 10% dintre moldoveni sînt în favoarea unei uniri cu România, a subliniat el, precizînd că nu este vorba de un curent puternic, este vorba de o minoritate. Remler a estimat joi şi că există spaţiu de negocieri între autorităţile moldovene şi opoziţie, după protestele violente de după alegerile din 5 aprilie. Oficialii UE au anunţat că şeful diplomaţiei europene, Javier Solana, va merge în R. Moldova, astăzi. El îşi va prezenta concluziile, săptămîna viitoare, miniştrilor de Externe ai UE, reuniţi la Bruxelles.
Cel puţin trei tinere bătute şi violate de poliţişti, în timpul protestelor
Cel puţin trei tinere reţinute în timpul protestelor din 6-8 aprilie au fost bătute şi violate de poliţişti, în comisariatele de poliţie unde erau deţinute, susţine avocatul Ştefan Matei. ”Mi-a spus numerele de înmatriculare a maşinii care a reţinut-o. Erau poliţişti în civil, iar la comisariat i-a văzut deja în uniforme. Fata a fost dusă la comisariatul Buiucani, unde a fost abuzată sexual. Ulterior au transferat-o la comisariatul Centru”, a spus Matei, care o reprezintă pe una dintre fete. Tînăra ar fi fost reţinută în seara de 6 aprilie şi eliberată la 8 aprilie. Potrivit avocatului, ea a fost examinată de medici, iar în prezent urmează un curs de consiliere psihologică. Matei a precizat că dosarul se află în curs de examinare la Procuratura sectorului Buiucani, în dosar fiind anexat certificatul de abuzare sexuală şi cel care confirmă că tînăra a fost bătută. Avocatul susţine că deţine informaţii despre trei cazuri de viol în comisariatele de poliţie.
Procuratura Generală a anunţat joi că, pînă în prezent, procurorii au primit şi examinează 24 de plîngeri de la persoane care afirmă că au fost maltratate de poliţişti. În alte 30 de cazuri de acest fel, procurorii fie că au primit solicitări din partea avocaţilor, părinţilor, fie că s-au autosesizat în baza informaţiilor din mass-media.
Ieri a fost eliberat şi cetăţeanul român Johnattan Jerusalayem Netanyahu, reţinut la 10 aprilie, la Chişinău. Acesta continuă să fie cercetat penal în libertate, avînd interdicţia de a părăsi localitatea. Cetăţeanul româno-american Johnatan Netanyahu a fost reţinut în urmă cu două săptămîni. Procurorii îl învinuiesc că ar fi participat la distrugerea de bunuri în timpul manifestaţiilor violente din 7 aprilie. La rîndul său, Johnatan Netanyahu susţine că nu este vinovat şi că ar fi participat paşnic la protest. Procuratura Generală anunţase anterior că în apartamentul închiriat la Chişinău de Netanyahu au fost găsite substanţe inflamabile şi scheme ale clădirii Parlamentului şi Preşedinţiei. Netanyahu spune, însă, ca nu ştie cum au ajuns aceste obiecte în locuinţă. Johnattan Jerusalayem Netanyahu are dublă cetăţenie - română şi americană şi a fost vizitat de două ori în arest de consulul american de la Chişinău. Curtea de Apel Chişinău ceruse Procuraturii o expertiză medico-legală urgentă în cazul lui Netanyahu, care a afirmat că a fost bătut de poliţie în timpul detenţiei şi a decis reducerea de la 30 la 15 zile a mandatului de arestare.