România, alăturii de marii jucători pe piaţa energetică a lumii, în South Stream

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

România, alăturii de marii jucători pe piaţa energetică a lumii, în South Stream

Justiție 21 Iunie 2010 / 00:00 410 accesări

• ROMÂNIA ŞI MACEDONIA INTRĂ, BULGARIA IESE • Includerea României şi Macedoniei în proiectul South Stream se va realize după realizarea unui studiu de fezabilitate care va fi pregătit în două sau trei luni, a declarat, sâmbătă, directorul Gazprom, Aleksei Miller, citat de ITAR-TASS. \"Macedonia este interesată să se alăture proiectului şi să ajungă la un acord privind evaluarea tehnică şi economică, ce va răspunde la două întrebări privind eficienţa economică şi fezabilitatea tehnică. Acest lucru va dura două sau trei luni\", a adăugat el. \"În toamnă vom şti răspunsurile la aceste întrebări şi vom lua decizia\", a precizat directorul Gazprom. El a precizat şi că gazoductul ar putea trece şi prin România. \"Posibilitatea participării României la proiectul South Stream a fost ridicată, în contextul construirii unei conducte de tranzit\", a afirmat el. Ministrul român al energiei, Adriean Videanu, a discutat săptămâna aceasta, la Moscova, cu şeful Gazprom despre proiectul South Stream. Potrivit presei ruse, Rusia va înlocui, probabil, Bulgaria cu România în proiectul de gazoduct, în condiţiile în care Sofia a suspendat alte două proiecte energetice comune cu Moscova. De altfel, un purtător de cuvânt al Gazprom a afirmat că, în următoarele luni vor fi calculate costurile totale ale construcţiei tronsonului din România.

• SOUTH STREAM ARE ŞEF • \"Proiectul (South Stream - n.red.) progresează lună de lună şi a venit vremea să dezvăluim managerii săi. Aş vrea să vă prezint această persoană, Marcel Kramer, care va fi directoul executiv al proiectului”, a anunţat Miller la finalul Forumului economic internaţional de la Sankt Petersburg. Kramer a declarat că îşi va prelua oficial atribuţiile de la 1 octombrie. \"Trebuie să renunţ la poziţia mea actuală la sfârşitul lunii august (...), înlocuitorul meu a fost găsit deja, apoi vor aştepta până încep să lucrez la South Stream\", a afirmat actualul preşedinte al Gasunie. Costul total al construcţiei South Stream este estimat la 25 de milioane de euro. Conducta va lega Rusia de UE, ocolind Ucraina. Gazprom a anunţat săptămâna trecută, într-un comunicat, că este pregătit să construiască South Stream în 2013.

• FRANŢA, PARTENER • Ruşi de la Gazprom, italienii de la ENI şi francezii de la EDF au semnat un memorandum prin care societatea franceză a fost inclusă în proiectul de gazoduct South Stream. Documentul a fost semnat la Forumul economic internaţional de la Sankt Petersburg, în prezenţa preşedintelui rus Dmitri Medvedev şi celui francez Nicolas Sarkozy. ENI şi Gazprom vor oferi fiecare câte 10% din acţiuni EDF, adică 20% din acţiunile proiectului.



12