"România ar putea riposta la restricţiile pe piaţa muncii"

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Băsescu avertizează UE:

"România ar putea riposta la restricţiile pe piaţa muncii"

Politică 31 August 2006 / 00:00 875 accesări

Relaxat şi bronzat după o recentă vacanţă pe litoralul Mării Negre, preşedintele Traian Băsescu a avertizat, într-un interviu publicat de "International Herald Tribune" în pagina electronică, sub titlul "România cere egalitate", asupra unor posibile măsuri de retorsiune impuse de Bucureşti în cazul cetăţenilor statelor membre UE care restricţionează accesul românilor pe piaţa internă a forţelor de muncă: "Dacă unele ţări vor alege să aplice acest sistem, România va aplica şi ea măsuri similare în cazul cetăţenilor din respectivele ţări. Nu trebuie să se conteze pe timiditatea noastră". Şeful statului a încercat să calmeze temerile guvernelor europene referitoare la un aflux masiv de emigranţi români care vor pleca să muncească în străinătate după aderarea României şi Bulgariei la UE, în 2007, avertizînd însă, în acelaşi timp, că ţara sa nu vrea să fie tratată "ca un cetăţean de mîna a doua" al Europei. Cotidianul american reaminteşte că problema imigraţiei a devenit deosebit de sensibilă de cînd Marea Britanie a anunţat că are în vedere impunerea de restricţii mult mai dure în ceea ce priveşte muncitorii români şi bulgari, decît cele aplicate în 2004, cînd blocul european s-a extins prin integrarea a 24 de noi state membre. Avertismentul lansat de Traian Băsescu privind restricţiile pentru cetăţenii ţărilor europene este similar cu cel al Poloniei, cea mai mare ţară care a aderat la UE în mai 2004 şi care a plusat înaintea integrării.

Ca şi alte ziare britanice, "International Herald Tribune" notează însă că, după integrare, România, ţară cu 22 de milioane de locuitori, va deveni cel mai sărac stat membru al UE, a cărui integrare este privită cu teamă mai ales în Marea Britanie, unde imigraţia din Europa de Est a depăşit cu mult cifrele estimate. "International Herald Tribune" îl citează şi pe Daniel Dăianu, fost ministru de Finanţe, care afirmă că "intensitatea dezbaterii din Marea Britanie (referitoare la imigraţia din România - n.red.) a surprins opinia publică română".

Leonard Orban: "Nu a fost luată încă o decizie privind restricţionarea pieţei muncii"

În urma avertizărilor lui Băsescu, secretarul de stat în Ministerul Integrării Europene, Leonard Orban, a precizat că "România nu a luat o decizie de restricţionare a pieţei muncii pentru statele UE care ar limita accesul muncitorilor români pe piaţa internă". Orban a menţionat că se aşteaptă poziţia oficială a statelor membre UE în legătură cu accesul muncitorilor români pe pieţele interne de muncă şi că, în funcţie de aceste poziţii, România va lua o decizie, a cărei natură este politică, privind o eventuală reciprocitate. El nu a putut preciza un termen precis la care România ar putea lua astfel de decizii, dar a menţionat că nu crede că acest lucru s-ar putea întîmpla mai devreme de luna octombrie 2006. Pînă în prezent, doar Finlanda şi-a anunţat oficial deschiderea totală a pieţei muncii pentru muncitorii români şi bulgari.



12