România are buget pentru 2009

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

România are buget pentru 2009

Eveniment 21 Februarie 2009 / 00:00 743 accesări

Opoziţie de ochii soacrei

Parlamentarii au reuşit să voteze, vineri, bugetul României pentru anul 2009. Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, le-a cerut parlamentarilor liberali, joi noaptea, să nu ducă în derizoriu dezbaterea bugetului, el apreciind că modul de prezentare a amendamentelor de către PNL nu reflectă seriozitate şi dorinţa de a finaliza în timp util dezbaterile la buget. Parlamentarii au revenit, vineri, în plenul Camerelor reunite, pentru a finaliza o discuţie de aproape o săptămînă pe tema bugetului. Ironiile reciproce pe care parlamentarii puterii şi reprezentanţii opoziţiei şi le-au adresat au fost prezente în continuare, acestea fiind presărate şi cu citate din Eminescu, dar şi cu trimiteri la Kama Sutra. Avînd în vedere lentoarea cu care parlamentarii au decis să dezbată proiectul bugetului, Birourile Permanente ale celor două Camere ale Parlamentului au decis ca dezbaterile la proiectul legii bugetului să continue în zilele următoare, pînă duminică inclusiv, începînd de la ora 09.00, pînă la miezul nopţii. După ce, joi seară, senatorii şi deputaţii au finalizat bugetele mai multor instituţii guvernamentale şi ministere, precum şi ale serviciilor speciale, au început dezbaterile asupra bugetului Ministerului Educaţiei, care fuseseră amînate la şedinţa din cursul dimineţii. Şedinţa de vineri, a patra zi de dezbateri, a început printr-un apel nominal. În timpul dezbaterilor, liberalii, care vor să dovedească că sînt în opoziţie, pe lîngă faptul că au votat la orice punct împotrivă, au întrerupt destul de des discuţiile… pentru consultări.

Punctul de pensie - 718 lei la 1 aprilie şi de 732 lei la 1 octombrie

După lungi dezbateri şi numeroase amînări, Camera Deputaţilor şi Senatul au adoptat, vineri, cu 203 voturi \"pentru\" şi 57 \"împotrivă\", bugetul Ministerului Educaţiei şi Cercetării, fiind acceptate doar amendamentele adoptate cuprinse în raportul Comisiilor de buget. Pentru a da satisfacţie şi opoziţiei, plenul Parlamentului a aprobat, vineri, suplimentarea cu 25.000 de lei a fondurilor destinate rezervaţiei naturale Dumbrava Vadului, din judeţul Braşov, acesta fiind primul amendament al PNL, respins de comisii, care a fost admis de la începutul dezbaterii proiectului legii bugetului. În timp ce senatorii şi deputaţii se certau pe tema bugetului, în sală şi-a făcut apariţia şi premierul Emil Boc. Venirea lui Boc a coincis cu votul final asupra bugetului de stat pe 2009. Plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului a adoptat, vineri, în cea de-a patra zi de dezbatere, proiectul bugetului de stat pe 2009, cu 245 de voturi \"pentru\", 63 de voturi \"împotrivă\" şi o abţinere. Imediat după acest vot, parlamentarii au trecut la dezbaterea proiectului legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2009. Ministrul Muncii, Marian Sîrbu, a prezentat în plen proiectul bugetului asigurărilor sociale de stat pe acest an, arătînd că este \"un buget care va reprezenta un echilibu între măsurile economice luate într-un an dificil şi toate măsurile sociale pe care le cuprinde\". Marian Sîrbu a arătat că valoarea punctului de pensie va fi de 718 lei, de la 1 aprilie, şi de 732 lei, de la 1 octombrie, iar pensia medie lunară va fi de 678 lei, de care vor beneficia peste 4 milioane de pensionari. După prezentare şi dezbateri, bugetul asigurărilor sociale de stat pe 2009 a fost adoptat de Parlament, cu 238 voturi \"pentru\", 53 voturi \"împotrivă\" şi o abţinere. La finalul dezbaterilor de vineri, preşedintele şedinţei celor două Camere reunite, Ioan Oltean, a anunţat că senatorii şi deputaţii pot contesta cele două acte normative la Curtea Constituţională. “Începînd cu acest moment se poate exercita dreptul de sesizare a Curţii Constituţionale pentru Legea bugetului de stat pe anul 2009 şi Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2009”, a spus Oltean.

Buget \"imperfect dar echilibrat”

Votul final dat asupra bugetului de stat pe 2009 i-a nemulţumit profund pe liberali, care nu au reuşit să obţină decît votarea unui singur amendament, deşi depuseseră cîteva sute. Pentru că timpul parlamentarilor este preţios, iar reacţiile după vot puteau fi numeroase, la tribuna Parlamentului şi-au exprimat părerea doar preşedinţii principalelor trei partide. Preşedintele PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat, vineri, după ce Parlamentul a adoptat bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale pe 2009, că Legislativul ar trebui să ceară Guvernului elaborarea urgentă a unui plan anticriză. Tăriceanu a apreciat că, în lipsa acestui plan, criza mondială va afecta într-o măsură mai mare economia românească, economie emergentă. Spre deosebire de zilele trecute, Tăriceanu a fost, vineri, ceva mai ponderat în declaraţii. Chiar dacă bugetul a fost votat, preşedintele PSD s-a arătat totuşi nemulţumit. Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat că bugetul este, fără îndoială, unul \"imperfect\", dar că răspunde, în linii mari, echilibrului dintre investiţii şi protecţie socială. „Ne-am fi dorit un buget mai generos. Ne-am fi dorit să fi capabili cu toţii să onorăm angajamentele pe care le-am luat dincolo de campanie, conform crezului politic al social-democraţilor români“, a spus Geoană. El a arătat, însă, că PSD nu va abandona nici măcar în condiţii de criză proiectele sociale din campania electorală. Ultimul care a luat cuvîntul a fost premierul Emil Boc. El a declarat, în plenul celor două Camere, că votul Parlamentului pentru legea bugetului de stat pe 2009 reprezintă un vot de încredere pentru Guvern şi pentru parteneriatul PD-L - PSD şi că statul trebuie să se preocupe mai puţin de propria lui întreţinere. Premierul a arătat că, prin legea bugetului, Guvernul îşi propune menţinerea şi crearea de noi locuri de muncă prin investiţii publice masive în infrastructură. \"Avem cel mai mare buget din istoria România alocat pentru infrastructură: 20% din buget, 10,2 miliarde de euro. Este şi prima soluţie pentru criză”, a susţinut Boc.



12