România are nevoie de ajutor de la CE în dosarul gazelor ruseşti

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
După părerea Bulgariei

România are nevoie de ajutor de la CE în dosarul gazelor ruseşti

Externe 20 Iulie 2011 / 00:00 336 accesări

Bulgaria a propus României să trimită o scrisoare comună CE, căreia să-i ceară ajutorul în negocierile pe care cele două state le au cu Rusia pe tema livrărilor de gaz, a anunţat Ministerul bulgar al Economiei. Ministrul bulgar al Economiei, Traicio Traikov, a fost luni la Bucureşti şi s-a întâlnit cu omologul său român, Ion Ariton. Ministrul bulgar insistă că declararea capacităţii neutilizate a gazoductelor de tranzit ar trebui să devină obligatorie şi asemenea informaţie n-ar mai trebui considerată confidenţială. În prezent, nici România, nici Bulgaria nu au voie să furnizeze informaţii despre capacitatea neutilizată, conform contractelor pe care le au cu Gazprom. Ministerul bulgar al Economiei a anunţat că una dintre priorităţile Bulgariei este construirea unui interconector de gaz cu Serbia. Bulgaria a primit 10 milioane de euro de la UE, pentru a construi un interconector de gaz cu România. Potrivit lui Traikov, lucrările la proiect vor începe la mijlocul anului 2012. În 2010, Guvernul bulgar afirma că vrea să încheie noi acorduri cu Rusia, pentru furnizarea de gaz până în 2011. Actualele acorduri expiră la sfârşitul lui 2012.

ROMÂNIA SE AFLĂ ÎN PLIN PROCES DE RENEGOCIERE A CONVENŢIEI SEMNATE LA MOSCOVA, ÎN 1996, REFERITOARE LA IMPORTURILE DE GAZE.

O modificare esenţială a convenţiei va fi introducerea dreptului de a revinde în alte state gazele exportate din Rusia. În plus, vor fi negociate şi cantităţile de gaze pe care Gazprom le va exporta în România, putând ajunge la 10 miliarde de metri cubi până în 2020, de patru ori mai mult ca anul trecut. Ministerul Economiei de la Bucureşti se limitează să informeze că ”la întâlnirea de luni dintre ministrul Ion Ariton şi omologul bulgar au fost abordate teme privind cooperarea economică bilaterală în sectorul energetic, precum cuplarea pieţelor de energie electrică din România şi Bulgaria, construcţia unor complexuri energetice pe Dunăre, colaborarea în transportul energiei electrice, evoluţii în proiectele regionale de interes european”.

Hidrocentrale pe Dunăre. Guvernele României şi Bulgariei vor semna, în septembrie, un memorandum pentru pregătirea realizării a două proiecte comune de hidrocentrale pe Dunăre, la Turnu Măgurele / Nikopole şi Călăraşi / Silistra, a anunţat Ministerul bulgar al Economiei. Potrivit acestuia, cele două facilităţi hidroenergetice vor produce în total peste 3.800 de GW/h de electricitate pe an, ceea ce este de natură să amelioreze legăturile de transport dar şi comerţul bilateral. Bulgaria şi România iau în considerare mai de mult construirea unor hiodrocentrale comune pe Dunăre, precum şi a mai multor poduri, în afara podului de la Giurgiu - Ruse şi a celui de la Calafat - Vidin, aflat încă în construcţie. Au existat, la un moment dat, discuţii pentru combinarea proiectelor viitoarelor poduri cu cele ale hidrocentralelor. Nu este clar dacă anunţul făcut după întâlnirea de luni între Traikov şi Ariton poate fi considerat un indiciu că Bulgaria şi România vor mai construi două poduri la Turnu - Nikopole şi respectiv Călăraşi – Silistra.



12