Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat, ieri, că, în urma verificărilor, au fost descoperite unul sau două transporturi de bulbi din Olanda neînsoţite de paşaport fitosanitar, el precizând că acestea vor fi distruse şi că există şi suspiciuni de evaziune fiscală. \"La câteva verificări s-a descoperit un transport care nu a fost însoţit de paşaportul fitosanitar, care e obligatoiu. Sunt şi constatări ale Gărzii Financiare legate de elemente de evaziune fiscală. Cea mai importantă problemă e această descoperire, în ghilimele, a unu sau două transporturi cu probleme de legalitate. Niciun transport de plante vii, de material biologic nu poate fi făcut fără paşaportul fitosanitar. Tot ce este nelegal se distruge\", a spus Tabără. El a precizat că orice transport de bulbi care mai vine va fi supravegheat, iar supravegherea va continua până când pericolul va dispărea. Solicitat să comenteze faptul că politicienii olandezi fac legătura între ceea ce se întâmplă cu trasporturile de bulbi şi decizia Olandei privind Schengen, Tabără a spus că nu este impresionat. \"Nu vreau să leg o chestiune profesională, de protecţie, de ce declară parlamentarii olandezi, nu mă impresionează. Nu suntem cu nimic mai prejos decât oricare ţară membră a UE. Avem dreptul să ne apărăm atunci când avem informaţii că s-ar putea - chiar dacă s-ar putea - pentru că avem acest caz de anul trecut cu cartoful şi pentru care plătim compensaţii anul acesta\", a spus Tabără. Reamintim că 15 tiruri cu seminţe şi flori din Olanda au fost verificate în patru zile, 12 dintre ele fiind confiscate şi alte trei returnate furnizorului din Olanda.
PRECAUŢIE Guvernul de la Haga este precaut în legătură cu blocada florilor, seminţelor şi bulbilor din Olanda la graniţa României cu Ungaria şi dă asigurări că nu are niciun motiv să creadă că există o legătură între această decizie şi cea privind aderarea la spaţiul Schengen. Menţionăm că, luni, membrii creştin-democraţi olandezi ai Parlamentului European au spus că este vorba de un şantaj şi că momentul pentru aceste controale şi suspiciuni este suspect. De asemenea, ministerul olandez de Externe nu a criticat România, dar un purtător de cuvânt a precizat că a cerut o explicaţie şi aşteaptă răspunsul, relatează BBC News. Potrivit DutchNews.pl, interdicţia pentru importurile de plante din Olanda a fost impusă în acest weekend. România susţine că a identificat o bacterie periculoasă pe flori şi bulbi. \"Nici vorbă de prezenţa vreunei bacterii!\", a declarat pentru agenţia ANP un purtător de cuvânt al unei companii din domeniu. Potrivit ANP, exporturile de bulbi din Olanda către România au ajuns anul trecut la aproape 700.000 de euro.
PRESA STRĂINĂ, DESPRE SCANDALUL FLORILOR DIN OLANDA Scandalul florilor din Olanda a ajuns şi în presa străină, care scrie că măsura României de a opri transporturile de flori din Olanda este văzută de unii ca \"răzbunare\" pentru decizia de a bloca aderarea sa la spaţiul Schengen. Lalelele olandeze au fost blocate la intrarea în ţară, arată şi site-ul BBC News, care îl citează pe europarlamentarul olandez Esther de Lange: aceasta susţine ca autorităţile de la Bucureşti practică \"şantajul clasic\". În Olanda, presa numeşte disputa \"războiul florilor\", însă ministrul Economiei olandez nu a criticat România pentru măsurile luate. Confiscarea importurilor de flori vine după ce guvernul olandez a anunţat că îşi va folosi dreptul de veto în cazul aderării României la spaţiul Schengen. Măsura este văzută de unii ca \"răzbunare\" şi a provocat \"furie\" în Olanda, un europarlamentar cerând explicaţii Comisiei Europene, arată şi The Guardian.