România, cele mai multe condamnări la CEDO din UE

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

România, cele mai multe condamnări la CEDO din UE

Justiție 17 Iunie 2011 / 00:00 656 accesări

Raportul Agenţiei europene pentru drepturi fundamentale (FRA) pe 2010 a relevat faptul că cele mai multe verdicte de condamnare ale Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) de la Strasbourg sunt referitoare la România, cu mult mai multe decât în cazul altor ţări europene. Astfel, dintre cele 657 de verdicte ale CEDO privitoare la încălcarea drepturilor fundamentale, 135 sunt referitoare la România, cu mult înaintea Poloniei (87) şi a Bulgariei (69). Alte ţări din cadrul Uniunii Europene (UE) cu multe verdicte de condamnare pentru încălcări ale drepturilor fundamentale sunt Italia (61), Grecia (53) şi Slovacia (40), iar la polul opus se află Estonia (1), Irlanda şi Olanda (2), respectiv Slovenia, Malta şi Letonia, câte trei. Totuşi, conform raportului FRA, numărul condamnărilor pentru încălcarea drepturilor fundamentale a scăzut în 2010 atât în cazul României, cât şi al Poloniei, în timp ce în cel al Bulgariei acesta a crescut cu opt. Practic, alături de Franţa (28 de condamnări) şi Germania (29 de condamnări), Bulgaria înregistrează cea mai semnificativă creştere dintre cele 27 de ţări ale UE.

• FRUNTAŞI LA TRATAMENT INUMAN • Din cele 135 de condamnări dictate de CEDO împotriva României în 2010, 30 au fost pentru încălcarea dreptului la un proces corect şi 16 pentru lungimea exagerată a procesului, la fel ca în anul 2009. Din punctul de vedere al încălcării dreptului la un proces corect, pe locurile următoare se află ca număr de condamnări Polonia (20), Franţa (10) şi Grecia (8). România stă mult mai bine din punctul de vedere al condamnărilor pentru prelungirea exagerată a procesului, unde se află pe locul al şaptelea în UE, după Italia, Polonia, Grecia, Bulgaria, Germania şi Slovacia. Pe de altă parte, România deţine primul loc cu 22 de condamnări de către CEDO pentru tratament degradant sau inuman. Din punctul de vedere al instituţiilor pentru respectarea drepturilor omului, România este acreditată la categoria C, în timp ce ţări ca Danemarca, Franţa, Germania, Marea Britanie sau Polonia sunt acreditate la categoria A, Olanda, Belgia, Austria, Slovacia şi Slovenia sunt la categoria B, iar state ca Bulgaria, Ungaria şi Cipru sunt neacreditate.

• DICRIMINAREA ROMILOR • Raportul recomandă la capitolul „Măsuri generale” creşterea gradului de protecţie pentru victime, exemplificând în acest sens adoptarea de către România a Codului de procedură penală în iunie 2010, care va intra în vigoare în 2012. Raportul FRA apreciază faptul că victimei îi sunt garantate pe durata procesului drepturile la informare, ajutor legal, protecţie şi despăgubire, precum şi dreptul la servicii de mediere. Pe de altă parte, raportul deplânge „sărăcia extremă şi excluderea socială persistentă în cadrul comunităţilor de romi”. Romii rămân grupul minoritar cel mai cronfruntat cu discriminarea în UE, subliniază raportul FRA, care alocă un spaţiu important „repatrierilor” romilor din Franţa în România şi Bulgaria în vara anului 2010.

Taguri articol


12