România este din nou criticată pentru discriminarea minorităţilor, dar şi pentru nivelul de corupţie din instituţiile statului, susţine raportul anual privind Drepturile Omului al Departamentului american de Stat. În raportul anual privind drepturile omului realizat de Departamentul american de Stat, majoritatea problemelor legate de respectarea drepturilor omului includ abuzul și hărțuirea jandarmilor și poliției asupra deținuților și etnicilor romi, corupţia la nivelul instituţiilor statului rămânând în continuare o problemă.În anul 2014, în România au avut loc alegerile prezidențiale, în care observatorii electorali au remarcat abateri, inclusiv secții de votare insuficiente pentru marile comunități din diasporă. Eforturile Guvernului de a se adresa sistemic corupției au continuat, dar aceasta a rămas o problemă majoră. Discriminarea sistematică socială a romilor a afectat accesul acestora la educație corespunzătoare, locuințe, servicii medicale și ocuparea forțelor de muncă. Alte drepturi ale omului ce încălcate în România, potrivit raportului, includ condițiile precare și supraaglomerarea din închisori, lipsa personalului din sistemul judiciar, spațiul fizic și tehnologia necesare acestuia pentru o funcționare eficientă.
Guvernul a eșuat în luarea unor măsuri eficace pentru a retroceda Bisericii Greco-Catolice și altor comunități religioase bunurile confiscate în perioada comunistă. Au existat de asemenea rapoarte în privința discriminării și violenței împotriva femeilor. Totodată au existat acte și declarații antisemite, iar negarea Holocaustului continuă să fie o problemă. Perspectivele antisemite, rasiste, xenofobe, naționaliste au continuat să fie răspândite prin intermediul internetului, potrivit raportului. Agențiile guvernamentale nu au oferit asistență adecvată persoanelor cu dizabilități și nu au respectat standardele de îngrijire ale acestor persoane din instituții, expunându-le abuzurilor. Discriminarea socială împotriva persoanelor gay, bisexuale, transsexuale și intersezuale (LGBT), în mod special împotriva minorilor, a rămas în continuare prezentă la un nivel foarte ridicat. Persoanele seropozitive continuă să fie subiectul discriminărilor și hărțuirilor.
Angajații au supus bărbați, femei și copii traficului de persoane pentru exploatare prin muncă, în mod special în sectoare precum agricultura, construcții, prestare de servicii, domeniul hotelier și manufactură. Exploatarea economică a copiilor reprezintă de asemenea o problemă des întâlnită, precum și protecția inadecvată a minorilor împotriva abuzurilor. Potrivit raportului, sistemul judecătoresc a luat măsuri pentru a urmări în justiție și a condamna oficialii ce au comis abuzuri. Autoritățile au amânat în mod repetat procese ale unor presupuse abuzuri ale poliției, multe dintre aceste cazuri fiind însă achitate.