România de la catedră iese în stradă!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

România de la catedră iese în stradă!

Eveniment 23 Martie 2010 / 00:00 998 accesări

România de la catedră este în fierbere. Pentru prima oară în istoria mişcărilor sociale româneşti, toate sindicatele şi structurile federative din Educaţie ies în stradă! Mai mult, sindicatele recomandă profesorilor să nu treacă notele şi calificativele în catalog (acestea vor fi comunicate părinţilor şi elevilor şi trecute în caietele dascălilor) şi să boicoteze examenele naţionale. Printre nemulţumiri se numără: salariile micşorate drastic după aplicarea prevederilor legii unice a salarizării, sumele destinate cheltuielilor de personal nu sunt suficiente pentru întreg anul, reducerea a 15.000 de posturi din învăţământul preuniversitar, sistarea fondurilor necesare continuării investiţiilor, veniturile salariale, mai ales pentru personalul nedidactic şi auxiliar, mult scăzute din cauza neacordării unor sporuri existente în Contractele Colective de Muncă, blocarea posturilor şi a concursurilor de promovare în învăţământul superior. În plus, sindicaliştii se plâng că Ministerul Educaţiei instigă ordonatorii de credite la nerespectarea hotărârilor judecătoreşti definitive şi irevocabile care garantează salariaţilor menţinerea salariului brut la nivelul lunii decembrie 2009. Şi dacă aşa arată prezentul Educaţiei, viitorul - deşi pare greu de crezut - este cu mult mai întunecos. Vestitul proiect al Legii Educaţiei afectează direct salariaţii din învăţământ (desfiinţarea titularizării în învăţământ, eliminarea decontării navetei, dispariţia prevederii conform căreia se reduce cu două ore norma de predare pentru personalul didactic de predare cu o vechime de peste 25 de ani, cu gradul didactic I şi alte drepturi ale personalului didactic, etc.).

DASCĂLII CONSTĂNŢENI, ÎN STRADĂ. Potrivit calendarului de proteste la nivel local al Sindicatului Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar (SLSIP), astăzi are loc un marş de protest, între orele 12.00 şi 14.00. Traseul protestatarilor începe din faţa sediului Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, continuă pe str. Mircea cel Bătrân (pe lângă sediul Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân” Constanţa), pe b-dul Tomis şi se opreşte în faţa Prefecturii Constanţa. „Şi-au anunţat prezenţa 300 de cadre didactice, dar este posibil ca numărul protestatarilor să fie mai mare. Până în prezent (ieri după-amiază - n.r.) şi-au manifestat dorinţa de a ni se alătura şi reprezentanţii părinţilor”, a declarat liderul SLSIP, prof. Ioana Purcărea. Calendarul protestelor SLSIP va continua, iar pe 22 aprilie va fi declanşată greva generală de o zi.

PROFESORII ROMÂNI AU DAT MINISTERUL EDUCAŢIEI ÎN JUDECATĂ • Aprox. jumătate dintre cadrele didactice au dat în judecată Ministerul Educaţiei pentru a primi majorările salariale conform Legii 221/2008, iar cei care au obţinut deja hotărâri judecătoreşti favorabile lor vor primi banii eşalonat, timp de trei ani, potrivit secretarului de stat Cătălin Baba. Eşalonarea la plată este argumentată şi în acest caz prin fondurile limitate şi riscul depăşirii deficitului bugetar.

PROMISIUNI DE LA GUVERN. Ca reacţie la ameninţările sindicaliştilor, Guvernul vine cu o promisiune care nu poate reprezenta decât o soluţie de moment şi nici aceea deplină. Fondul de salarii aferent primului trimestru pentru cadrele didactice care nu au primit salarii majorate cu 17% va creşte, sumele fiind asigurate din bugetul programat iniţial pentru trimestrele II, III şi IV, a anunţat, ieri, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Gheorghe Gherghina. El a amintit că bugetul pe 2010 include drepturi salariale cu majorarea de 17%, aplicată din 2008, nu şi diferenţa de 33% abrogată de Guvern, dar acordată de unele instanţe judecătoreşti. Oficialul guvernamental a explicat că unele cadre didactice au câştigat în instanţă majorări salariale de 50%, incluzând şi diferenţa de 33% abrogată de Guvern, şi au fost remunerate ca atare, ceea ce a determinat însă scăderea fondului de salarii la nivelul altor unităţi şcolare. \"În trimestrul I sunt cadre didactice care au luat salarii majorate cu încă 33% şi nu au mai ajuns sumele prevăzute pentru trimestru I la alte cadre didactice, nici măcar să îşi ia acel 17%. Prin mandatul dat de prim-ministru, noi vom aduce din trimestrele II, III şi IV sume şi vom majora bugetul prevăzut pentru trimestrul I, ca să putem acorda integral drepturile salariale în trimestrul I. Pentru reglarea situaţiei, urmează să venim cu un act normativ, ordonanţă de urgenţă sau lege, prin care să reglementăm ce vom face cu acel 33% luat suplimentar\", a spus Gherghina. Ministerele Finanţelor şi Educaţiei au fost mandatate să inventarieze şcolile care nu au putut acorda majorarea salarială de 17%, a arătat secretarul de stat.

Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar (FNAPIP) face apel la cadrele didactice, Ministerul Educaţiei şi Guvern pentru a găsi calea către un dialog constructiv în vederea rezolvării tuturor problemelor, pentru că, din conflicte, singurii care au de pierdut sunt copiii. \"În acest sens, părinţii fac un apel la cadrele didactice, Ministerul Educaţiei şi Guvern pentru a găsi calea către un dialog constructiv în vederea rezolvării tuturor problemelor. Atragem atenţia în mod serios asupra faptului că, de fiecare dată, în conflictele dintre sindicate şi Guvern adevăraţii perdanţi sunt copiii, copiii noştri, ai contribuabililor şi ai electoratului din această ţară\", arată părinţii. \"În prezent, elevul român, copilul nostru, beneficiar direct al unui sistem de educaţie bolnav, nereformat, este victima unor programe şi curricule aberante, rupte de realitate. Nu trebuie să-l mai folosim şi ca masa de manevră sau carne de tun în conflictele dintre MECTS, Guvern şi sindicate\", a precizat sursa citată.



12