Bilanţul infecţiei cu E.coli din Germania, provocată de castraveţi contaminaţi, care a ajuns la zece morţi, a pus pe jar autorităţile din mai toate ţările. Şi cele din România au demarat procedurile de monitorizare a tuturor mărfurilor care provin din ţările incriminate, cum ar fi Spania, Suedia, Danemarca şi Olanda, în acestea fiind deja raportate mai multe îmbolnăviri. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii din România au declarat că până duminică dimineaţă, la ora 9.00, în ţara noastră nu s-a înregistrat o alertă epidemiologică referitoare la infecţia provocată de bacteria E. coli, însă situaţia este urmărită îndeaproape. „Importatorii au anunţat că nu avem castraveţi importaţi din Spania şi nici din Olanda. Agenţia Sanitar-Veterinară şi Ministerul Agriculturii nu au găsit, până în prezent, niciun lot cu legume sau fructe suspecte. Deocamdată, alerta în România este sub aspectul verificării. Sigur, riscul ipotetic există. Dacă va exista ceva palpabil în acest sens sau dacă se va înregistra vreun caz de infecţie provocat de bacteria E.coli, abia atunci se va pune problema unei alerte epidemiologice”, a declarat consilierul ministrului Sănătăţii, Attila Cseke, prof. univ. dr. Geza Molnar. Bacteria E. coli este localizată în tubul digestiv la oameni şi animale. O toxină puternică produsă de această bacterie poate avea drept consecinţe hemoragii interne şi disfuncţii renale grave şi chiar letale. Bacteria poate supravieţui pentru scurte perioade de timp şi în afara corpului, în materii fecale.