● Despăgubiri pentru deşeuri ● Deşeurile nucleare din UE ar putea fi transportate în Europa de Est, una dintre posibilele locaţii fiind România, pentru a fi stocate în depozite subterane, conform planurilor analizate de statele membre UE. Potrivit publicaţiei ”The Times”, proiectul, realizat pe fondul reapariţiei interesului pentru energia nucleară, ar putea obţine aprobarea Comisiei Europene la sfârşitul acestui an. Negocierile sunt în curs de desfăşurare între opt ţări - Organizaţia Europeană pentru Dezvoltarea Capacităţii de Stocare din care fac parte Olanda, Italia, Polonia, România, Slovacia, Lituania, Slovenia şi Bulgaria - pe tema transportării şi stocării deşeurilor. Oficialii acestor ţări urmează să se întâlnească din nou în luna mai. În Slovenia, un depozit pentru deşeuri nucleare cu un nivel scăzut de radioactivitate este în construcţie în localitatea Vrbina, situată în estul ţării. În iulie 2009, comunitatea locală a acceptat construirea acestuia în schimbul unor despăgubiri anuale de cinci milioane de euro, potrivit Asociaţiei Nucleare Mondiale.
● Depozitele permanente, o raritate ● Până în prezent, foarte puţine ţări din lume au construit un depozit permanent pentru deşeurile lor, rezultatul nedorit al procesării combustibilului nuclear în vederea obţinerii energiei. Restul ţărilor păstrează materialele în instalaţii provizorii. Olanda dispune numai de 30 de metri cubi de deşeuri nucleare cu un nivel înalt de radioactivitate, comparativ cu 1.900 de metri cubi în Marea Britanie şi un volum asemănător în Franţa. Autorităţile olandeze, alături de cele germane, se opun din principiu exportării deşeurilor nucleare. Costul suportat de Olanda pentru construirea propriului său depozit ar ajunge la circa două miliarde de euro. Alte state UE implicate în proiect, precum Slovacia, Lituania şi Slovania, se confruntă cu provocări similare. Deoarece au doar unul sau două reactoare, aceste ţări ar prefera să suporte împreună costurile construirii unui depozit geologic. Bulgaria şi România au două reactoare, în vreme ce Slovania dispune doar de un reactor pe care-l partajează cu Croaţia.
● Legislaţia din România interzice importul deşeurilor radioactive din UE ● Autorităţile române au infirmat, miercuri, informaţiile potrivit cărora ţara noastră ar purta negocieri pentru transportarea şi depozitarea deşeurilor nucleare din UE. Ministerul Afacerilor Externe a declarat că Reprezentanţa Permanentă a României la UE nu a fost implicată în niciun fel de negocieri privind depozitarea deşeurilor radioactive pe teritoriul României, iar la nivelul UE nu au existat discuţii sau negocieri privind depozitarea deşeurilor radioactive pe teritoriul statelor membre. Şi Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) a precizat că în momentul de faţă nu se poartă negocieri privind transportul şi depozitarea deşeurilor radioactive din UE într-un depozit internaţional, astfel că România nu participă la negocieri privind transportul şi depozitarea pe teritoriul său a deşeurilor radioactive din UE. România participă, în schimb, prin Agenţia Nucleară şi pentru Deşeuri Radioactive (AN&DR), la proiectul ERDO (European Repository Development Organization) care are ca scop analiza dezvoltării unui depozit geologic regional de deşeuri înalt active. În cadrul acestui proiect sunt prevăzute întâlniri periodice. În cadrul discuţiilor ERDO, nu se poate pune problema găzduirii în România a deşeurilor radioactive din UE, deoarece Legea nr. 111/1996 privind desfăşurarea în siguranţă, reglementarea, autorizarea şi controlul activităţilor nucleare, republicată, interzice importul de deşeuri radioactive.