După proiectul PRISPA (2012, Madrid) şi proiectul EFdeN (2014, Versailles), România s-a calificat cu un nou proiect în competiția internațională Solar Decathlon. EFdeN-Team Bucharest 2018, o echipă multidisciplinară de studenți, va reprezenta România la Solar Decathlon Middle East 2018, în Dubai.
Cei interesați să facă parte din proiect pot aplica până la 20 octombrie 2016, ora 18.00.
După participarea din 2012 la Madrid cu proiectul PRISPA și cea din 2014 la Versailles cu proiectul EFdeN, România reușește calificarea la ediția din 2018 a Solar Decathlon, cea mai prestigioasă competiție internațională pentru locuințe sustenabile. Concursul va avea loc în Dubai, unde echipa de studenți români va concura alături de 22 echipe din 16 țări, de pe 4 continente. Echipele calificate în finala competiției au fost anunțate oficial în cadrul World Green Economy Summit (WGES), care a avut loc pe 5-6 octombrie 2016, la Dubai International Convention and Exhibition Centre. Fiecare propunere înscrisă în competiție a avut de acoperit 4 dimensiuni: concept; plan de management; strategie de finanțare și integrarea în curicula universitară. “În 2018 vom reprezenta România în Orientul Mijlociu, în Dubai, un oraş care se dezvoltă cu o foarte mare viteză spre un viitor cu cele mai noi şi mai sustenabile tehnologii. Casa pe care o vom dezvolta va fi proiectată și construită inițial în România, apoi o vom transporta pe uscat și pe mare în Dubai și acolo o vom reasambla în doar 10 zile. Aceasta este doar una dintre provocările competiției”, a declarat Daniel Butucel, coordonator Team Bucharest 2018.
El a adăugat: “Dorim să ne completăm echipa şi suntem deschişi studenţilor pasionaţi care vor să pună în practică cunoştinţele dobândite în şcoală și vor să schimbe lumea. Îi invităm să ne trimită CV-ul şi o scrisoare de intenție la adresa hr@efden.org, până la data de 20 octombrie 2016, ora 18.00”.
Echipa EFdeN, având la activ și participarea la Solar Decathlon Europe 2014, este formată din studenți de la 5 universități din București, printre care Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu”, Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, tineri pasionați de arhitectură, inginerie, management și comunicare.
În urmă cu doi ani, echipa EFdeN a proiectat, construit, transportat 2.500 km, asamblat în doar 12 zile și, la final, reasamblat o locuință solară, confortabilă și sigură, inteligentă și sustenabilă, eficientă energetic, care își produce singură energia. Pe scurt - o locuință a viitorului, aflată în prezent în incinta Facultăţii de Inginerie a Instalațiilor, în București. Locuința, devenită primul Centru de Cercetare a Condiţiilor de Confort, este deschisă publicului larg și a fost vizitată deja de câteva mii de persoane. Proiectul EFdeN este rezultatul colaborării a peste 350 studenți, 130 companii și 2 universităţi.
În competiţia Solar Decathlon participă echipe din toată lumea, care trebuie să proiecteze și să construiască locuințe solare 100% electrice. Competiția are scopul de a ridica nivelul de conştientizare al studenţilor şi universităţilor participante asupra importanţei folosirii tehnologiilor bazate pe energii din surse regenerabile. În acelaşi timp, Solar Decathlon se adresează companiilor, încurajându-le să îşi promoveze şi să pună în aplicare materialele şi sistemele verzi, care reduc impactul construcţiei asupra mediului, educând în acelaşi timp şi publicul larg asupra consumului responsabil de resurse.
Competiția Solar Decathlon a luat naștere în SUA, în 2002. Prima ediție internațională a avut loc în Europa în 2010, la Madrid. Au urmat edițiile 2012 (Madrid), 2014 (Versailles), iar acum competiția s-a extins la nivel internațional și are loc în America de Sud, în China și în 2018, pentru prima dată, în Orientul Mijlociu.