România donează sânge!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Solidaritate. Zi de doliu naţional

România donează sânge!

Eveniment 26 Iunie 2013 / 00:00 563 accesări

RĂNIŢII ŞI MORŢII ROMÂNI AU AJUNS ÎN ŢARĂ Avionul Hercules care a asigurat transportul cetăţenilor români implicaţi în accidentul din Muntenegru a ajuns, în jurul orei 20.50, la Baza 90 Otopeni, transportând ultimii 18 pacienţi, care au fost internaţi la spitalele Floreasca, Universitar, Elias şi Bagdasar-Arseni. Prima aeronavă militară care a asigurat transportul spre ţară al cetăţenilor români de la Podgorica a aterizat, la Bucureşti, în jurul orei 17.50, la bordul ei aflându-se 11 victime ale accidentului din Muntenegru şi o româncă alpinistă, care a suferit un alt accident în această ţară. Cu acest avion - Spartan - au fost transportaţi răniţii în stare gravă. Dintre răniţii aduşi, şase au fost transportaţi la Spitalul Floreasca, patru - la Universitar, unul la Elias şi unul la Bagdasar-Arseni, acesta având fractură la coloană. „Sunt trei pacienţi într-o stare foarte gravă, toţi intubaţi şi ventilaţi, în comă. Sperăm să progreseze înspre mai bine“, a spus Arafat, care a venit, alături de răniţi, cu primul avion militar, de la Podgorica, la Bucureşti. Tot aseară, în jurul orei 21.50, aeronava Forţelor Aeriene care a asigurat transportul cetăţenilor români decedaţi în accidentul din Muntenegru a ajuns la Baza 90 Otopeni, aceasta transportând cadavrele a 18 persoane. O slujbă religioasă pentru decedaţi a avut loc la Baza 90, unde a sosit Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureşti. Premierul Victor Ponta a fost prezent la ceremonie, alături de miniştrii Apărării şi de Externe. Rude ale victimelor au sosit la baza militară cu un autocar, pentru a asista la slujbă. Trupurile neînsufleţite au fost transportate la Institutul Naţional de Medicină Legală (INML) pentru a fi identificate, în prezenţa rudelor.

CONSTANŢA DONEAZĂ SÂNGE PENTRU RĂNIŢII DIN MUNTENEGRU Consiliul Judeţean Constanţa, Primăria Municipiului Constanţa, instituţiile subordonate acestora, precum şi cluburile sportive patronate de autorităţile locale constănţene, HCM Constanţa, RCJ Farul Constanţa, CSU Neptun Constanţa, CVM Tomis Constanţa, CS Volei 2004 Tomis Constanţa şi BC Farul Constanţa, organizează o acţiune de donare de sânge pentru ajutorarea victimelor accidentului din Muntenegru. Angajaţii instituţiilor mai sus menţionate şi sportivii aflaţi sub contract cu cluburile constănţene se vor prezenta începând de astăzi, ora 7.30, la Centrul de Transfuzie Sanguină Constanţa pentru a dona sânge.

POLIŢIŞTI, POMPIERI, MILITARI ŞI SPORTIVI Nici la Constanţa militarii nu au rămas nepăsători. „Suntem solidari cu victimele accidentului din Muntenegru. Comanda Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea“ a făcut un apel de solidaritate către toate unităţile din subordine pentru a dona benevol sânge. Considerăm că, pentru fiecare dintre noi, „şansa la viaţă“ este mai mult decât profesie atât pe timpul intervenţiilor, cât şi în alte situaţii“, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU „Dobrogea“, plt. Paula Anghel. Poliţiştii bucureşteni şi militarii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) au decis să doneze sânge, începând de ieri, informează reprezentaţii celor două instituţii. În acelaşi timp, au donat sânge, la două clinici din Bucureşti, şi peste 70 de suporteri ai echipei Rapid, tot pentru victimele accidentului, în cadrul unei campanii a Ligii Suporterilor Rapidişti (LSR), intitulată „Suflet alb - sânge vişiniu“. „Muntenegrenii au dovedit că sunt nişte oameni remarcabili. Indiferenţi la naţionalitate, mânaţi de bunătate, săritori, empatici şi îngrijoraţi, muntenegrenii şi-au dat sângele pentru românii implicaţi în dezastruosul accident rutier aşa cum ar face-o pentru unul de-al lor. Atinşi de acest gest aproape nefiresc în ziua de azi al muntenegrenilor, suporterii rapidişti au hotărât să se alăture iniţiativei lor, donând sânge. Sânge românesc, sânge de rapidist, menit să ajute pe oricine are nevoie, indiferent de culoare, rasă sau naţie“, se menţionează într-un comunicat al LSR. De asemenea, LSR precizează că va oferi ajutor oricărui muntenegrean care se află pe teritoriul României şi care se adresează Ligii.

109 DE PUNGI CU SÂNGE, DIN PITEŞTI 109 de pungi cu sânge au fost trimise, ieri, din Piteşti către cele patru spitale din Capitală unde au fost aduşi răniţii. Printre persoanele care au donat sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină din Piteşti s-au numărat şi pompieri de la ISU Argeş. „Pompierii argeşeni încearcă să fie alături de victimele accidentului de autocar, să salveze încă o viaţă. Astăzi au fost zece cadre, între care şi femei, urmează să donăm şi în următoarele zile”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Argeş, Mădălina Epure.

CEA MAI MARE DAUNĂ PENTRU VĂTĂMĂRI CORPORALE ÎNREGISTRATĂ ÎN ROMÂNIA „Toate circumstanţele reunite arată că va fi cea mai mare daună de răspundere civilă pe parte de vătămări corporale care s-a înregistrat în România vreodată”, a declarat, ieri, la ZF Live, Valentin Ţuca, CEO al companiei de brokeraj AON, unul dintre cei mai mari jucători pe piaţa de asigurări din România. „Din informaţiile preliminare, asigurătorul este Omniasig. Poliţa RCA o deţine proprietarul autovehiculului. Pe lângă aceasta, ar trebui să intre în funcţiune asigurarea de călătorie a pasagerilor, care are de asemenea anumite limite, şi asigurarea de răspundere a transportatorului, separată de răspunderea civilă“, a mai spus Ţuca. Plafonul maxim pentru despăgubirile pentru vătămări corporale pe poliţele RCA este de 5 milioane de euro, în timp ce pentru daunele materiale, de 1 milion de euro, a explicat Ţuca. „Din păcate, vorbim de asigurări mai mult în astfel de momente. Firesc ar fi să nu aşteptăm să ni se întâmple astfel de evenimente pentru a ne uita la necesitatea de asigurări”, a spus Ţuca.

ASTĂZI, ZI DE DOLIU NAŢIONAL Hotărârea Guvernului pentru declararea zilei de astăzi, 26 iunie, drept zi de doliu naţional pe teritoriul României a fost publicată în „Monitorul Oficial“. În memoria victimelor gravului accident produs în Muntenegru, soldat cu moartea a 18 români, drapelul României se arborează în bernă. Ceremonia dedicată Zilei Drapelului Naţional va fi marcată, astăzi, la Constanţa, de la ora 9.00. În cadrul ceremoniei, Prefectura Constanţa va arbora drapelul în bernă. Evenimentul se va desfăşura pe faleza din faţa Comandamentului Flotei.

RĂSPUNDEREA ÎI REVINE FIRMEI DE TRANSPORT Agenţia de turism Mareea nu are nicio vină în cazul accidentului din Muntenegru, iar toate obligaţiile revin firmei de transport, sunt concluziile care reies în urma controlului făcut ieri de Autoritatea Naţională pentru Turism (ANT) la sediul din Bucureşti al Mareea, a declarat ministrul Turismului, Maria Grapini. „Agenţia nu are nicio vină. Toate obligaţiile şi toată răspunderea în cazul unui accident revin, prin contract, firmei de transport“, a spus ea. Şi reprezentanţii agenţiei de turism au anunţat că, în urma controlului ANT, nu au fost găsite nereguli

„DIN CÂTE AM AFLAT, POLIŢISTUL ERA LA VOLAN“ Patronul firmei Gregory Tour, Ştefan Grigore, a declarat, ieri, la ieşirea din Parchetul general, că, din informaţiile pe care le are, la volanul autovehiculului se afla, în momentul accidentului din Muntenegru, poliţistul, despre care ştia că era un şofer bun şi o fire calmă. Grigore a mai spus că unul dintre cei doi şoferi ai autocarului prăbuşit în Muntenegru, George Ciobanu, care era şi angajat al Poliţiei Capitalei, a fost „detaşat temporar“ pentru această deplasare de la o firmă patronată de fiul acestuia, după ce angajatul programat iniţial pentru cursă a intrat în concediu. Ştefan Grigore declarase anterior că cei doi şoferi aveau experienţă de cel puţin zece ani, fără niciun incident până acum. Grigore a mai spus că firma face acest traseu din Muntenegru de cel puţin şapte-opt ori anual, iar unul dintre şoferii de pe autocarul respectiv a făcut acest traseu de 20 de ori.

PE SURSE Ambii şoferi ai autocarului companiei Gregory Tour, implicat în accidentul din Muntenegru, ar fi fost angajaţi ai Ministerului de Interne, potrivit unor surse citate de Evenimentul Zilei. Surse din MAI au declarat că şi cel de-al doilea şofer, Dan Mărgărit, este de asemenea poliţist, el fiind angajat al Direcţiei de Suport Tehnic din cadrul ministerului. Primul şofer, George Ciobanu, este angajat al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, la Serviciul de Logistică. Acesta nu era angajat la Gregory Tour, nu avea contract de muncă , ci lucra part-time la această firmă. „Respectivul angajat se afla în timpul liber, iar din data de 25 iunie urma să figureze în concediu de odihnă legal, aprobat de conducerea unităţii unde îşi desfăşura activitatea. Agentul de poliţie este posesor al permisului de conducere din anul 1989, având categoriile BE, CE, DE, şi al atestatului profesional eliberat de ARR Bucureşti la data de 17.03.2012, cu valabilitate până la data de 16.03.2017, fiind cunoscut ca un bun profesionist”, se arată într-un comunicat al Poliţiei Capitalei. Reprezentanţii Poliţiei Capitalei mai spun că, „în consecinţă, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, poliţistul putea să îndeplinească şi alte activităţi remunerate, în condiţiile în care acest lucru nu împieta desfăşurarea optimă a activităţii de funcţionar public cu statut special”. Acesta nu a informat însă Poliţia despre cealaltă activitate pe care o desfăşura, aşa cum ar fi fost normal, şi nici că a părăsit localitatea şi ţara. Potrivit unor surse, în spatele Gregory Tour s-ar afla doi poliţişti care ar finanţa compania de transport, dar nu ar fi trecuţi în acte.

PARCHETUL GENERAL: UCIDERE DIN CULPĂ ÎN FORMĂ CALIFICATĂ Potrivit Biroului de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, „la data de 24.06.2013 a fost înregistrat pe rolul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie procesul-verbal de sesizare din oficiu, cu privire la săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă în formă calificată, constând în aceea că, în cursul zilei de 23.06.2013, un conducător auto, angajat al unei agenţii de turism, în timp ce conducea un autocar la bordul căruia se aflau 47 de cetăţeni români, pe coasta muntenegreană, pe drumul Podgorica - Kola, la ieşirea dintr-un tunel, a părăsit partea carosabilă şi s-a prăbuşit într-o prăpastie. În urma accidentului a rezultat decesul a 18 persoane şi rănirea altor 29 de persoane, cetăţeni români.

În cauză se efectuează acte premergătoare în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii judiciare a celor implicaţi. În acest sens, procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică au procedat la audierea reprezentanţilor operatorului de turism care a organizat excursia, precum şi ai societăţii care a asigurat transportul. De asemenea, prin instrumente specifice cooperării judiciare internaţionale, s-au solicitat autorităţilor competente din Muntenegru copii ale documentelor întocmite în cauză de către acestea. Pe măsura derulării cercetărilor, vom informa opinia publică”.

PERSOANELE DECEDATE, IDENTIFICATE INCLUSIV PRIN EXPERTIZE GENETICE Persoanele decedate în accidentul din Muntenegru vor fi identificate, la Bucureşti, inclusiv prin efectuarea unor expertize genetice, au declarat oficiali din Poliţia Română. Expertizele genetice, care vor fi dispuse, unde este cazul, pentru identificarea certă a victimelor, vor fi efectuate sub coordonarea procurorilor de la Parchetul General. Identificarea celor decedaţi în accidentul din Muntenegru va fi făcută de poliţişti de la Direcţia Investigaţii Criminale, specialişti ai Institutului Naţional de Criminalistică şi aparţinători, au mai spus sursele citate. Doi medici legişti din Muntenegru vor veni la Bucureşti, cu un avion militar, pentru a continua, alături de specialiştii români, procedurile legate de identificarea celor decedaţi şi întocmirea actelor. Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a declarat, ieri, că persoanele decedate au fost identificate prin excludere, urmând să se stabilească identitatea pentru fiecare corp, în prezenţa rudelor. Întrebat dacă toate victimele au fost identificate, întrucât au fost făcute declaraţii contradictorii în acest sens, secretarul de stat Raed Arafat a precizat că, la un moment dat, doi dintre răniţii în comă nu erau identificaţi, neputând fi stabilită, prin excludere, nici identitatea celor decedaţi. „După ce au fost identificaţi cei doi răniţi în comă, i-am identificat prin excludere pe decedaţi. Acum trebuie să fie identificat fiecare corp pe nume, şi acest lucru poate fi făcut în prezenţa rudelor. Iar pentru acest lucru am cerut aprobarea autorităţilor din Muntenegru să se continue investigaţiile la Bucureşti“, a explicat Arafat, precizând că autorităţile muntenegrene au aprobat repatrierea trupurilor cu condiţia ca identificarea să fie continuată în prezenţa a doi medici legişti din această ţară.

ÎNTÂLNIRE LA NIVEL ÎNALT Premierul Victor Ponta ar urma să aibă în viitorul apropiat o întâlnire cu omologul său muntenegrean, Milo Djukanovic, a informat, ieri, diplomaţia română, într-un comunicat de presă. Subiectul a fost discutat în timpul primirii ministrului de Externe, Titus Corlăţean, de către oficialul de la Podgorica. „Cu această ocazie, cei doi demnitari au căzut de acord cu privire la realizarea cât mai curând posibil a unei întâlniri oficiale între primii miniştrii ai celor două state“, precizează MAE, într-un comunicat de presă. Totodată, a fost convenită o cooperare strânsă între autorităţile judiciare din România şi Muntenegru în legătură cu clarificarea deplină a circumstanţelor în care s-a produs accidentul căruia i-au căzut victime 47 de cetăţeni români, menţionează sursa citată. Şeful Guvernului de la Podgorica a transmis profunde condoleanţe, în numele statului şi al Guvernului muntenegrean, precum şi solidaritatea faţă de cetăţenii români, victime ale tragicului accident, faţă de familiile acestora şi de poporul român. La rândul său, şeful diplomaţiei române a transmis, în numele primului-ministru şi al Guvernului României, gratitudinea pentru sprijinul excepţional acordat, încă din primele clipe, cetăţenilor români implicaţi în accident. „Totodată, a adresat mulţumiri pentru cooperarea deosebită de care au beneficiat autorităţile române din partea celor muntenegrene pe tot parcursul gestionării acestei situaţii dramatice. Ministrul Afacerilor Externe a subliniat că, în urma efortului deosebit depus în comun de autorităţile celor două state, Muntenegru are în România, şi, prin aceasta, şi în UE şi în NATO, un partener şi un prieten adevărat“, relatează MAE.

CONDOLEANŢE DE LA FAMILIA REGALĂ Regele Mihai I transmite o scrisoare de condoleanţe după accidentul din Muntenegru, exprimând solidaritatea cu membrii familiilor greu încercate şi speranţa că aceştia vor avea puterea de a trece peste aceste momente grele. „Regina Ana şi cu mine, împreună cu întreaga Familie Regală, suntem cu gândul şi cu inima alături de familiile îndoliate după pierderea tragică a celor dragi, în accidentul din Muntenegru. Suntem solidari în durerea şi suferinţa tuturor membrilor familiilor greu încercate în aceste zile şi sperăm să aibă puterea de a trece peste aceste momente grele. Doresc să aduc laudă şi admiraţie acelor responsabili români şi muntenegreni care au dat dovadă de profesionalism, simţ al datoriei şi compasiune, ajutând, pe cât este posibil, la limitarea tragediei şi a durerii oamenilor. Dumnezeu să îi odihnească în pace pe cei dispăruţi!“, se arată în mesajul Regelui Mihai I, potrivit unui comunicat de presă.

Senatorii şi deputaţii au ţinut ieri, în plen, un moment de reculegere în memoria victimelor accidentului din Muntenegru. Momentul de reculegere a fost cerut de preşedintele Comisiei pentru sănătate din Senat, Ion Luchian (PNL). Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a anunţat că va dona o sumă din fondul Camerei pentru familiile victimelor. „Nu este o sumă foarte mare, dar fiecare dintre familiile care au avut această problemă vor primi resurse financiare din partea Camerei Deputaţilor. Am luat această decizie în numele dumneavoastră, sper că sunteţi în asentimentul meu“, le-a spus Zgonea deputaţilor. Conform unor surse parlamentare, este vorba despre 4.000 de lei pentru fiecare dintre persoanele decedate, în total 72.000 de lei.

Şi preşedintele bulgar Rosen Plevneliev i-a transmis omologului său român Traian Băsescu o scrisoare de condoleanţe în urma tragicului accident de circulaţie din Muntenegru, a anunţat biroul pentru relaţia cu media al Preşedinţiei bulgare, informează agenţiile BTA şi FOCUS.



12