România este interesată de avioane Eurofighter la mâna a doua

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ca şi Bulgaria

România este interesată de avioane Eurofighter la mâna a doua

Externe 06 Ianuarie 2012 / 00:00 759 accesări

Bulgaria ar dori să cumpere de la Germania opt avioane Eurofighter la mâna a doua, iar România, Cehia, Croația și Slovacia sunt interesate de posibilitatea de a achiziționa avioane folosite în prezent de Luftwaffe, notează ”Financial Times Deutschland”. Premierul bulgar, Boiko Borisov, va discuta despre acest subiect cu cancelarul Angela Merkel, în cadrul vizitei pe care o va efectua la Berlin, la 17 ianuarie. Borisov a spus că Bulgaria nu va cumpăra avioane militare noi în vremuri de criză, cât timp problemele din educaţie şi cultură nu sunt rezolvate. Anul trecut, Ministerul bulgar al Apărării a cerut o ofertă de preţ de la toate statele producătoare, pentru a achiziţiona opt avioane. Ministrul Apărării a spus recent că operaţiunea s-a amânat pentru 2013. ”Avem avioane MiG foarte bune, elicoptere grozave. Cu tot respectul faţă de cei care produc echipamente militare, noi ne investim banii în ştiinţă, cultură, arheologie, deci una dintre cele mai dificile misiuni cu Merkel va fi să-i explicăm că nu putem găsi 150 de milioane de euro pentru avioane, în aceste vremuri de criză”, a spus Borisov.

VIS COSTISITOR Achiziționarea de avioane militare noi este prea scumpă pentru statele europene foste comuniste, de aceea ele caută soluții pentru modernizarea flotei de avioane cu bani mai puțini. De obicei, producătorii americani și Guvernul SUA încheie astfel de înțelegeri. Pentru Eurofighter, vânzarea de avioane la mâna a doua ar fi o noutate. Până acum, avioanele Eurofighter, construite de un consorțiu european, au fost achiziționate de Germania, Marea Britanie, Italia, Spania, Austria și Arabia Saudită. Prețul unui avion este între 60 și 80 de milioane de euro şi include și antrenamentul piloților.

”DEOCAMDATĂ, ROMÂNIA NU ARE O SOLUŢIE FINANCIARĂ PENTRU ACHIZIŢIA DE AVIOANE MULTIROL ŞI SE PREFIGUREAZĂ O SITUAŢIE CRITICĂ PENTRU CĂ ÎN 2015 AVIOANELE DE VÂNĂTOARE PE CARE LE ARE ÎŞI EPUIZEAZĂ DURATA DE FUNCŢIONARE”, A DECLARAT PREŞEDINTELE BĂSESCU, LA ŞEDINŢA CSAT DIN 15 DECEMBRIE 2011.

”România nu este încă în poziția de a spune că își va respecta obligațiile asumate când a intrat în NATO, de a contribui cu 48 de astfel de avioane la forțele NATO dar și la apărarea propriului teritoriu. Pentru a nu se decredibiliza, România trebuie să evite ca alte țări să vină să îi facă patrularea aeriană. Ea este și costisitoare și umilitoare din punct de vedere al capacității forțelor armate în general”, a punctat preşedintele. Întrebat dacă România a luat în calcul varianta achiziţionării de avioane în comun cu mai multe ţări vecine, Băsescu a explicat că ”există un program propus de SUA dar deocamdată nu știm nicio altă țară care să fi intrat în acest program”. Totuşi, premierul bulgar a spus la sfârşitul lunii mai că Bulgaria va coopera cu România, Croaţia şi Turcia pentru o posibilă achiziţionare comună de avioane de luptă. Ulterior şi ministrul croat al Apărării a menţionat posibilitatea unei achiziţii comune de F-16.

ÎN AŞTEPTAREA AMERICANILOR În România, CSAT a aprobat în data de 23 martie 2010 achiziţionarea a 24 de avioane F-16 la mâna a doua de la SUA, propunerea urmând să fie supusă aprobării Parlamentului. La începutul lunii august 2010, a expirat însă şi al doilea termen convenit de SUA şi România pentru plata primei tranşe din achiziţia avioanelor F-16 în uz, în valoare de 750 de milioane de dolari. Primul termen fusese fixat pentru 3 iunie 2010, dar SUA au mai acordat României o prelungire de două luni. Premierul Emil Boc a declarat atunci că nu există bani pentru avioanele F-16 second hand, afirmaţie întărită şi de fostul ministru al Finanţelor, Sebastian Vlădescu, care a spus că achiziţia avioanelor multirol ar fi de neacceptat, pentru că România nu îşi permite să aloce 1% din PIB pentru achiziţii militare. În aceste condiţii, Pentagonul ar urma să trimită României, în primăvara acestui an, o nouă ofertă de achiziţionare, cu o nouă eşalonare a plăţilor.



12