Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gittenstein, i-a spus ministrului român de Externe că România se bucură de susţinere puternică dar nu unanimă la Washington, în privinţa găzduirii elementelor scutului antirachetă, potrivit unui document al ambasadei SUA, datat 27 ianuarie 2010. Documentul publicat de WikiLeaks face referire la întâlnirea din 22 ianuarie 2010. Ambasadorul Mark Gittenstein a declarat că, personal, crede că România este cea mai bună alegere pentru găzduirea sistemelor de interceptare SM-3. Baconschi s-a declarat mulţumit că România ar putea fi aleasă să găzduiască o altă bază militară americană şi a spus că nu vor exista dificultăţi cu susţinerea publică în România. El a adăugat că unii opozanţi ar putea încerca să exploateze chestiunea pentru profit politic, dar nu vor exista opoziţii serioase, având în vedere consensul politic puternic în favoarea unor legături mai strânse cu SUA.
Ambasadorul SUA în România, Mark Gittenstein, i-a spus, în ianuarie 2010, ministrului român de Externe, Teodor Baconschi, că Washingtonul va cere, în curând, Bucureştiului să accepte doi sau trei prizonieri de la Guantanamo. El a precizat că Daniel Fried, trimis special pentru a facilita închiderea Guantanamo, este nerăbdător să discute acest subiect cu Baconschi şi a cerut MAE să programeze o discuţie telefonică sau o întâlnire între cei doi oficiali, se arată în raportul din 27 ianuarie 2010. Obama a promis că va închide Guantanamo, teatrul a numeroase abuzuri în perioada administraţiei Bush, în decurs de un an de la preluarea mandatului, dar proiectul a fost blocat de numeroase obstacole de natură politică şi diplomatică. Unul dintre obstacole a fost reticenţa ţărilor terţe de a-i prelua. În ceea ce priveşte România şi o posibilă solicitare a SUA de a găzdui foşti deţinuţi de la Guantanamo, ambasadorul român la Washington, Adrian Vieriţa, declara în septembrie 2009 că nu are nicio informaţie despre o astfel de solicitare.
Ministrul Teodor Baconschi a fost confirmat în funcţie de Parlament în 23 decembrie 2009. Preşedintele Băsescu însuşi a exercitat presiuni asupra premierului Boc să îl aleagă pe Baconschi în locul secretarului de Stat Bogdan Aurescu, care fusese propus în două echipe guvernamentale precedente dar fusese respins sau neluat în considerare de Parlament, înainte de alegerile prezidenţiale din luna decembrie, se afirmă într-un document al ambasadei SUA la Bucureşti, datat 15 ianuarie 2010 şi intitulat ”Noul ministru de Externe, un diplomat de carieră în care are încredere preşedintele Băsescu”. Diplomaţii americani notează că Aurescu este un diplomat de carieră dar nu are experienţă de ambasador şi nu este apropiat de Băsescu, ceea ce l-a favorizat pe Baconschi.