România este un aliat valoros al NATO

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În ciuda crizei

România este un aliat valoros al NATO

Externe 11 Octombrie 2011 / 00:00 501 accesări

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a afirmat, ieri, la Palatul Cotroceni, că România este un aliat valoros al NATO şi apreciază contribuţia militarilor români în Afganistan, Kosovo şi Libia şi angajamentul ferm faţă de Alianţă, mai ales în actualul context economic defavorabil. După o întâlnire cu preşedintele Băsescu, Rasmussen a afirmat că securitatea şi economia sunt interdependente iar o politică fiscală solidă înseamnă şi o politică de securitate solidă, atrăgând de asemenea atenţia că, ”în actualul context, deficitele şi datoriile mari fac ca naţiunile să fie vulnerabile”.

”ROMÂNIA ESTE UN BUN EXEMPLU DE SMART DEFENSE. ”TOŢI ŞTIM CĂ ÎMPREUNĂ SUNTEM MAI PUTERNICI ŞI ESTE UN CÂNTEC ROMÂNESC FOARTE CUNOSCUT CARE SPUNE ASTA”, A DECLARAT RASMUSSEN, FĂCÂND REFERIRE LA HORA UNIRII.

Oficialul a dat asigurări că sistemul de apărare antirachetă este eficient, afirmând că s-au făcut recent teste care au arătat că este o reuşită. Secretarul general NATO a fost întrebat, la Adunarea Parlamentară NATO de la Bucureşti, despre speculaţiile că sistemul antirachetă propus de SUA în Europa, cu rachete interceptoare, este ineficient tehnic. Ideea a fost susţinută sâmbătă, de deputatul socialist francez Jean Michel Boucheron, care a declarat că, din punctul său de vedere, sistemul american este ineficient tehnic şi financiar. Ulterior, preşedintele delegaţiei franceze la AP NATO de la Bucureşti, Loic Bouvard, a respins afirmaţiile deputatului socialist şi a dat asigurări că acestea nu reprezintă orientările de politică externă şi de apărare ale Franţei.

În acest context, preşedintele Băsescu a declarat că România susţine dialogul deschis şi transparent pe subiectul apărării antirachetă între NATO şi Rusia, bazat pe principii precum responsabilitatea teritorială separată. În privinţa altor paliere de cooperare NATO - Rusia, şeful statului a afirmat că Afganistan este un domeniu comun de interes, stabilitatea acestei regiuni fiind posibilă doar prin cooperarea dintre cele două puteri. Alte domenii comune, potrivit lui Băsescu, sunt combaterea terorismului şi protecţia infrastructurii critice, combaterea armelor de distrugere în masă şi a mijloacelor de ducere a acestora la ţintă, răspuns la urgenţele civile şi combaterea pirateriei.

POZIŢIA ROMÂNIEI FAŢĂ DE KOSOVO, NESCHIMBATĂ Preşedintele Băsescu a declarat că poziţia României pe subiectul Kosovo rămâne aceeaşi iar recunoaşterea acestui stat nu se va materializa până când nu se va ajunge la o înţelegere între autorităţile de la Belgrad şi cele de la Pristina. Băsescu a spus că România îşi menţine poziţia şi în ceea ce priveşte atitudinea NATO şi acţiunile KFOR în această regiune. Pe de altă parte, Băsescu a subliniat că România susţine în continuare aprofundarea cooperării NATO-Serbia, ”pe măsura dorinţei şi gradului de pregătire a Serbiei pentru aderarea la Alianţă”. ”Aşteptăm cu interes şi încurajăm îndeplinirea de către FYROM şi Bosnia şi Herţegovina a condiţiilor necesare pentru aderarea la Alianţă”, a completat Băsescu.

RASMUSSEN A DECLARAT IERI CĂ NU SE AŞTEAPTĂ LA NOI INVITAŢII DE ADERARE LA NATO ÎN CADRUL SUMMIT-ULUI DIN CHICAGO DE ANUL VIITOR. Reprezentantul permanent al Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin, a declarat că Serbia nu va putea să devină membră a NATO până când nu va recunoaşte independenţa proclamată unilateral de Kosovo. Statutul NATO interzice aderarea ţărilor care au dispute teritoriale. Rogozin a mai precizat că Rusia nu se opune ca Serbia să aibă legături mai strânse cu NATO, ci numai aderării ţării la NATO. ”Rusia nu este de acord cu extinderea NATO în estul şi sud-estul Europei”, a subliniat el.

COMBATEREA AMENINŢĂRILOR BIOLOGICE AP a NATO a adoptat, ieri, în unanimitate, rezoluţia privitoare la combaterea ameninţărilor biologice, document ce solicită printre altele şi distrugerea armelor chimice şi biologice. Potrivit rezoluţiei, statele trebuie să întărească mecanismul de colaborare în vederea eliminării armelor de distrugere în masă şi trebuie să le declare şi să le distrugă. “AP a NATO face apel la SUA, Rusia şi Irak să-şi distrugă complet stocurile declarate de arme chimice, într-o manieră responsabilă şi la timp”, se arată în rezoluţie. De asemenea, documentul adoptat la Bucureşti solicită statelor să fie pregătite să crească şi capacitatea de a răspunde la posibilele dezastre, făcând apel la susţinerea eforturilor împotriva ameninţării armelor biologice şi chimice. CONSOLIDARE FISCALĂ AP ă a NATO a adoptat, ieri, rezoluţia “Confruntarea cu mediul fiscal dificil: Criza economică, consolidarea financiară şi riscul unei strategii irelevante în cazul Europei”. Potrivit rezoluţiei, statele trebuie să ia măsuri încât cheltuielile nejustificate să fie eliminate şi să se creeze un sistem monetar bine gândit, pentru a evita problemele economice. În acest sens, parlamentarul olandez Simon Van Driel a susţinut, la prezentarea documentului, că ”în momemtul de faţă trăim într-un sistem economic care a creat probleme şi care trebuie reformat”.



12