Cel mai important concurs din viaţa unui tânăr absolvent medicinist bate la uşă. Mult a fost, puţin a rămas până la... marea „confruntare”. Şase ani de facultate, deloc uşori, cu laboratoare obligatorii, cursuri interminabile, practică în spitale, la patul bolnavilor, teste peste teste, colocvii, examene - mai exact 12 sesiuni, aproape o sută de testări în faţa unor profesori doctori, mai mult exigenţi decât indulgenţi - asta este, pe scurt, descrierea facultăţii de medicină, descriere venită din partea unui absolvent medicinist. Mulţi au respirat uşuraţi la finalul celor şase ani, însă profesorii doctori nu i-au lăsat prea mult să se bucure. „Greul de-abia acum începe” - aşa-şi atenţionează dascălii studenţii în ani terminali. Şi greul începe după concursul naţional de Rezidenţiat - în opinia unora, un concurs acceptabil, în opinia altora, un concurs extrem de dificil. Experienţa anilor trecuţi a scos la iveală faptul că mai toţi care îl susţin reuşesc să obţină un punctaj astfel încât să profeseze ca doctori, aşa cum şi-au dorit. Problema este că răsplata muncii lor este una mai mult decât ruşinoasă. „Ce să faci în România? Cu ce să trăieşti? Nu mai zic că un medic „adevărat” trebuie să se perfecţioneze toată viaţa. Cu ce? Cu un salariu de nici 200 de euro? Este mai mult decât jignitor, aşa că nici nu mă gândesc să rămân în această ţară. Nimeni nu dă doi bani pe medicul român. Vom munci pentru alţii, ne vom perfecţiona cât se poate de bine pentru alţii. Am să fac totul să fiu cel mai bun medic, din păcate nu pentru ţara în care m-am născut”, a spus un absolvent al facultăţii de medicină. Şi nu este singurul medic tânăr care gândeşte aşa, care este decis să nu mai lupte cu sistemul nostru sanitar. La Constanţa, sunt absolvenţi care deja au semnat contracte cu mari centre din Germania, Franţa. Alţii sunt decişi să plece în Canada. Forurile din sistem direct implicate, aşa cum este Colegiul Medicilor din România (CMR), au tras numeroase semnale de alarmă, au spus că medicii vor pleca pe capete din ţară. Nu au fost doar vorbe. Statisticile sunt cele care au arătat situaţia disperată a Sănătăţii. Încă din luna mai a acestui an, preşedintele CMR, prof.univ.dr. Vasile Astărăstoae, declara că 11.200 de medici au plecat din România în ultimii cinci ani, apreciind că exodul medicilor români a luat o „tendinţă îngrijorătoare”. Oficialul spunea că, în perioada 2007-2012, au fost formaţi 8.600 de medici specialişti, iar în acelaşi interval de timp au plecat din România 11.200 de medici. El a spus că România „a pierdut” aproximativ trei miliarde de lei numai cu cheltuielile de educaţie pentru aceşti medici. Profesorul a declarat că s-a ajuns ca în unele spitale să nu existe măcar un singur medic specialist într-un anumit domeniu. Preşedintele CMR susţinea că în privinţa exodului „suntem unici în Europa”.
MOTIVE ÎNTEMEIATE DE... PLECAT: ORIUNDE! Prof. univ. dr. Astărăstoae făcea cunoscute motivele care stau la baza plecării medicilor din România: blamarea corpului medical şi lipsa de respect pentru această categorie profesională, veniturile mici, politizarea excesivă a sistemului sanitar care nu permite realizarea sau dezvoltarea unei cariere profesionale, frica de malpraxis în condiţiile în care medicii sunt nevoiţi \"să improvizeze de la o zi la alta\" în lipsa unor dotări sau asigurării medicamentelor necesare tratării pacienţilor.
UE SĂ NE PLĂTEASCĂ... UE trebuie să compenseze, sub diferite forme, cheltuielile educaţionale pentru absolvenţii facultăţilor de medicină din România care aleg să lucreze în statele europene, spunea, la finele lui septembrie, prof.dr. Astărăstoae. Astfel, s-ar acoperi o problemă a sistemului de sănătate din ţările europene, spune el. Pentru şcolarizarea medicilor migranţi, susţine Astărăstoae, statul român a cheltuit cel puţin 3,5 miliarde de euro. “Noi cerem şi compensaţii, pentru că noi am muncit. Chiar dacă un ochi râde pentru că absolvenţii noştri sunt apreciaţi, celălalt plânge că nu îşi găsesc locul în această societate”, declara oficialul.
ALT REZIDENŢIAT Ministerul Sănătăţii (MS) a făcut cunoscute locurile şi posturile pentru Rezidenţiat 2012, în domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie, care se va susţine pe 25 noiembrie. Concursul se desfăşoară în centrele universitare: Bucureşti - pentru posturile publicate în judeţele: Argeş, Brăila, Bucureşti, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Ilfov, Prahova, Teleorman, Tulcea şi pentru locurile publicate în centrele universitare Bucureşti şi Constanţa; Cluj-Napoca: pentru posturile publicate în judeţele: Alba, Bihor, Cluj, Maramureş, Sălaj, Satu Mare şi pentru locurile publicate în centrele universitare Cluj-Napoca şi Oradea; Craiova: pentru posturile publicate în judeţele: Braşov, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea şi pentru locurile publicate în centrele universitare Craiova şi Braşov; Iaşi: pentru posturile publicate în judeţele: Bacău, Botoşani, Galaţi, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui, Vrancea şi pentru locurile publicate în centrele universitare Iaşi şi Galaţi; Târgu Mureş: pentru posturile publicate în judeţele: Bistriţa-Năsăud, Covasna, Harghita, Mureş, Sibiu şi pentru locurile publicate în centrele universitare Tărgu Mureş şi Sibiu; Timişoara: pentru posturile publicate în judeţele: Arad, Caraş-Severin, Hunedoara, Timiş şi pentru locurile publicate în centrele universitare Timişoara şi Arad. Potrivit www. rezidenţiat.info, candidaţii de la ministerele cu reţea sanitară proprie şi cei pentru Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului vor susţine concursul numai în centrul universitar Bucureşti.
MOD DE DESFĂŞURARE Concursul se desfăşoară sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări, pe o durată de 4 ore. Punctajul minim de promovare reprezintă 60% din punctajul maxim realizat la cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu. Punctajul minim de promovare prevăzut mai sus se calculează la nivelul fiecărui centru universitar în care se organizează concursul. Ocuparea locurilor/posturilor în specialitate se face în ordinea punctajului de promovare obţinut, pe fiecare centru universitar, în limita locurilor/posturilor publicate pentru fiecare domeniu în centrul universitar respectiv, alcătuindu-se o singură clasificare pentru fiecare domeniu. Cele 200 de întrebări de concurs sunt de două tipuri, astfel: 25% din total sunt întrebări tip complement simplu, cu un singur răspuns corect posibil din 5; se notează fiecare întrebare cu răspuns corect cu 4 puncte; dacă la aceste întrebări candidaţii marchează mai mult sau mai puţin de un răspuns corect, întrebarea se anulează (punctaj 0); 75% din total sunt întrebări tip complement multiplu cu 2 - 4 răspunsuri corecte; fiecare întrebare cu răspunsuri corecte este notată cu 5 puncte; dacă la aceste întrebări candidatul marchează mai puţin de două sau mai mult de 4 răspunsuri, întrebarea se anulează (punctaj 0). Departajarea candidaţilor cu punctaj egal se face pe baza punctajului ponderat, care reprezintă calculul statistic în funcţie de răspunsurile corecte date de toţi candidaţii la întrebarea considerată cu gradul de dificultate cel mai mare. Departajarea candidaţilor care au obţinut punctajul maxim posibil se face prin susţinerea unei probe suplimentare de departajare. Această probă constă în 100 de întrebări din tematica şi bibliografia aprobate, de tip complement multiplu, alcătuite cu 24 de ore înainte de susţinerea probei, într-un sediu securizat. Această probă are loc sâmbătă, 1 decembrie 2012, în centrul universitar în care s-a desfăşurat concursul. Corectura se face în mod electronic în sala de concurs, în prezenţa candidaţilor. Rezultatele sunt folosite pentru alcătuirea unei ierarhizări a candidaţilor care au obţinut punctajul maxim posibil. Candidaţii care nu se prezintă la proba de departajare figurează în clasificare în ordine alfabetică, după ierarhizarea candidaţilor care au susţinut proba de departajare. Pentru susţinerea probei de departajare nu se percepe taxă.
LISTA LOCURILOR LA CONSTANŢA La domeniul medicină sunt 91 de locuri, astfel: anatomie patologică - 2 locuri; boli infecţioase - 1; cardiologie - 2; chirurgie generală - 3; chirurgie pediatrică - 1; chirurgie plastică - 3; chirurgie vasculară - 2; dermatovenerologie - 3; gastroenterologie - 3; hematologie - 5; medicină de familie - 9; medicină de laborator - 2; medicină de urgenţă - 3; medicină internă - 6; nefrologie - 1; neurochirurgie - 2; neurologie - 1; obstetrică ginecologie - 8; oftalmologie - 2; ortopedie şi traumatologie - 2; ORL - 2; pediatrie - 2; psihiatrie - 10; radiologie - 3; recuperare, medicină fizică şi balneologie - 7; reumatologie - 2; sănătate publică şi management - 2; urologie - 2. La domeniul medicină dentară nu a fost scos niciun loc, iar la domeniul farmacie, 5 locuri. Cât priveşte lista posturilor, ea poate fi văzută pe www.rezidenţiat.info.
ÎNSCRIERI, ACTE NECESARE Înscrierile se fac la direcţiilor de sănătate publică, respectiv la ministerele cu reţea sanitară proprie, din momentul apariţiei în presă a publicaţiei de concurs până la data de 22 octombrie 2012, inclusiv. Candidaţii cetăţeni de origine etnică română din Republica Moldova, Albania, Bulgaria, Macedonia, Serbia, Ucraina şi Ungaria şi etnicii români cu domiciliul stabil în străinătate se înscriu la concurs la Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, cu respectarea prevederilor publicaţiei de concurs, prin Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Carol Davila” Bucureşti. Dosarul de înscriere al candidatului trebuie să conţină următoarele documente: cererea de înscriere la concurs, cu numele de familie, iniţiala tatălui şi toate prenumele înscrise în buletinul/cartea de identitate/paşaport, centrul universitar şi domeniul pentru care concurează (cu excepţia candidaţilor de la ministerele cu reţea sanitară proprie şi cei pentru Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, pentru care concursul se susţine numai în centrul universitar Bucureşti). În cerere candidaţii vor menţiona acordul pentru folosirea numelui şi pentru afişarea rezultatului pe internet; după finalizarea înscrierilor (22 octombrie 2012, ora 16,00) candidaţii nu mai pot solicita schimbarea opţiunilor de a concura într-un anumit centru universitar, sub nici un motiv. Un candidat poate depune un singur dosar de concurs. Depunerea mai multor dosare ale aceleiaşi persoane, pentru mai multe centre universitare, atrage măsura eliminării candidatului respectiv din concurs. De asemenea, la dosar sunt necesare: xerocopia buletinului/cărţii de identitate sau a paşaportului (paginile din care reies numele şi prenumele candidatului, precum şi data naşterii); copia legalizată a diplomei de licenţă de medic, stomatolog (medic dentist) sau farmacist. Absolvenţii promoţiei 2012 pot prezenta adeverinţă privind promovarea examenului de licenţă; adeverinţa eliberată de unitatea în care este încadrat, din care să reiasă specialitatea în care este confirmat şi tipul contractului individual de muncă, numai pentru rezidenţi şi specialişti; certificatul medical privind starea de sănătate, eliberat de unitatea sanitară teritorială desemnată de direcţia de sănătate publică judeţeană sau a municipiului Bucureşti, în care se precizează că este apt/inapt din punct de vedere medical (fizic şi neuropsihic) pentru exercitarea activităţii în domeniul pentru care candidează; copia legalizată a actelor doveditoare (certificat de căsătorie etc.) prin care şi-a schimbat numele; chitanţa de plată a taxei de concurs. Cuantumul taxei de participare la concursul de rezidenţiat este de 350 lei (RON)/participant, potrivit ultimei precizări a MS.Taxa se va plăti în contul IBAN nr.RO85TREZ7005003XXX000092, CUI-4266456, DTMB ( Direcţia de Trezorerie a Municipiului Bucureşti) beneficiar Ministerul Sănătăţii, adresa: str. Cristian Popişteanu Nr 1-3, sector 1, Bucureşti, cod: 010024. La 22 noiembrie 2012, candidaţii pot afla sala şi ora începerii probei de concurs vizitând paginile de internet ale universităţilor de medicină şi farmacie sau site-ul www.rezidentiat.info. Cu cel puţin 24 de ore înainte de concurs, la fiecare sală se afişează lista candidaţilor repartizaţi în sala respectivă. Concursul se desfăşoară în ziua de duminică, 25 noiembrie 2012.