Deficitul balanței comerciale cu produse agroalimentare s-a adâncit la peste 620 milioane euro în primele patru luni, în condițiile în care exporturile s-au majorat cu aproape 7%, iar importurile au crescut cu peste 15% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Astfel, România a exportat produse agroalimentare în valoare totală de 1,664 miliarde euro, în creștere cu 6,8%, în vreme ce importurile au urcat până la 2,285 miliarde euro (+15,18%). Grâul, porumbul și țigările sunt produsele care au adus cele mai mari încasări din exporturi în primele patru luni, respectiv 787,1 milioane euro. Urmează semințele de floarea-soarelui (circa 263.900 tone - 155,1 milioane euro), animalele vii din specia bovine (23.400 tone - 59,1 milioane euro), preparatele alimentare (6.700 tone - 42,3 milioane euro) și uleiul de floarea-soarelui (50.900 tone - 41,1 milioane euro). La importuri, topul a fost dominat de carnea de porc (56.800 tone - 108,9 milioane euro), produsele de brutărie & patiserie și biscuiți (41.900 tone - 84,8 milioane euro) și preparatele alimentare (19.900 tone - 80,6 milioane euro). Uniunea Europeană rămâne principalul partener în schimburile de produse agroalimentare, Bulgaria, Germania și Olanda fiind principalele piețe de export pentru România. Pe de altă parte, Ungaria, Polonia, Olanda și Italia se află în clasamentul țărilor de unde provin cele mai multe produse agroalimentare de import. România a înregistrat, anul trecut, un deficit de 557,4 milioane euro în comerțul cu produse agroalimentare, de peste șase ori mai mare decât cel din 2015. Importurile au atins un maxim istoric de 6,51 miliarde euro.