Somnul rațiunii naște monștri, iar mintea parlamentarilor proiecte năstrușnice. Din ciclul ”ce mai născocesc parlamentarii noștri?”, deputatul ALDE Mircea-Vicențiu Irimie, susținut de alți 31 de colegi parlamentari, printre care și doi de Constanța, Radu Babuș (PSD) și Remus Cernea (independent), au inițiat un proiect legislativ (nr. 443/08.06.2015) privind ”crearea și desfășurarea unui mecanism de donații, care să colecteze fonduri utilizabile exclusiv în dotarea logistică a Ministerului Apărării Naționale (MApN)”. În traducerere liberă, românii sunt invitați să doneze bani pentru dotarea armatei române pentru achiziţionarea de tancuri şi drone. Numai că, pe cât de nobilă pare inițiativa, pe atât de ciudată (și suntem indulgenți când spunem asta) este, în condițiile în care inițiatorii spun că în schimbul sumelor donate, românii vor fi recompensaţi, în funcţie de sumele pe care le dau, cu facilităţi fiscale sau grade militare. Concret, dacă cineva donează 100 de euro primește o reducere de 1% din impozitele datorate şi diplomă pentru donaţie. Între 100 şi 1.000 de euro dați, ți se acordă o reducere de 2% a impozitului şi distincţie publică militară. Cu cât sumele donate sunt mai mari cu atât facilitățile sunt mai... îndrăznețe. Dacă cineva donează între 1.000 şi 5.000 de euro va beneficia de o reducere de 4% la impozite şi va fi primi grad de subofiţer în rezervă. Între 5.000 şi 10.000 de euro donați, cei care vor da bani armatei vor avea o reducere cu 8% a impozitelor datorate statului şi, în plus, va primi grad de ofiţer inferior în rezervă. Iar anomaliile cresc. Pentru sume donate care variază între 10.000 şi 50.000 de euro, românii vor primi grad de ofiţer superior în rezervă. La final, vine cireașa de pe tort: Dacă cineva donează armatei 50.000 DE EURO, timp de 12 ani, va primi grad de general în rezervă. Dacă această inițiativă legislativă va fi aprobată, și apoi semnată de președintele Klaus Iohannis, parcă îl și vedem, spre exemplu, pe Adrian Minune cum își rupe de la gură anual 50.000 de euro din banii pe care nu-i plătește ca impozite statului român, pentru a-și schimba numele în ”Adrian Generalul Minune, fără număr”.
UNDĂ VERDE PENTRU GENERALII DE CARTON Proiectul celor 32 de deputați a stârnit o adevărată furtună în rândul opiniei publice, de la simpli cetățeni până la cadre militare în rezervă și chiar colegi parlamentari ai inițiatorilor proiectului. Una dintre cele mai vehemente opinii a aparținut preşedintelui Asociaţiei Cultul Eroilor „Regina Maria” Constanţa, col. (r) Remus Macovei. El a spus că, în istoria României, în cele două Războaie Mondiale, conducerea statului român a făcut apel la populație să ajute armata cu diferite lucruri, de la bani până la haine groase. ”Dar de aici și până la a da bani pentru a primi grade militare este o diferență uriașă. Foarte probabil, parlamentarii noștri sunt afectați de caniculă. Este nu o eroare, ci o mare prostie să cumperi grade militare în acest fel. Nu destul că avem deja destui generali de carton. Acum ne mai trebuie, spre exemplu, un Gigi Becali cu grad de general în rezervă. Parcă îl și văd cum dă 600.000 de euro și se vede mare conducători de oști, că tot are el Steaua lui”, a spus Macovei.
”NOAPTEA MINȚII” Printre cei care s-au arătat revolați de inițiativa celor 32 de parlamentari s-a numărat și deputatul PSD Mădălin Voicu. ”În Parlamentul României, nu toţi (...), dar suficient de mulţi, sunt nişte derbedei. Nu în sensul că se îmbată pe stradă şi dorm prin parcuri, că ei impun respect (...) Dar pe mine nu mă frapează nebunia acestor oameni şi tupeul debordant pe care îl au, ci cum se acceptă o astfel de cerere în Parlament? Cine poate fi de acord? Nu se poate să vrei să cumperi cu bani orice”, a spus deputatul. De asemenea, politicianul vede nu numai jignire în acest proiect de lege, ci chiar tragism. ”Toţi neaveniţii şi parveniţii, care sunt în poziţii importante în stat, îşi imaginează că dacă nu ai educaţie, cultură şi ai bani, poţi să cumperi orice, eşti acolo sus. Dar armata e o chestiune care nu trebuie atinsă. Este aproape o chestiune sfântă”, a comentat politicianul.
INIȚIATORII BAT ÎN RETRAGERE Văzând că proiectul lor a creat deja o nemulțumire națională, inițiatorii bat deja în retragere. Deputatul PNL Ioan Cupşa, unul dintre cei care au semnat documentul, a explicat că nu ştia nimic despre anexa dezbătută, care prevede recompensarea cu grade militare. ”Este nouă, nu ştiam de ea. Am aflat acum despre ce e vorba. Nu voi vota un proiect de lege care presupune cumpărarea unor grade militare”, a subliniat Cupșa. La rândul său, deputatul de Constanța al PSD Radu Babuș a afirmat pentru Telegraf că nu știa de o astfel de propunere ca să poți cumpăra grade militare pe bani. ”Dacă este adevărat că asta prevede inițiativa, îmi retrag semnătura de pe proiect. În documentul pe care l-am primit nu scria nimic de faptul că se pot cumpăra grade militare”, spus Babuș.