România, în atenţia presei internaţionale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

România, în atenţia presei internaţionale

Administrație 18 Ianuarie 2012 / 00:00 354 accesări

• “HAOS ÎN ROMÂNIA DUPĂ CINCI ZILE DE MANIFESTAŢII” • România a adoptat cele mai dure măsuri de austeritate de la nivelul UE pentru a respecta condiţiile convenite cu Fondul Monetar Internaţional şi UE, notează ziarul italian La Repubblica, prezentând pe larg situaţia politică şi socială care a condus la protestele din Bucureşti şi alte oraşe. Potrivit aceleiaşi publicaţii, numărul răniţilor înregistraţi în timpul protestelor din Bucureşti se ridică la 70. Chiar dacă premierul Emil Boc a condamnat violenţele şi a iniţiat dialogul cu structurile sociale, în România \"situaţia rămâne alarmantă, pentru că manifestaţiile din ultimele zile (...) sunt cel mai radical semnal al unei stări generale de nemulţumire faţă de măsurile de austeritate şi faţă de scăderea nivelului de trai\", comentează publicaţia italiană. \"Pentru a respecta ţinta de deficit stabilită cu FMI şi UE, de 1,9% din PIB, România a făcut cele mai mari reduceri din întreaga UE. Salariile angajaţilor din sectorul bugetar au fost reduse cu 25%. (...) În prezent, un pensionar român are un venit mediu de 160 de euro pe lună după 37 de ani de muncă, iar salariul mediu este de 350 de euro\", explică ziarul La Repubblica. De altfel, principalele publicaţii italiene acordă spaţii ample protestelor din România. \"Este haos în România după cinci zile de manifestaţii\", scrie Corriere della Sera, în timp ce agenţia ANSA relatează pe larg despre amplele proteste de la Bucureşti şi din alte oraşe ale ţării.

• “JEFUIREA STATUTULUI SOCIAL” • Marile ziare, posturile de radio, televiziunile şi publicaţiile online din Germania au relatat încă de la început despre protestele din România, într-o ţară în care presa acordă multă atenţie oricăror manifestaţii împotriva programelor de austeritate, relatează Deutsche Welle, în pagina electronică. Chiar şi ziarele regionale ca Hamburger Abendblatt se concentrează nu numai asupra violenţelor, incendiilor şi jafului de pe străzile din centrul Bucureştiului, asupra zecilor de răniţi şi huliganismului unor microbişti sau asupra protestelor din celelalte oraşe ale ţării, ci şi asupra furiei generate de \"stilul autoritar\" al preşedintelui Traian Băsescu. Publicaţia Die Tageszeitung de la Berlin este mult mai înclinată să critice ideea privatizărilor din sistemul sănătăţii şi să acorde înţelegere demonstranţilor care-l condamnă pe Traian Băsescu, invocând \"jefuirea statului social\".

• “SPITALELE SUFERĂ DE SUBFINANŢARE” • Acţiunile de protest din România, chiar dacă nu sunt foarte ample, constituie \"un şoc\" într-o ţară a cărei societate civilă părea afectată de apatie, comentează ziarul Le Monde, în ediţia online. \"Chiar dacă numărul manifestanţilor rămâne modest - mai puţin de zece mii de persoane în 40 de oraşe - simpla lor acţiune reprezintă un şoc într-o ţară a cărei societate civilă părea afectată de apatie\", scrie Le Monde într-un material cu titlul \"România: proteste faţă de măsurile de austeritate, privatizări şi Guvern\". \"Elementul declanşator al acestor evenimente a fost demisia forţată, pe 10 ianuarie, a lui Raed Arafat. (...) Sistemul de sănătate este un subiect sensibil în România, unde spitalele suferă de subfinanţare. Plătiţi prost, angajaţii nu ezită să solicite bacşişuri din partea pacienţilor\", explică Le Monde. \"Privatizările au conotaţii negative în România încă din perioada de tranziţie care a urmat căderii regimului comunist al lui Nicolae Ceaucescu: menite să redinamizeze companiile naţionale, privatizările au fost surse de profit pentru o mică clică de oameni de afaceri, numiţi magnaţi, echivalentul oligarhilor ruşi\", notează Le Monde.

Taguri articol


12