România, în Comitetul UNESCO de restituire în ţările de origine a bunurilor culturale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

România, în Comitetul UNESCO de restituire în ţările de origine a bunurilor culturale

Cultură 20 Octombrie 2009 / 00:00 327 accesări

România a fost aleasă membră în Comitetul UNESCO pentru promovarea reîntoarcerii bunurilor culturale în ţările de origine sau restituirea lor în cazul dobîndirii ilicite (ICPRCP), la Conferinţa Generală a UNESCO de la Paris, potrivit Ministerului Afacerilor Externe. Campania pentru obţinerea acestui post a presupus întreprinderea de demersuri pe lîngă toate statele membre UNESCO (193 de state) într-un timp relativ scurt şi în paralel cu promovarea altor candidaturi ale României la posturile din sistemul ONU. Succesul obţinut de România la aceste alegeri se datorează implicării active şi demersurilor realizate de MAE, cu susţinerea misiunilor diplomatice ale României în plan bilateral şi multilateral. Un rol important pe parcursul desfăşurării acestei campanii de promovare a candidaturii i-a revenit Delegaţiei României la Paris-UNESCO, condusă de Nicolae Manolescu.

Tot în cadrul Conferinţei Generale a UNESCO, România a fost aleasă membru al Consiliului Executiv UNESCO, pentru perioada 2009 - 2011 şi al Comitetului interguvernamental de bioetică al UNESCO (CIGB), pentru perioada 2009 - 2013.

UNESCO a fost fondată la data de 16 noiembrie 1945, are sediul principal în Franţa, la Paris şi are 73 de filiale active în diverse ţări ale lumii. Scopul organizaţiei este de a contribui la pacea şi securitatea lumii prin promovarea colaborării între naţiuni în diverse domenii, precum educaţie, ştiinţă, cultură şi comunicaţii, pentru a se reuşi stabilirea unui respect universal faţă de justiţie, pentru corectitudinea justiţiei şi pentru drepturile şi fundamentele omului liber, indiferent de rasă, sex, limbă sau religie, potrivit Cartei Naţiunilor Unite. România este membră UNESCO din 27 iulie 1956.



12