În contextul unui an marcat de criza economică, a zeci de mii de disponibilizări şi a celor mai ample mişcări de stradă înregistrate în România în perioada de după Revoluţie, actualul Guvern a găsit soluţia de a face economii: îngheţarea pensiilor, disponibilizări, anularea facilităţilor sociale şi amânarea unor obligaţii ale statului! Cu alte cuvinte, prin ordonanţa de urgenţă adoptată ieri, în prima şedinţă după votul de învestitură, Guvernul a decis, printre altele, îngheţarea pensiilor, inclusiv pentru grupele de muncă I şi II, a amânat până în 2011 achitarea contribuţiei de asigurări de sănătate pentru pensii neimpozabile, a tăiat tichetele de masă, vacanţă şi cadou, a prelungit perioada de limitare a salariilor directorilor companiilor de stat şi membrilor CA şi a limitat alocaţiile pentru cercetare. În acest fel, cheltuielile României se vor reduce cu 13,5 miliarde lei (2,5% din Produsul Intern Brut/PIB), Guvernul motivând că, în lipsa acestor măsuri, deficitul va urca la 8,4% din PIB într-un an care va debuta cu scădere economică şi că s-ar putea ajunge la pierderea acordurilor cu instituţiile financiare internaţionale. Deficitul bugetar prevăzut pentru anul viitor de Guvern şi convenit cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) este de 5,9% din PIB. Amintim că Guvernul României a promis FMI să nu introducă sporuri nemonetare (tichete de masă, de vacanţă şi tichetele cadou) în salarizarea personalului bugetar, căci acordarea unor astfel de drepturi ar conduce la majorarea ponderii cheltuielilor în PIB cu aprox. 1,6%, în condiţiile în care ponderea trebuie să scadă de la 9,2%, în 2009, la 8,7% în 2010. \"Deşi implementarea programului anticriză susţinut de FMI, UE şi Banca Mondială a reuşit să ducă la normalizarea condiţiilor financiare, contracţia activităţii economice a fost mai gravă decât proiecţiile iniţiale. Se anticipează că mediul economic va continua să fie dificil şi în prima parte a anului 2010\", se arată în document.
CINE PRIMEŞTE TICHETE DE MASĂ?. Instituţiile finanţate integral din venituri proprii, precum unităţile de învăţământ şi spitalele, au fost exceptate de la interdicţia de acordare de tichete de masă pentru angajaţi. În prima variantă a proiectului de buget pe 2010 era precizat că tichetele de masă vor fi sistate în cazul tuturor instituţiilor publice, inclusiv pentru activităţile finanţate integral din venituri proprii înfiinţate pe lângă instituţiile publice, fără excepţii.
FĂRĂ COMPENSĂRI PENTRU PENSIONARI. Guvernul a anulat facilitatea destinată pensionarilor privind compensarea în bani a tichetelor de călătorie pe calea ferată neutilizate, hotărând ca articolul 4 din OU 71/2004 din legislaţia actuală care stabileşte această facilitate să fie abrogat.
SPORURILE DIN SĂNĂTATE, REDUSE CU 90%. Indemnizaţiile de conducere din sistemul sanitar vor fi reduse drastic, sumele alocate în bugetul pentru 2010 fiind mai mici cu 91% decât în 2009, la fel ca şi salariile de merit, sporurile de vechime şi cele pentru condiţii de muncă, potrivit proiectului de buget. Ministerul Sănătăţii (MS) va avea în 2010 un buget de 4,191 miliarde de lei, aproximativ un miliard de euro, cu 6% mai mare decât execuţia preliminară pe 2009, potrivit proiectului de buget pe anul viitor. Sumele alocate din bugetul de stat pentru cheltuielile de personal vor fi de 237 milioane de lei, iar cheltuielile salariale vor fi de 185 de milioane de lei, mai mici cu 6% faţă de execuţia preliminară pe 2009.