România, în grevă generală

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

România, în grevă generală

800.000 de bugetari refuză să se lase călcaţi în picioare de Guvern
Eveniment 11 Septembrie 2009 / 00:00 724 accesări

Reprezentanţii federaţiilor sindicale care îi reprezintă pe bugetarii din întreaga ţară au declarat că vor organiza o grevă generală pe 5 octombrie, din cauza nemulţumirilor legate de proiectul legii unice a salarizării. „Scopul protestelor este de a stopa Guvernul să-şi asume răspunderea în faţa Parlamentului şi a Senatului pe prezentul proiect al legii cadru pe salarizarea unitară”, a declarat liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţămînt (FSLI), Aurel Cornea. Sindicaliştii solicită ca Guvernul să renegocieze legea salarizării şi să ţină cont de principiile asumate la începerea negocierilor. Totodată, ei cer să fie stopate disponibilizările şi susţin că nu vor accepta concediile forţate, fără plată, în acest an. Potrivit liderului FSLI, acţiunile de protest vor continua printr-o serie de activităţi revendicative, care vor culmina cu neparticiparea membrilor de sindicat la acţiunile din perioada alegerilor. „Intenţionăm ca pe 22 noiembrie să le solicităm colegilor noştri să nu se implice în acţiunile tehnice de la alegerile prezidenţiale”, a precizat Aurel Cornea. În ceea ce priveşte activitatea în şcoli pe 5 octombrie, profesorii nu vor participa la ore, însă vor asigura supravegherea elevilor. Greva va fi precedată, pe 15 septembrie, de pichetarea Parlamentului. Părinţii sînt de acord cu greva generală a cadrelor didactice şi sprijină acest protest, în ciuda faptului că greva va afecta desfăşurarea normală a orelor. „Sindicatele au dreptate pentru că au sperat în aceste legi, cea a salarizării şi pachetul pe educaţie. Au fost promisiuni făcute şi asumate de Guvern, care au fost încălcate. Este dreptul lor să lupte”, a declarat preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din Învăţămîntul Preuniversitar, Mihaela Gună.

FEN se opune

După cum ne-au obişnuit deja, reprezentanţii Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN) au declarat că ei nu se vor alătura celorlalte sindicate. Ei şi-au motivat decizia prin faptul că ziua aleasă pentru protest, 5 octombrie, este oricum liberă. „Considerăm că greva de pe 5 octombrie este un protest minor, mai ales că atunci profesorii oricum nu trebuiau să vină la şcoală, pentru că este Ziua mondială a educaţiei, care, prin contractul colectiv de muncă, este zi liberă. Cerem celorlalte federaţii să ni se alăture în declanşarea grevei generale”, a afirmat secretarul general al FEN, Constantin Ciosu. Consiliul naţional al FEN a hotărît reluarea conflictului de muncă, întrucît Guvernul nu a respectat termenii Acordului cu sindicatele. Pentru a-şi face cunoscute doleanţele, în prima zi a anului şcolar 2009-2010, membrii organizaţiei vor înmîna un protest tuturor parlamentarilor, demnitarilor şi reprezentanţilor administraţiei locale.

Greva nu va afecta asistenţa medicală

Pe lîngă cadrele didactice, pe 5 octombrie vor intra în grevă generală şi cadrele sanitare. Sindicaliştii au dat însă asigurări că acţiunea de protest nu va influenţa asistenţa medicală, la grevă urmînd să participe doar cadrele snitare care vor fi libere în ziua respectivă. „Există şi posibilitatea schimbului de tură pentru cei care sînt de muncă, dacă doresc să participe la protest. Mai exact, în locul unui membru de sindicat care va face grevă, va lucra un coleg care este de acord să facă schimb de ture cu el”, a precizat preşedintele Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”, Viorel Rotilă. Sindicaliştii din Sănătate anunţaseră posibilitatea declanşării de proteste încă din 1 septembrie, nemulţumirile fiind legate de Legea unică a salarizării. „Considerăm că forma Legii unice de salarizare arată modul în care societatea românească reuşeşte să-şi ierarhizeze valorile. Chiar dacă, din grijă faţă de viaţa şi sănătatea pacienţilor, n-am închis spitalele pentru a forţa mîna Guvernului să ne situeze la vîrful ierarhiei, asta nu înseamnă că nu merităm să fim trataţi cu mai multă consideraţie şi să beneficiem de o meritată poziţionare la mijlocul acestei ierarhii. Sîntem nemulţumiţi”, declara atunci Rotilă.

Funcţionarii publici, alături de grevişti

Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP) s-ar putea alătura grevei generale din 5 octombrie, după ce va organiza un miting de protest. „Nu excludem nicio formă de protest, drept pentru care am organizat un miting de protest pe 15 septembrie, o grevă de avertisment pe 15 octombrie şi o grevă generală pe 20 octombrie. Luăm în considerare foarte serios şi organizarea unei greve de solidaritate cu colegii noştri pe 5 octombrie”, a anunţat preşedintele SNFP, Sebastian Oprescu. Nemulţumirile funcţionarilor publici sînt legate tot de noua lege a salarizării, care „nu respectă nici pe departe principiile care au stat la baza elaborării acesteia” prin care se diminuează drastic veniturile funcţionarilor publici şi ale personalului contractual din administraţia publică.

Sindicaliştii BNS, nemulţumiţi că prevederile din legea unică au fost modificate

Sindicaliştii din cadrul Blocului Naţional Sindical (BNS) ameninţă cu proteste, nemulţumiţi că prevederile din legea unică au fost modificate de Guvern după ultima întîlnire cu reprezentanţii salariaţilor. Preşedintele BNS, Dumitru Costin, a declarat că legea de salarizare unitară propune două lucruri de neacceptat, şi anume îngheţarea salariilor în 2010 pentru aproximativ 85% din bugetari, urmînd să crească doar pentru cei cu salarii mai mici de 705 lei, şi acoperirea într-un viitor neprecizat a unor drepturi pe care unii le au în prezent, adică aceşti salariaţi vor cîştiga mai puţin decît acum. În jur de 150 de membri ai Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) vor picheta Parlamentul pe 15 septembrie, iar condiţiile participării la greva din 5 octombrie vor fi stabilite ulterior, în Consiliul Naţional Extraordinar. Potrivit secretarului general al SNPPC, Toader Paraschiv, din cei 1.000 de sindicalişti, care vor picheta în data de 15 septembrie Palatul Parlamentului, aproximativ 150 vor fi poliţişti şi angajaţi cu contract, iar dacă solicitările formulate în cadrul Colegiului de Conducere al Ministerului Administraţiei, nu-şi vor găsi rezolvare, atunci participarea la greva generală din 5 octombrie va fi sigură.

Decizia declanşării grevei generale a fost luată de toţi reprezentanţi federaţiilor sindicale ale bugetarilor, care s-au constituit în Alianţa Bugetarilor. Din alianţa constituită ieri fac parte Federaţia „Alma Mater”, Federaţia „Spiru Haret”, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sanitas, Federaţia Naţională a indicatelor din Finanţe, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţia Locală, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Muncă şi Solidaritate Socială, Federaţia Naţională a Statisticienilor, Federaţia Sindicatelor din Administraţia Publică „Publisind”, Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual. Potrivit liderilor de sindicat, la greva generală ar urma să participe 800.000 de bugetari.

„Cartel Alfa” e de acord cu asumarea răspunderii

Preşedintele „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, a declarat, după discuţiile de la Ministerul Muncii cu miniştrii Marian Sîrbu şi Gheorghe Pogea şi cu reprezentanţii patronatelor, că este de acord ca Guvernul să îşi asume răspunderea pe legea de salarizare unitară, dar să fie introdus în actul normativ un amendament care să prevadă ca în şase luni Executivul să facă unele corecţii, astfel încît să elimine disfuncţionalităţile din prezent. El a afirmat că nu este de acord ca salariul minim să fie diferit de coeficientul 1 din lege. „Avem nemulţumiri legate de politica privind salariul minim, care trebuie să fie elementul de bază în lege. Nu putem avea în continuare două salarii minime pe economie. Sperăm ca salariul minim să fie coeficientul 1 din grilă. Altfel vom ajunge din nou la un război între public - privat şi va creşte evaziunea fiscală”, a spus Hossu. Liderul „Cartel Alfa” crede că îi va convinge pe bugetarii care au anunţat grevă generală pe 5 octombrie să renunţe la această formă de protest. Potrivit unor surse oficiale, Guvernul îşi menţine decizia de a-şi asuma răspunderea asupra pachetului de legi care include salarizarea unitară în sectorul bugetar, chiar şi pe fondul protestelor anunţate ieri de sindicate.



12