România în lume

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

România în lume

Economie 14 Aprilie 2008 / 00:00 633 accesări

Locul V în UE, în funcţie de discrepanţa dintre tarifele practicate de bănci

Un clasament întocmit în baza criteriului de discrepanţă între preţurile practicate de bănci pentru serviciile prestate consemnează România pe locul cinci la nivelul UE. Un raport comun al Băncii Mondiale, Capgemini, ING şi Asociaţia Europeană de Management şi Marketing Financiare (EFMA) arată că discrepanţa preţurilor pentru segmentul de retail bancar a fost calculat la 46%, România plasîndu-se pe locul cinci în UE, după Danemarca (154%), Irlanda (51%), Spania (50%) şi Slovacia (47%). \"Retailul este încă o afacere naţională şi am analizat discrepanţa dintre preţurile practicate la nivel de ţară. Discrepanţele sînt, în general, asociate cu pieţe în care ritmul schimbărilor este rapid, precum în Spania şi Irlanda în zona euro, Danemarca, România şi Slovacia, în afara zonei euro\", se spune în raport.

Piaţa de capital, în topul preferinţelor

Revenirea investitorilor străini în Europa de Sud-Est se va face cu debarcarea lor predilectă în România, piaţa de capital autohtonă fiind prima pe lista preferinţelor investitorilor, arată un raport al Erste Bank. Chiar dacă pieţele de capital din zona de Sud-Est a Europei sînt privite cu prudenţă de investitorii străini, pentru că sînt mici şi insuficient revigorate economic, România şi Polonia sînt cele mai atrăgătoare ţinte din regiune pe segmentul fuziuni şi achiziţii. Potrivit Erste, piaţa de capital din România, cunoscută drept scumpă, a înapoiat o mare parte din primele de achiziţie, iar tranzacţiile au loc acum la un raport price/earnings (preţ/profit pe acţiune) de 13,2 şi 9,5 pentru veniturile din 2008 şi respectiv 2009. \"Este drept, ţara prezintă anumite riscuri, în ceea ce priveşte deficitele de cont curent, impactul acestora asupra monedei. Totuşi, aceste riscuri par acceptabile pentru o piaţă în acest stadiu de dezvoltare şi ar fi fost acceptate în oricare alt mediu. Investiţiile străine directe acoperă în mare parte deficitul de cont curent şi vor contribui la creşterea profitabilităţii şi a exporturilor, pe termen mediu spre lung\", se consemnează în raportul Erste. Piaţa bursieră din România a scăzut 25,5% în primele trei luni, înregistrînd astfel cea mai severă corecţie consemnată vreodată în primul semestru de la reînfiinţarea Bursei, în anul 1995, în contextul declinului acţiunilor la nivel internaţional, trend provocat de criza creditelor din SUA.

Locul 3 în regiune, pentru valoarea tranzacţiilor imobiliare

Valoarea tranzacţiilor imobiliare din România pe anul 2007, ajunsă la nivelul de 2,2 miliarde de euro, a plasat ţara noastră pe locul trei în Europa Centrală şi de Est (exclusiv Rusia), după Polonia şi Cehia. Această valoare reprezintă circa 20% din volumul total de tranzacţii imobiliare atras de regiune (11,2 miliarde de euro), potrivit companiei Jones Lang LaSalle. Per total, creşterea numărului de tranzacţii imobiliare pe 2007 în Europa Centrală şi de Est a fost de 13,6% faţă de anul precedent. \"România a fost vedeta regiunii în anul 2007, cu o creştere a investiţiilor de 144%, ajungînd la un volum total de 2,2 miliarde de euro. În Polonia, investiţiile au scăzut cu 36,4% faţă de anul record din 2006, iar Cehia a raportat o creştere a volumelor investiţionale de 73%\", se arată în raportul LaSalle. Realizatorii studiului arată că, în ultimul trimestru al anului trecut, s-a înregistrat o scădere a investiţiilor în regiune, cu 52,9% faţă de trimestrul al treilea al aceluiaşi an. În România, aproape jumătate din tranzacţii au fost încheiate anul trecut cu proprietăţi de pe segmentul de retail, 34% cu spaţii de birouri, şi cîte 8% cu spaţii hoteliere şi industriale.

Taguri articol


12