Comisia Europeană (CE) a declanşat, ieri, procedura de deficit excesiv împotriva României, stabilind că deficitul bugetar din 2008, peste nivelul de 3% din PIB, nu poate fi considerat o depăşire excepţională şi nici temporară a pragului acceptat prin Pactul de Stabilitate. \"Avînd în vedere deficitele bugetare de mai mult de 3% din PIB raportate în 2008, CE a adoptat miercuri (13 mai - n.r.), în cadrul componentei corective a Pactului de stabilitate şi creştere, rapoarte pentru Lituania, Malta, Polonia şi România. Ţinînd seama de contextul economic şi de toţi ceilalţi factori relevanţi, s-a examinat dacă deficitul nu s-a îndepărtat prea mult de valoarea de referinţă şi dacă depăşirea a avut un caracter excepţional sau temporar. Comisia a ajuns la concluzia că în niciunul din cazuri nu a fost respectat criteriul deficitului din tratat\", se arată într-un comunicat al instituţiei europene. În cazul României, CE notează că deficitul public a ajuns la 5,4% din PIB în 2008, cifră care reflectă, în principal, derapări importante ale cheltuielilor curente, în special ale celor cu salariile din sectorul public şi cu prestaţiile sociale. De asemenea, CE consideră că deficitul public din 2008 reflectă şi previziuni exagerat de optimiste privind veniturile şi, în mai mică măsură, o scădere bruscă a veniturilor colectate în ultimul trimestru al anului 2008, din cauza încetinirii economice. \"România a urmat o politică bugetară prociclică în perioada de creştere explozivă a cererii 2005-2008, deficitul global crescînd de la 1,2% în 2005, la 5,4% din PIB în 2008, în pofida creşterii medii reale a PIB-ului de 6,5%. Această evoluţie reflectă în mare măsură slaba planificare şi execuţie bugetară\", potrivit comunicatului CE. Comisia menţionează că politica bugetară vizează, începînd din 2009, corectarea importantelor dezechilibre interne şi externe care au fost lăsate să ia amploare în economie. \"Aceasta face parte din programul economic adoptat în aprilie 2009 ca răspuns la asistenţa financiară acordată României de Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi alte instituţii. Conform programului, în 2009, România va limita deficitul la 5,1% din PIB\", se mai arată în comunicat. Comisia estimează că, în cazul nemodificării politicilor, România va atinge un deficit bugetar de 5,6% din PIB în 2010, pe fondul unei încetiniri economice semnificative. \"Depăşirea valorii de referinţă nu poate fi considerată excepţională în sensul dispoziţiilor din tratat şi din Pactul de stabilitate şi creştere, cum nu poate fi considerată nici temporară. Acest lucru sugerează că nu se îndeplineşte criteriul privind deficitul din tratat\", mai notează CE. Reamintim că, în februarie 2009, CE a iniţiat proceduri de deficit excesiv pentru Franţa, Grecia, Irlanda, Letonia şi Spania.
Prevederile Pactului de stabilitate
Potrivit Pactului de stabilitate şi creştere, CE are obligaţia de a întocmi un raport ori de cîte ori deficitul unui stat membru depăşeşte valoarea de referinţă de 3% din PIB. Procedura de deficit excesiv permite luarea în considerare a situaţiei economice atunci cînd se fac recomandări referitoare la ritmul corecţiilor. Rapoartele sînt adresate Comitetului economic şi financiar, care formulează un aviz în termen de două săptămîni. Ţinînd seama de avizul Comitetului, Comisia trebuie să decidă dacă recomandă sau nu Consiliului existenţa unui deficit excesiv, precum şi termenul limită pentru corectarea acestuia. Conform procedurilor, depăşirea deficitului poate fi sancţionată cu amenzi în cazul statelor din zona euro sau îngheţarea fondurilor structurale pentru ţările din afara uniunii monetare. Oficialii CE au declarat însă, în mai multe rînduri, că statele cu deficit excesiv ar putea beneficia, în contextul crizei, de unele concesii, precum termene limită foarte extinse pentru remedierea indicatorului. Comisia anticipează că 21 dintre cele 27 de state membre vor depăşi plafonul, din cauza crizei financiare şi recesiunii mondiale.
Ce angajamente şi-a luat România?
Guvernul va face tot posibilul să evite sancţiunile financiare ale CE pentru deficit excesiv, care se pot ridica la cîteva miliarde de euro, şi să limiteze deficitul bugetar în 2009, printr-o politică financiară foarte prudentă şi echilibrată, a declarat ieri premierul Boc. \"Nu mi-aş fi dorit acest lucru, cred că niciun român nu este bucuros de faptul că ţara noastră trebuie să plătească incompetenţa liberalilor din 2008. Principala consecinţă a dezastrului economic lăsat în 2008 este posibilitatea ca România să piardă fonduri europene şi să fie sancţionată cu miliarde de euro\", a spus Boc, după anunţul CE privind declanşarea procedurii de deficit execesiv. România are la dispoziţie şase luni, din iunie pînă în decembrie, pentru implementarea măsurilor trasate de CE, în vederea corectării deficitului bugetar. La sfîrşitul lui 2009, CE va face un nou raport de evaluare.