Peste o mie de sindicalişti s-au adunat, ieri, în faţa sediului Parlamentului, pentru a protesta faţă de decizia Guvernului de a-şi asuma răspunderea asupra proiectelor de lege privind educaţia naţională, salarizarea unică şi reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice. Protestatarii - adunaţi în Parcul Izvor, în faţa sediului Parlamentului - au adus două coroane de flori şi au aprins lumînări, scandînd „Hoţii!”, “Plecaţi, plecaţi şi ne lăsaţi!”, „V-aţi asumat corupţia din stat”, “Să trăiţi bine precum dascălii!”. Pe una dintre cele două cruci aduse în piaţă, sindicaliştii au scris “Parlamentul român născut 1990 - decedat 15.09.2009 prin asomare”. Amintim că Guvernul şi-a angajat, ieri, răspunderea asupra proiectelor de lege privind educaţia naţională, salarizarea unitară a personalului bugetar şi reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, în trei şedinţe comune succesive ale celor două Camere ale Parlamentului. Executivul a acceptat puţin peste 120 de amendamente la cele trei proiecte de legi, reprezentînd mai puţin de 5% din totalul celor aproximativ 2.680 de propuneri formulate de către parlamentari pentru aceste acte normative. Pentru legea de reorganizare a agenţiilor guvernamentale şi reducerea cheltuielilor bugetare, Executivul a acceptat 34 din circa 300 de amendamente, în timp ce pentru legea de salarizare unitară în sectorul bugetar au fost aprobate 39 din cele aproximativ 780 de propuneri. În proiectul legii educaţiei naţionale au fost incluse peste 50 de amendamente dintr-un total de aproximativ 1.600 propuneri formulate de către parlamentari.
FEN cere demisia Guvernului
Mai mulţi membri ai Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN) au participat, ieri, la proteste, exprimîndu-şi nemulţumirea faţă de faptul că propunerile aduse pentru Legea învăţămîntului au fost „nesocotite”, dar şi faţă de faptul că membrii actualei coaliţii de guvernămînt şi-au încălcat promisiunile referitoare la Legea 221/2008 pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr.15/2008 privind creşterile salariale pentru personalul din învăţămînt. “Le spunem că ar trebui să-şi aducă aminte că sînt coaliţia care au promis 221 profesorilor anul trecut şi nu reuşesc s-o aplice, mai mult decît atît, prin noua lege îşi asumă o formă pentru învăţămînt total demotivantă”, a declarat unul dintre protestatari. Şapte membri FEN purtau tricouri albe, imprimate fiecare cu cîte o literă, pe faţă şi pe verso, astfel încît să fie posibilă afişarea celor două mesaje: “demisia” şi “ruşine”. Cătălin Croitoru a precizat, pe această temă că „am propus 30- 40 de amendamente la legile educaţiei. Vreau să verific dacă au fost incluse. Dacă nu se regăsesc 90% din amendamente, atunci am o problemă personală cu premierul“.
Sindicatele din Administraţie nu participă la greva generală din 5 octombrie
Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) nu participă la greva generală din 5 octombrie, considerînd că Legea salarizării unitare a bugetarilor a fost aşteptată de zece ani de funcţionarii publici, a declarat, ieri, preşedintele federaţiei, Valer Suciu. „FNSA nu participă la acţiunile de protest organizate de către celelalte federaţii bugetare, cel puţin dintr-un singur motiv. Considerăm că sîntem singura federaţie care ne dorim, cu adevărat, Legea de salarizare unitară a bugetarilor pe care noi o solicităm de zece ani. Am transmis o listă cu amendamente şi propuneri la proiect şi aşteptăm să vedem care vor fi cuprinse în lege”, a spus el, adăugînd că membrii FNSA nu au participat nici la pichetările care au avut loc ieri şi nici la greva generală din 5 octombrie. Potrivit acestuia, cel mai important amendament al FNSA este cel care permite să se facă propuneri şi modificări la textul actului normativ al Legii salarizării unitare a bugetarilor timp de nouă luni de la apariţia legii. FNSA are peste 46.000 de membri la nivel naţional, funcţionari publici şi personal contractual din primării, consilii judeţene şi alte instituţii publice.
Data probabilă a grevei generale… 7 octombrie
Bugetarii ar putea intra în grevă pe 7 octombrie şi vor să convingă şi sectoarele economice să li se alăture, în condiţiile în care formele de manifestare sindicală se vor radicaliza, dacă Guvernul nu îşi respectă angajamentele convenite cu partenerii sociali, a declarat, ieri, liderul Cartel Alfa. “Problema salariului minim nu-i priveşte doar pe bugetari, ci este una de interes naţional, de aceea vrem să atragem la greva, care va fi probabil în 7 octombrie, şi restul sectoarelor economice”, a spus, ieri, preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu. El a adăugat că, în afara protestului organizat în faţa Parlamentului, a reuşit ca 18 reprezentanţi ai confederaţiei să asiste în Parlament la asumarea răspunderii guvernului pe cele trei legi şi a mai spus că “dacă Guvernul nu are în vedere modificări ale legii unitare de salarizare, formele de manifestare se vor radicaliza şi vom ajunge la război social. În următoarele două zile, împreună cu celelalte conferderaţii, vom face o analiză fulger şi vom decide cum să acţionăm”, a precizat Hossu.