România, în topul arestărilor legate de terorism

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Sondaj Europol. ”Situaţia privitoare la terorism în UE şi tendinţe”

România, în topul arestărilor legate de terorism

Externe 20 Aprilie 2011 / 00:00 647 accesări

România este singura membră UE fostă comunistă care a înregistrat un număr semnificativ de arestări legate de terorism în 2010, arată raportul anual al Europol. Revoluţiile din lumea arabă şi criza economică ar putea creşte riscul unor atacuri teroriste în UE comise de islamişti şi de grupurile de extremă-stângă şi extremă-dreaptă, a avertizat raportul Europol.

Raportul anual, ”Situaţia privitoare la terorism în UE şi tendinţe”, prezentat ieri şi care acoperă evenimentele din 2010, notează că majoritatea incidentelor teroriste comise în UE, anul trecut, au fost opera unor grupuri separatiste, ca ETA, în Spania sau gruparea turcă PKK. Atacurile separatiste reuşite sau dejucate constituie 160 din totalul de 249 de cazuri din 2010, comparativ cu 45 de incidente ce implică extrema-stângă şi numai trei cazuri islamiste. Cel mai mare număr de arestări pe acuzaţii de terorism s-a înregistrat în Franţa (219), Spania (118), Irlanda (62), Marea Britanie (45) şi Olanda (39). Germania, ţara cea mai mare din UE, a înregistrat doar 25, iar Italia 29. State mici, ca Belgia (20) şi Grecia (18) au avut un nivel ridicat de arestări. România (16) este singura ţară fostă comunistă din UE cu o cifră notabilă. Statele membre de la graniţele de est ale UE nu au fost vizate de terorismul islamist, dar unele arestări efectuate în România arată că unele state membre ar fi folosite ca ţări de tranzit spre ale părţi ale Europei, potrivit raportului. De asemenea, nu poate fi exclusă posibilitatea ca aceste state să servească drept baze operaţionale marginale, de unde grupările teroriste îşi pot dezvolta capacităţile logistice şi financiare. România a înregistrat 14 arestări de natură islamistă şi două arestări legate de separatism.

România mai este menţionată în raport în ceea ce priveşte investigaţiile în privinţa organizaţiilor având legătură cu PKK. În termeni de tendinţe generale, numărul a scăzut în Franţa, Italia, Spania şi Marea Britanie, dar a crescut în Germania, Irlanda şi Olanda. Însă schimbarea majoră este în privinţa naturii grupurilor implicate. În statele UE s-a înregistrat o creştere cu 50% a numărului arestărilor legate de terorismul islamist şi o creştere de 12% a numărului cazurilor legate de extrema-stângă şi grupurile anarhiste. În Grecia, numărul privitor la extrema-stângă a crescut cu 30%. Europol, ce a remarcat ideologia unor grupări islamiste ca al-Qaida din Magrebul islamic şi al-Qaida din Peninsula Arabă, a spus că incitările la violenţă s-au concentrat pe caricaturile cu profetul Mahomed, în Danemarca, interzicerea vălului în Franţa, votul anti-minarete din Elveţia, războiul din Afganistan şi ”ocuparea” spaniolă a Ceuta şi Melilla în Maroc. Cu privire la ”primăvara arabă”, Europol notează că cele două grupări teroriste au fost reduse la rolul de observatori, fiind incapabile să influenţeze evenimentele şi au suferit lovituri în materie de susţinere şi recrutare, pentru că protestele paşnice s-au dovedit mai eficiente în răsturnarea dictatorilor decât anii de atacuri teroriste. Cu privire la problema imigranţilor arabi care se orientează spre UE, raportul avertizează că persoane cu obiective teroriste ar putea uşor intra în Europa printre aceşti imigranţi. De asemenea, avertizează că grupurile de extremă-dreaptă ar putea exploata xenofobia din societatea europeană.

• Una caldă, alta rece • România a fost condamnată, anul trecut, la plata a peste 8 milioane de euro daune, prin hotărâri rămase definitive la 31 decembrie 2010, ceea ce reprezintă 13% din totalul daunelor acordate în cauzele definitivate de CEDO, potrivit Raportului întocmit de Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei şi dat publicităţii ieri. În ceea ce priveşte acordarea de despăgubiri în dosare rămase definitive anul trecut, România ocupă locul doi, după Turcia, în topul sumelor de plată. Astfel, dacă Turcia are de plătit 42% din totalul de 64.032.638 de euro daune acordate de CEDO, România se clasează pe locul 2, cu 13% din această sumă, adică peste 8 milioane de euro. Locul trei este ocupat de Rusia, cu 12% din total. MAE precizează că această sumă se menţine la un nivel relativ ridicat din cauza faptului că în anul 2010 au rămas definitive hotărârile pronunţate în principal în perioada octombrie 2009 - octombrie 2010, adică înainte de suspendarea cauzelor din materia restituirii dreptului de proprietate prin hotărârea pilot. Pe de altă parte, în ceea ce priveşte neplata de către ţara noastră, în termenul stabilit de Curte, a daunelor, raportul privind executarea hotărârilor CEDO arată că numărul acestor cazuri a scăzut, anul trecut fiind înregistrate doar 14 situaţii.



12