România, în topul producătorilor de lapte

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

România, în topul producătorilor de lapte

Social 14 Octombrie 2010 / 00:00 453 accesări

Tema care devine din ce în ce mai predominantă în discursul celor din Agricultură, nevoia creării unor asociaţii puternice, a unor cooperative, revine atunci când este vorba de producţia de lapte autohtonă. Deşi în Romania nu există foarte multe ferme mari, care să se implice în procesarea laptelui, ţara noastră se află, totuşi, în primele zece state producătoare de lapte din UE. Dar reprezentanţii industriei alimentare spun că ne putem clasa şi mai sus. \"După potenţialul agricol şi zootehnic pe care îl avem, România ar trebui să fie în primele cinci ţări din Europa. Nu este nicio diferenţă între noi şi Polonia, Ungaria şi Slovacia. Potenţialul nostru e mare, dar fermele sunt mici. Deşi s-a vorbit foarte mult, noi nu am reuşit să facem acea filieră pe produs. În ţări precum Olanda, Franţa, Germania, sistemul acesta este bine pus la punct, este ceea ce numim cooperativă, adică fermierul şi procesatorul, împreună, duc materia primă până la raft, o procesează, se pune adaos comercial la sfârşit, adaos care, printr-o convenţie a partenerilor, se împarte după aceea între ei. Nu există adaos la adaos care să determine creşterea preţurilor. Aici Ministerul Agriculturii trebuia să adune fermierii şi să creeze acest sistem. În România intermediarul dictează\", a declarat preşedintele Federaţiei Sindicale din Industria Alimentară (FSIA), Dragoş Frumosu. Lipsa subvenţiilor şi a unui sistem eficient de colectare reprezintă alte impedimente pentru producătorii români, doar 20% din cantitatea totală de lapte ajungând în industria de procesare. \"Ar fi stimulativă măcar subvenţia care a fost anul trecut pentru calitatea laptelui materie primă. Asta ar fi pentru a-şi îmbunătăţi calitatea laptelui, după care ar trebui să fie un preţ stimulativ, ca să încurajăm fermierii să crească animale. Pe noi, procesatorii, ne interesează un lapte bun, de calitate şi la un preţ constant”, a declarat preşedintele Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui, Ioan Dîrzu. La acest moment, conform lui Dragoş Frumosu, un preţ corect pentru producători ar fi în jurul sumei de 1,5 lei pe litru, iar la raft un preţ de maxim 3,3 lei pe litru.



12