România, în topul ţărilor din care se lansează atacuri informatice

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

România, în topul ţărilor din care se lansează atacuri informatice

Monden 27 Martie 2010 / 00:00 355 accesări

O prezenţă nedorită pe podium. China şi România sunt ţările din care se lansează cele mai multe atacuri informatice din lume, devansând SUA, arată un clasament realizat de compania Symantec. Cercetătorii care au analizat e-mail-urile de phishing trimise la anumite adrese, pentru a accesa date sensibile ale unei companii, au descoperit că majoritatea acestor atacuri proveneau de la servere amplasate în SUA. Însă, analizând locul unde se află cel care a trimis mail-ul, s-a dovedit că majoritatea provin de fapt din China (28,2%), urmată de România (21,1%). SUA se află pe a treia poziţie, cu 13,8% dintre aceste atacuri, arată raportul MessageLabs Intelligence.

Persoane vizate în mod special. Analiştii au observat şi că arhivele de tip .rar au cel mai mare grad de infectare, circa 96,8% dintre ataşamentele de tip .rar fiind infectate. Raportul arată şi că hackerii vizează în special persoanele care ocupă funcţii de director, înalt oficial, vicepreşedinte al unei companii, manager şi director executiv. Majoritatea victimelor lucrează în comerţ exterior şi apărare şi au relaţii cu ţări din Asia. Paul Wood, analist la MessageLabs Intelligence, subliniază că informaţiile de contact ale acestora pot fi găsite cu uşurinţă online, în special prin intermediul reţelelor de socializare.

Condamnare de 20 de ani. Autorităţile americane sunt cele mai dure în prinderea şi condamnarea hackerilor. De exemplu, un tânăr american acuzat că a piratat milioane de cărţi de credit a fost condamnat, joi, la 20 de ani de închisoare, de un tribunal federal din Boston, Massachusetts. Albert Gonzalez, în vârstă de 28 de ani, fiul unor emigranţi cubanezi din Miami, a pledat vinovat în septembrie 2009, în mai multe cazuri similare, riscând între 17 şi 25 de ani de detenţie. Inculpat pentru complot, fraudă informatică şi furt de identitate, acesta urma să fie judecat din nou, vineri, pentru alte cazuri de piraterie, comise în mai multe lanţuri de restaurante din New Jersey. În total, acesta ar fi piratat peste 130 de milioane de cărţi bancare, începând din 2006. Este vorba despre cel mai important exemplu de piraterie informatică din istoria americană. Tânărul a acceptat să înapoieze victimelor echivalentul sumelor pierdute, prin intermediul confiscării în natură a peste 2,7 milioane de dolari, pe care îi cheltuise pentru a achiziţiona un apartament în Miami, un automobil marca BMW, un diamant cumpărat de la un magazin de bijuterii Tiffany şi ceasuri marca Rolex. A restituit şi un milion de dolari în numerar, pe care îi îngropase în grădina părinţilor săi.

Taguri articol


12