România interbelică, surprinsă în imagini de Willy Pragher

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

România interbelică, surprinsă în imagini de Willy Pragher

Cultură 15 Ianuarie 2009 / 00:00 1435 accesări

Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC) a găzduit, ieri, două evenimente deosebite: vernisajul expoziţiei de fotografie „Refractări. Spaţii vizuale româneşti. 1924-1944“, a fotografului Willy Pragher, şi lansarea numărului 41 al revistei „Pontica“. Amfitrionul manifestărilor a fost directorul MINAC, dr. Constantin Chera.

Fotografiile de epocă ale lui Willy Pragher surprind aspecte variate din România interbelică. Acestea sînt deosebit de valoroase, atît din punct de vedere istoric, cît şi din punct de vedere artistic. Imaginile lui Pragher suprind o Românie neştiută de mulţi dintre noi. Expoziţia este structurată pe cinci secţiuni: „Spaţii - regiuni istorice - oameni“, „Triumful modernităţii“, „Convieţuiri“, „Lumea păcii, lumea războiului“ şi „Fotografie şi realitate“.

La vernisaj a fost prezent istoricul şi sociologul dr. Kurt Hochstuhl, conducătorul Arhivei de Stat din Freiburg. Acesta a specificat că la Freiburg se află 12.000 de imagini din cele 400.000 realizate de Willy Pragher. Dr. Kurt Hochstuhl a mai spus că la sfîrşitul lunii va apărea şi catalogul în limba română al expoziţiei „Refractări. Spaţii vizuale româneşti. 1924-1944“. La deschidere au luat parte şi membri ai comunităţii germane.

Willy Pragher s-a născut în 1908 la Berlin şi a decedat în 1922, la Freiburg. Toată viaţa a fost strîns legat de România. Reprezentant al Noii Viziuni, fotoreporterul a întreprins din anii ’20 şi pînă în anii ’80 ai secolului XX numeroase călătorii de documentare fotografică pe meleagurile sale părinteşti. Fotografiile realizate de Willy Pragher au marcat imaginea ţării în spaţiul public german. Păstrată la Freiburg, colecţia sa fotografică constituie unul dintre cele mai importante izvoare vizuale privitoare la România acelei epoci.

Expoziţia va fi deschisă pînă pe 6 februarie, iar fotografiile artistice pot fi admirate, în sala „Vasile Canarache“ de la parterul muzeului, de marţi pînă duminică, între orele 09.00-17.00.

„Pontica“ - 41 de numere

La evenimentul de lansare a prestigioasei reviste ,„Pontica”, a Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, care se bucură de o apariţie neîntreruptă din anul 1968, au luat parte cercetătorii ştiinţifici prof. univ. dr. Alexandru Barnea, de la Institutul de Arheologie „Vasile Pîrvan“, directorul Muzeului Naţional de Istorie a României, dr. Crişan Muşeţeanu, şi dr. Oana Damian. Despre această valoroasă publicaţie a vorbit cercetătorul ştiinţific gr. I dr. Livia Buzoianu. „Revista Pontica a devenit o carte de vizită pentru instituţia noastră, la care au contribuit mai mulţi factori, printre care calitatea şi conţinutul articolelor prezentate sau semnatarii acestor articole“, a declarat dr. Livia Buzoianu. Ea şi-a exprimat dorinţa ca, începînd de anul viitor, revista să fie recunoscută pe plan european, răspunzînd standardelor CNCSIS, mai dificil de îndeplinit, în condiţiile în care revistele de specialitate umanistice corespund mai puţin acestor standarde. Cercetătorul Alexandru Barnea a apreciat că revista „Pontica“ este o publicaţie cu deschidere europeană în ceea ce priveşte subiectele abordate, care nu se limitează la zona Dobrogei. Directorul Muzeului Naţional de Istorie a României, dr. Crişan Muşeţeanu, a apreciat, la rîndul său, efortul MINAC de a scoate o publicaţie ştiinţifică, iar cercetătorul dr. Oana Damian a dat citire gîndurilor pe care i le-a prilejuit vestea lansării celui de-al 41-lea număr.

Ca o recunoaştere a valorii şi a longevităţii sale - patru decenii de apariţie neîntreruptă - anul trecut, prestigioasa revistă a MINAC, „Pontica“, a fost premiată de către Ministerul Culturii şi Cultelor.

Taguri articol


12