România intră în grevă!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

România intră în grevă!

Justiție 31 Octombrie 2008 / 00:00 699 accesări

Liderii confederaţiilor sindicale sînt hotărîţi să nu renunţe la proteste, alegînd să ignore apelul preşedintelui, pe care îl consideră tardiv. Preşedintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu, a declarat, ieri, că sindicaliştii pe care îi reprezintă nu vor renunţa la proteste, decît în faţa unui angajament parafat, nu formal. La rîndul său, preşedintele Cartel “Alfa”, Bogdan Hossu, a declarat că apelul preşedintelui vine prea tîrziu şi este tendenţios. “Preşedintele, dacă dorea o părere a confederaţiilor sindicale, ar fi trebuit să facă o întîlnire cu membrii Consiliului Economic şi Social (CES), dar nu a avut decît o singură întîlnire la CES în tot mandatul său. Trebuia să facă întîlnirea aceasta acum două luni, cînd a început scandalul legat de majorarea cu 50% a salariilor profesorilor, dar el a preferat o întîlnire pe sectorul Educaţiei”, a afirmat Hossu. Amintim că Traian Băsescu a făcut vineri un apel către sindicate să renunţe “pînă după alegeri, pînă în luna decembie, la proteste, iar după decembrie, cu certitudine va exista varianta discuţiilor bani contra reformă”, a declarat preşedintele. Şeful statului a menţionat că este dispus să dubleze acest apel cu discuţii care să garanteze sindicatelor că următorul guvern va fi disponibil să discute pe tema reformelor contra bani, el adresînd în acelaşi timp “rugămintea” de a se renunţa la acţiunile de protest prevăzute pentru noiembrie, care, în opinia sa, riscă să afecteze procesul electoral. “Afectarea acestor alegeri nu este cel mai bun lucru şi nu este în interesul celor care protestează. Momentul ales nu este bun\", a adăugat el.

Sindicaliştii spun NU!

Preşedintele executiv al Federaţiei „Spiru Haret”, Marius Nistor, a declarat că profesorii din preuniversitar nu vor renunţa la grevă, în ciuda apelului şefului statului. „Nici nu se pune problema să amînăm protestele. Luni, 3 noiembrie, cadrele didactice vor face grevă de avertisment şi, dacă nu se rezolvă problema aplicării imediate a legii privind majorarea salariilor, vor intra în grevă generală pe 18 noiembrie”, a spus Nistor. Liderii celorlalte două federaţii sindicale din învăţămîntul preuniversitar care au anunţat proteste spun că vor analiza apelul lansat de preşedinte. Potrivit secretarului general al Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN), Constantin Ciosu, posibilitatea de amînare a grevelor va fi discutată astăzi, în consiliul federaţiei, însă o decizie finală în această privinţă va fi luată în conformitate cu dorinţa cadrelor didactice. Liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţămînt (FSLI), Aurel Cornea, a afirmat, la rîndul său, că apelul lui Băsescu va fi analizat împreună cu celelalte federaţii sindicale, iar rezultatul va fi făcut public, cel mai probabil, săptămîna viitoare.

Funcţionarii publici afiliaţi Sed Lex şi cadrele medicale afiliate Sanitas sînt mai hotărîţi decît profesorii, reprezentanţii acestora declarînd că nu-şi vor amîna protestele. “Vom continua protestele şi vom declanşa greva generală pentru că acesta este mandatul meu din partea funcţionarilor publici şi-l voi duce pînă la capă”\", a declarat liderul Alianţei naţionale a funcţionarilor publici Sed Lex, Vasile Marica. Preşedintele Sanitas, Marius Petcu, susţine că a luat deja hotărîrea de a declanşa acţiuni de protest şi aşteaptă decizia de luni a ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu privind majorarea salariilor din sistemul sanitar. “Nu putem întrerupe manifestările sindicale, ca urmare a unei singure solicitări a preşedintelui”, a precizat Petcu.

Calendarul protestelor

FSLI a decis, ieri, ca în 10 noiembrie să organizeze o grevă de avertisment de două ore (între 12.00 şi 14.00), iar din 18 noiembrie să intre în grevă generală pe termen nelimitat. Totodată, din 18 noiembrie, cadrele didactice afiliate la FSLI vor intra în grevă generală pe termen nelimitat. Federaţia Sanitas a anunţat un miting de amploare în Capitală, pe 11 noiembrie, urmînd ca în 20 noiembrie să intre în grevă generală. Cei peste 100.000 de sindicalişti Sed Lex au anunţat că din 13 noiembrie intră în grevă generală, urmînd ca în 20 noiembrie, odată cu declanşarea protestului şi de către cei de la Sanitas, să se afle în grevă generală toţi bugetarii afiliaţi la CNSLR Frăţia. Reprezentanţii sindicatului “Alma Mater” din învăţămîntul universitar nu au decis, încă, dacă vor intra şi ei în grevă generală, o decizie în acest sens urmînd să fie făcută publică cel mai probabil astăzi. Menţionăm că premierul Călin Popescu Tăriceanu a dispus constituirea unui grup de dialog format din miniştrii Muncii, Finanţelor, Educaţiei, Sănătăţii, Internelor şi Reformei Administrative, pentru a purta discuţii cu reprezentanţii confederaţiilor sindicale pe tema salarizării. Ministrul Internelor şi Reformei Administrative, Cristian David, a fost desemnat coordonator al grupului de dialog din partea Guvernului, informează Executivul. Liderii confederaţiilor sindicale reprezentative au fost invitaţi să poarte discuţii cu miniştrii desemnaţi în grupul de dialog, astăzi, la ora 12.00, la sediul Ministerului Muncii, pe temele aflate în atenţia confederaţiilor sindicale. Sindicaliştii au declarat că se vor prezenta la întîlnirea grupului de dialog, pentru a-şi promova deciziile luate, dar nu au speranţe că se va rezolva ceva, apreciind că este doar “un mod de a cîştiga timp”.

Preoţii cer salarii egale cu ale profesorilor preuniversitari

Patriarhia Română a cerut Ministerului Finanţelor elaborarea unui proiect de lege pentru majorarea salariilor preoţilor cu 20%, astfel încît acestea să fie măcar egale cu cele ale profesorilor preuniversitari, a declarat, purtătorul de cuvînt al Patriarhiei, părintele Constantin Stoica. „Avem receptivitate de la Ministerul Economiei şi Finanţelor şi sperăm ca salariile preoţilor, mai ales ale celor din zonele defavorizate, să se mărească treptat”, a spus purtătorul de cuvînt al Patriarhiei. Salariul mediu al unui preot este între 700 şi 1.200 de lei. Potrivit părintelui Stoica, aproape jumătate din salariul unui preot provine de la bugetul de stat, iar restul - din contribuţiile enoriaşilor. “În zonele defavorizate, adică în mediul rural, preoţii nu obţin venituri din contribuţiile credincioşilor sau, dacă le obţin, acestea sînt foarte mici, pentru că, acolo, oamenii sînt săraci. Dorim să se găsească soluţii pentru a-i putea ajuta pe preoţii din aceste zone”, a mai spus purtătorul de cuvînt.

Ministrul Muncii cere profesorilor să înţeleagă că… „nu sînt bani acum”

Profesorii ar trebui să fie raţionali şi să înţeleagă faptul că nu sînt bani în acest moment pentru majorarea salariilor, a declarat ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, ca reacţie la greva generală anunţată de sindicatele din învăţămînt. “Niciodată nu este prea tîrziu să reconsideri o acţiune. Eu ştiu că salarizarea în ţară este hotărîtă de Guvern şi nu de Parlament”, a spus Câmpeanu. “Nu sînt bani acum şi dăm posibilitatea noului Guvern să constituie alte priorităţi şi să aplice legea de majorare a salariilor profesorilor aşa cum se cuvine”, a adăugat ea. Ministrul Muncii a menţionat că toate salariile mici vor creşte în viitor, în decurs de trei ani, cu condiţia ca salariile mari să rămînă pe loc. “Salariile profesorilor au fost majorate în decurs de patru ani cu 100%, iar, în termeni reali, cu 59%, deci este o falsă impresie că salariile în învăţămînt nu au crescut”, a spus Câmpeanu. Ministrul Muncii a mai spus că Institutul Naţional de Statistică (INS) ar trebui să reintroducă coşul minim de consum pentru a stabili care este nivelul de salarizare pentru un trai decent în România. De cealaltă parte, ministrul Educaţiei, Anton Anton, a spus că nu-şi va retrage semnătura de pe ordonanţa de urgenţă privind amînarea majorării salariilor profesorilor cu 50% pînă în aprilie 2009. Amintim că Guvernul a decis, marţi, prin ordonanţă de urgenţă, ca termenul de aplicare a legii privind majorarea cu 50% a salariilor profesorilor să fie prorogat pînă la 1 aprilie 2009. Premierul declara, marţi, că Guvernul va identifica alte soluţii pentru a bloca majorarea cu 50% a salariilor pentru cadrele didactice, în cazul în care Parlamentul va respinge ordonanţa de urgenţă prin care termenul de aplicare a legii a fost amînat pînă în aprilie 2009. Legea privind creşterile salariale care se vor acorda în anul 2008 personalului din învăţămînt a fost publicată, marţi după-amiază, în Monitorul Oficial, la puţin timp după anunţul Guvernului privind adoptarea unei OUG care amînă aplicarea legii pînă la 1 aprilie. Camera Deputaţilor a aprobat, în unanimitate, la finele lunii septembrie, Ordonanţa Guvernului nr. 15 din 30 ianuarie 2008 privind creşterile salariale ce se vor acorda în anul 2008 personalului din învăţămînt, Camera fiind for decizional în privinţa acestui act normativ.



12