România își spală rufele din nou în public!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ordonanța discordiei s-a mutat la Bruxelles

România își spală rufele din nou în public!

Politică 22 Martie 2017 / 16:47 870 accesări
Directorul executiv al Transparency International, Victor Alistar: „Atmosfera din România este polarizată. E un dialog al surzilor“

Directorul executiv al Transparency International, Victor Alistar: „Atmosfera din România este polarizată. E un dialog al surzilor“

Scandalul Ordonanței 13 privind modificarea Codurilor Penale, care nu a apucat să producă efecte pentru că a fost abrogată, s-a mutat la Bruxelles. Comisia pentru Libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) din cadrul Parlamentului European a organizat, miercuri, o dezbatere cu tema „Democraţie şi justiţie, în România”. La dezbatere au participat, printre mulți alții, ministrul Justiției, Tudorel Toader, directorul executiv al Transparency International, Victor Alistar, dar și diferite personaje a căror singură preocupare este să bage bățul prin gard și să agite spiritele, precum scriitorul Gabriel Liiceanu, fostul europarlamentar Monica Macovei și diferiți jurnaliști care se erijează în mari apărători ai statului de drept. După cum ne așteptam, și de acestă dată am demonstrat Europei că suntem mai dezbinați ca niciodată, am dat senzația că România este un fel de Vest Sălbatic și că în țara noastră nu mai este democrație.

CINE BAGĂ BĂȚUL PRIN GARD

Martori aflați la fața locului au relatat că ceea ce s-a întâmplat miercuri la Bruxelles nu a fost decât un episod din șirul lung al atacurilor celor care au pierdut alegerile și care încearcă, cu ajutorul unor protestatari, să răstoarne votul politic din 11 decembrie 2016. Sursele prezente la fața locului au relatat că discuțiile au fost extrem de politizate și că fondul problemei, adică ceea ce se întâmplă cu adevărat în Justiția din România, a picat pe locul doi. Mai mult decât atât, la dezbaterea din Parlamentul European au fost zeci de protestatari români care purtau mesaje cu #rezist. Sursele prezente la dezbateri au precizat că numeroși protestatari au fost aduși la Bruxelles chiar de Monica Macovei, tocmai pentru a agita apele. Printre cei care au creat o imagine proastă despre lucrurile care se petrec în România în privința Justiției s-a numărat și scriitorul Gabriel Liiceanu, un cunoscut susținător al regimului Băsescu. Potrivit stiripesurse.ro, Liiceanu a declarat că OUG 13 a fost emisă de Guvernul României pentru a-i scăpa de la pușcărie pe liderul PSD, Liviu Dragnea, și pe co-președintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu, „șefii unor partide care au năpăstuit România“. El le-a declarat europarlamentarilor în cadrul dezbaterii, în calitate de „cetățean”, că DNA și Parchetul General sunt singurele paveze la atacul corupților.

„DIALOGUL SURZILOR“

Din altă perspectivă, lucrurile nu stau chiar așa cum le-a prezentat Liiceanu. Directorul executiv al Transparency International, Victor Alistar, a spus, la Bruxelles, că „atmosfera din România este polarizată” și că în prezent „este un dialog al surzilor”. „Se comunică parțial, cu jumătăți de adevăruri. Rugați-i pe experții dvs. să se documenteze concret. În România nu avem o mass-media obiectivă, cercetați documentele oficiale. Domnia legii sau apărarea libertăților sunt cele două jumătăți ale statului de drept, e nevoie de amândouă ca statul de drept să nu patineze. În România nu e nimeni ferit de anchetele Justiției”, le-a transmis Alistar celor de la LIBE.

EXPLICAȚIILE LUI TUDOREL TOADER

În cadrul dezbaterii, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a explicat demersul anchetei după decizia CCR în privința OUG 13, care a arătat că procurorul nu are competenţa să urmărească penal miniştri care adoptă acte normative. „Am solicitat fiecăreia dintre puterile statului să rămână în matca lor instituţională. Arhitectura statului de drept este bine concepută, ea mai trebuie şi bine cunoscută, trebuie şi pe deplin respectată. Dacă nu se întâmplă aşa, puterile riscă să intre în zona de competenţă a altor autorităţi, aşa cum s-a întâmplat cu deja celebra OUG 13, abrogată de Guvern. CCR a constatat şi a adoptat o decizie de principiu, prin care a statuat că procurorul nu are competenţa să-i urmărească penal pe miniştri care au libertatea să aprecieze când şi cum adoptă, iar Curtea a statuat că există şi a existat un conflict juridic. E important că procurorul nu poate ancheta pe viitor miniștri care adoptă acte normative“, a spus Tudorel Toader. Ministrul a mai explicat că ordonanța în sine nu a fost o problemă, „ci a fost una de procedură, când şi cum a fost adoptată. Populaţia a reacţionat că ordonanţa a fost adoptată la 10 - 11 seara, ceea ce e foarte adevărat şi foarte nefiresc“, menționând că Guvernul a lăsat un termen de zece zile pentru intrarea în vigoare a ordonanței.

MINISTRUL JUSTIȚIEI, DEZAMĂGIT DUPĂ DEZBATERE

După dezbatere, ministrul Justiției a declarat că îi pare rău că la întâlnirea de miercuri din cadrul LIBE a auzit „multe inexactități”. „Nu știu căror fapte se datorează, fie necunoașterii, fie unei ușoare rele-credințe. Păcat!”, a declarat Tudorel Toader. El a adăugat că nu îndeplinește ordine de la nimeni și că are deplină libertate în stabilirea secretarilor de stat, în a iniția proiecte. În dezbaterea organizată în plenul Parlamentului European privind starea democrației și a statului de drept în România s-a făcut un apel la Guvernul de la București să își reevalueze poziția și să renunțe la modificările aduse prin Ordonanță de Urgență Codurilor Penale, prin vocea prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans.



12