România, izolată între vecini pro-ruși și aproape pro-ruși

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Socialiștii au câștigat alegerile prezidențiale și în R. Moldova, și în Bulgaria

România, izolată între vecini pro-ruși și aproape pro-ruși

Externe 14 Noiembrie 2016 / 15:15 2433 accesări

Candidatul pro-rus Igor Dodon a obținut 52,29% din voturile exprimate în R. Moldova

Candidatul pro-rus Igor Dodon a obținut 52,29% din voturile exprimate în R. Moldova

Candidatul Partidului Socialist, Rumen Radev, a câștigat zdrobitor alegerile din Bulgaria, cu 50,35% din sufragii

Candidatul Partidului Socialist, Rumen Radev, a câștigat zdrobitor alegerile din Bulgaria, cu 50,35% din sufragii

Cele două scrutine prezidențiale desfășurate duminică în Republica Moldova și Bulgaria au schimbat peste noapte geopolitica regională. După ce electoratul din ambele state a mers pe mâna socialiștilor, alegând în funcția de președinte oameni care și-au declarat fățiș tendințele pro-ruse, România rămâne fără vecini care să îi împărtășească susținerea fără rezerve pentru comunitatea europeană. Așadar, Moldova, Bulgaria și Polonia sunt controlate de regimuri socialiste. Serbia oscilează între UE și Rusia. Guvernanții radicali de la Budapesta merg pe mâna populismului, o carte extrem de impredictibilă. Iar Ucraina deja a pierdut Crimeea în fața Rusiei și subzistă într-o economie care depinde prea mult de Est pentru a putea emite pretenții în politica regională. Dacă îngăduiți o glumă, până și Marea Neagră a fost catalogată drept lac rusesc de fostul președinte al României Traian Băsescu, proaspăt cetățean al R. Moldova.

SOCIALISMUL A ADUNAT 52,29% DIN SUFRAGIILE EXPRIMATE ÎN R. MOLDOVA

Conform rezultatelor vehiculate în presa din Republica Moldova, candidatul socialist pro-rus Igor Dodon a câștigat, duminică, turul al doilea al alegerilor prezidențiale cu 52,29% din voturi. El a depășit candidata pro-europeană Maia Sandu cu aproximativ 73.000 de voturi, după cum anunța luni Comisia Electorală Centrală (CEC) a R. Moldova, după procesarea a 99,9% din procesele verbale ale secțiilor de votare. Una din principalele promisiuni ale câștigătorului scrutinului privind politica externă a Moldovei este legată de modificarea părții economice a Acordului de Asociere cu UE, semnat în 2014 de autoritățile pro-europene de la Chișinău, spre marea nemulțumire a Moscovei, și de faptul că va face în așa fel încât republica să "poată face comerț cu Rusia la fel ca și cu UE". Mai mult, viitorul președinte moldovean a anunțat că va iniția alegeri anticipate pentru a înlătura actualul guvern pro-european.

PROTESTE LA CHIȘINĂU

Rezultatul scrutinului la care au participat 53% din electorii de pe listele moldovene este contestat în stradă de Asociația Obștească "Onoare, Demnitate și Patrie" (ODIP), care a chemat persoanele nemulțumite de modul în care s-au desfășurat alegerile să protesteze luni, la ora 13.00, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău. Organizatorii protestului susțin că al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale ar fi fost fraudat și cer organizarea unor noi alegeri. Inițiatorii le cer participanților să manifesteze pașnic, "fără arme, fără altercații cu poliția (...), fără distrugeri de clădiri". Organizatorii susțin că vor depune petiții la ambasadele "partenerilor strategici" ai Republicii Moldova - România, SUA și Germania - prin care cer să nu recunoască aceste alegeri. "Pentru lezarea dreptului de a vota", protestatarii vor manifesta și în fața Curții Constituționale, unde vor cere invalidarea alegerilor, a declarat pentru Radio Europa Liberă liderul ODIP, Vlad Bilețchi. El a făcut referire la cetățenii moldoveni din diaspora care n-au putut vota din cauza numărului insuficient de buletine de vot. Pe de altă parte, o petiție prin care se cere organizarea de noi alegeri a fost inițiată pe internet, luni dimineață fiind semnată de peste 2.100 de persoane.

CRIZĂ POLITICĂ DUPĂ ALEGERILE DIN BULGARIA

La Sofia, scorul zdrobitor cu care a câștigat alegerile prezidențiale candidatul Partidului Socialist, Rumen Radev (59,35%), a adus cu sine și demisia guvernului condus de Boiko Borisov și partidul său conservator - Cetățeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB). Imediat după câștigarea alegerilor, Radev și-a reafirmat susținerea pentru Kremlin, anunțând că va coopera pentru ridicarea sancțiunilor europene impuse Rusiei.

După anunțarea rezultatului scrutinului, atât GERB al premierului demisionar Borisov, cât și socialiștii au declarat că nu vor încerca să formeze un guvern în cadrul acestui Parlament. Prin urmare, președintele demisionar Rosen Plevneliev urmează să numească un guvern interimar, imediat după ce va fi instalat la Palatul prezidențial (22 ianuarie) și va consulta partidele parlamentare. Noul președinte al Bulgariei a anunțat totodată că intenționează să dizolve Parlamentul și să stabilească data pentru alegeri anticipate, cel mai devreme în martie 2017.



12