CONFLICT Războiul rece dintre autorităţile române şi cele ungare a intrat într-o nouă etapă, după ce statul român a refuzat să permită intrarea pe teritoriul României, pe calea ferată, a urnei cu cenuşa poetului maghiar Jozsef Nyiro, ale cărui rămăşiţe ar fi trebuit reînhumate la Odorheiu Secuiesc, la sfârşitul săptămânii trecute, la iniţiativa autorităţilor din Ungaria. Nyiro Jozsef, supranumit „apostolul secuilor”, a fost considerat, potrivit unui raport al consulului ungar la Cluj, dr. Bothmer Karoly, căpetenia uneia din „grupele teroriste de elemente declasate, şovine şi fasciste” care au atacat, devastat, incendiat, terorizat şi ucis români la Cluj şi în împrejurimi, în zilele premergătoare sosirii trupelor horthiste în oraş, în 11 septembrie 1940. Referitor la acest scandal diplomatic, premierul Victor Ponta a spus că Guvernul României susţine cu fermitate decizia Prefecturii judeţului Harghita de a ataca, în contencios administrativ, hotărârea de înhumare a lui Nyiro Jozsef în ţara noastră. Ponta consideră regretabile incidentele legate de problema reînhumării rămăşiţelor lui Nyiro Jozsef pe teritoriul României şi spune că decizia Guvernului de a nu accepta această solicitare se bazează pe faptul că scriitorul maghiar a fost o persoană recunoscută pentru poziţiile sale anti-româneşti, antisemite şi pro-fasciste.
INCITARE În afara refuzului de înhumare a poetului maghiar, scandalul dintre români şi unguri a luat amploare şi ca urmare a declaraţiilor făcute de preşedintele Parlamentului ungar, Kövér László, care a spus, duminică, la Odorheiu Secuiesc, la slujba de pomenire ecumenică oficiată în memoria scriitorului maghiar Nyirő József, că acel popor al cărui fiu este temut chiar şi în morţi este destinat să triumfe. Kövér László a vorbit, în cadrul slujbei ecumenice oficiate în amintirea lui Nyirő József, despre dragostea uriaşă pe care a purtat-o scriitorul poporului secuiesc, naţiunii şi limbii maghiare, afirmând că pentru mulţi acest lucru reprezintă, de fapt, păcatul lui.
REACŢII Referitor la aceste declaraţii, premierul Ponta a spus că va avea, la sfârşitul acestei săptămâni, la Bucureşti, o întrevedere cu premierul maghiar Viktor Orban pentru a clarifica lucrurile. În plus, el a afirmat că declaraţiile preşedintelui Parlamentului maghiar sunt inacceptabile, adăugând că nu se poate ca cineva ,,să îşi facă de cap” pe teritoriul României şi să aducă onoruri unei persoane recunoscute ca având atitudini anti româneşti. „Sunt absolut inacceptabile implicările unor înalte oficialităţi - preşedintele Parlamentului maghiar sau alţi oficiali maghiari - în această manifestare pur electorală şi pur provocatoare. Autorităţile române au acţionat cu calm, cu prudenţă, dar şi cu fermitate”, a spus Ponta. În plus, secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a declarat că problema reînhumării poetului maghiar este o acţiune de campanie a partidelor maghiare româneşti, iar reacţia oficialilor unguri este de neacceptat. La rândul său, social democratul Bogdan Diaconu consideră că preşedintele Parlamentului Ungariei „atacă într-un mod sălbatic o ţară membră a Uniunii Europene, care a dat dovadă de toleranţă extremă în privinţa minorităţilor naţionale în general şi a celei maghiare în special” şi acţionează precum un „nou Miloşevici al Europei”.